Társasházi és lakásbiztosítás
2017. szeptember 07. írta: TH Veszprém

Társasházi és lakásbiztosítás

Hogy ne kelljen mélyen a zsebedbe nyúlni! (Még az ellopott bicajod miatt sem)

Vihar, eső, hurrikán, mosógép baleset vagy harkály által megbontott szigetelés. Ezek mind olyan esetek, amik egy jól összerakott társasházi biztosítás esetén nem okoznak gondot, legalábbis pénzügyi téren. Összegyűjtöttem miért érdemes társasházi biztosítást kötni és elmagyarázom, te, mint tulajdonos hogyan tudod élvezni az előnyeit.

Kötelező egyáltalán a társasházi biztosítás?

Jelenleg a társasházaknak nem kötelező biztosítást kötni, azonban azok a házak, akik ezt nem teszik meg, igen nagy kockázatot vállalnak. Gondoljunk csak bele, hogy egy nagy vihar (ami idén sajnos túl sokszor fordult elő az egyébként még "nyugodt légkörű" Veszprémben és környékén is) megrongálhatja a tetőt, ledőlhet a kémény, betörhetnek az ablakok. A kár mértéke százezres, sőt a milliós nagyságrendet is elérheti. Ha üzlethelyiség/iroda is van a társasház alatt egy esetleges csőtörés esetén a kár megtérítésének a mértéke a lakókra hárul tulajdoni hányaduk arányában, mivel a lakástulajdonosok nem csak a saját, hanem a közös tulajdonért is felelősséggel tartoznak (egy nagynyomású vízvezeték cső vagy szennyvíz cső például közös tulajdon). A társasházi biztosítás tehát nem kötelező, de mindenképpen ésszerű.

pic-insurnace.jpg

 

Közös vagy egyéni biztosítást kössek?

Választhatjuk azt is, hogy minden lakás maga köt biztosítást, tehát mindenki szépen beballag a biztosítóhoz és egyénileg szerződik. Azonban ez a fajta biztosítás csak a ránk eső tulajdoni hányad arányában terjed ki a közös épületrészekre. Így tehát az előző pontban vázolt probléma továbbra is fennáll, valamint ez igen költséges megoldás a tulajdonosoknak és a különböző biztosítókkal való adminisztrációs és ügyintézési terhekről még nem is beszéltünk. A másik és sokkal életszerűbb variáció, hogy a társasház köt egy közös társasházi biztosítást, amiben benne foglaltatik a lakások felelősségbiztosítása is. Így ha eláztat a szomszéd, betörik az ablak, stb. a biztosító fizeti a költségeket (vagy legalábbis a nagy részét). Fontos leszögezni, hogy a szerződében foglaltakat olvassuk el, ugyanis ebből tájékozódhatunk arról, hogy mit tartalmaz a biztosítás!  A társasházi biztosítás megkötéséhez természetesen a lakóközösség döntésére van szükség, amely jellemzően 50 %+ egy lakó szavazatával lehet határozatképes. A közös képviselő ügyezi az egész hercehurcát (már ahol van).

És még egy dolog! Ha lakást veszel valahol és hitelt szeretnél rá felvenni, ahhoz kelleni fog a biztosítási kötvény száma. Mindig kérdezd meg a közös képviselőt, mert a háznak nagy valószínűséggel lesz biztosítása vagyis neked már nem kell külön kötnöd még egyet. Ha mégis megkötötted véletlenül, nem probléma, vissza lehet mondani egy sima ingóság biztosításra. Kár esetén ugyis csak az egyik biztosító fog fizetni.

Tipp: Nehéz a szöveg és nincs kedved olvasni? Hívd fel a megadott biztosítási ügyintézőt, készséggel fog válaszolni a kérdéseidre.

És ha kiderül, hogy nem jó biztosítót választottunk hogyan lehet váltani, mivan, ha van jobb ajánlat?

Ezt nem írom le részletesen, mert megtette helyettem más.

Olvassátok el itt:  http://biztositasi1x1.hu/tarsashaz/

Kb ez van a cikkben: Várjuk meg a biztosítási évfordulót és tájékozódjunk a nekünk leginkább megfelelő ajánlatokról független biztosítási ügynökön keresztül vagy egy biztosítási kalkulátor segítségével.

Biztosítási kalkulátor: https://www.biztositas.hu/index.html

Jó rendben, de mi lesz az ingóságaimmal, ha jön a betörő?

Az ingóságokra a társasházi biztosítás nem terjed ki, tehát ha óriási tv-t szeretsz nézni vagy gyémántgyűrű gyűjteményed van otthon a panelban azt mindenképpen külön szükséges biztosítani. Egy jó lakásbiztosítás nem csak a lakásunkban keletkezett kár esetén fizet, hanem egyéb dolgokra is kiderjed (kerékpár, kisállat, felelősségbiztosítás, ha a gyerekünk összetöri a szomszéd néni kristályvázáját, stb). Az ingóság biztosítás azonban nem terjed ki a tárolókra és garázsra automatikusan, csak ha külön kérjük.

Bővebben erről a témáról ebben a cikkben olvashatsz: https://www.penzcentrum.hu/biztositas/a_legtobben_nem_is_tudjak_mi_mindenre_jo_a_lakasbiztositas.1057909.html

Általában a legkedvezőbb egyéni ajánlatot a társasházi biztosítást nyújtó cég tudja adni, de érdemes a bankunknál is érdeklődni, meglepően kedvező árakat és feltételeket kínálnak (egyébként a bank és hitelkártyák is tartalmaznak biztosítást, érdemes utána nézni a sajátodnak).

Tipp: Amikor mi lakásbiztosítást kötöttünk a bankunktól és a társasház biztosítójától is kértünk ajánlatot, majd elkezdtük őket versenyeztetni. Az egyébként is kedvező éves díjból így kb. 20%-ot sikerült még lealkudnunk :)

biztositas.png

És ne felejtsétek, hogy káreseményt legkésőbb 48 órán belül be kell jelenteni a biztosító felé! Készítsünk azonnal fényképeket (a kárról, ne szelfit) és ha elkerülhetetlen az azonnali javítás, azt is dokumentáljuk, a hibás alkatrészt tartsuk meg (ha van ilyen). Vannak esetek, amikor nem is szabad a hibát a biztosító megérkezéséig elhárítani. A legtöbb biztosítónál a kárbejelentést online is megtehetitek, de szükségetek lesz hozzá a biztosítási kötvény számára (a faliújságra szokták kitenni vagy a közös képviselőtől tudtok érdeklődni). Ha a lakáson belül történt a káresemény és a közös szerkezetet nem érinti (pl. a mosógéped eláztatta az alattad lévőt) a közös képviselőt nem szükséges értesíteni, mivel nem sokat tud hozzátenni ügyhöz,de ha közös szerkezet érintő hibát észlelsz, mindenképpen értesítsd őt, mert ő fog tudni intézkedni.

Figyelem, reklám következik: Mi a kötvényt is feltesszük a felhő alapú társasház kezelő szoftverünkbe is, így az általunk kezelt társasházban élők saját felhasználónevükkel és jelszavukkal bárhonnan, bármikor hozzáférhetnek ehhez az információhoz (meg az egyenlegükhöz, meg az SZMSZ-hez, meg az alapító okirathoz, stb, stb.).

 

 

süti beállítások módosítása