Elektromos fűtéskiegészítés: az átmeneti időszak melengető megoldásai
2017. szeptember 23. írta: TH Veszprém

Elektromos fűtéskiegészítés: az átmeneti időszak melengető megoldásai

Kiegészítő fűtésre nem csak tavasszal és ősszel az átmeneti időszakban lehet szükségünk, hanem télen  a nagyon hidegben is jól jöhet egy kis extra meleg. Bármelyik megoldást is választod, tutira nem fogsz fázni.

atmeneti_futes.jpg

Lakások esetében a fűtésrásegítést legegyszerűbben elektromos berendezésekkel tudjuk megoldani. Sokan azt gondolják, hogy a villanyfűtés nagyon drága, azonban ez nem feltétlenül igaz, csak jól kell megválasztanunk, hogy melyik fajtát mikor, hol és mire szeretnénk használni. Ezen kívül a legújabb generációs elektromos fűtőtestek energiafelhasználása és hatékonysága messze elmarad egy régi, hagyományos elektromos fűtőberendezéshez képest. Az alábbiakban bemutatott fűtési módok közül több nem csak rásegítő fűtésnek kiváló, hanem főfűtésként is alkalmazhatjuk bizonyos esetekben.

Lakásunk legnagyobb rezsiköltsége a fűtés, és hihetetlenül hangzik, de Magyarországon legalább 180 napot kell fűteni egy évben. Ne felejtsük azonban, hogy a fűtésszámla elsősorban nem gépészeti, hanem épületfizikai tényező vagyis a legtöbb az épület szerkezetén, hőszigetelésén és a nyílászárókon múlik. Hiába fűtjük fel a szobát, ha a meleg a rossz nyílászárókon vagy falakon keresztül gyorsan elillan. Tehát ha egy mód van rá az energetikai korszerűsítést a szigeteléssel kezdjük.

Az elektromos fűtés előnyei:

  • kiépítése és üzemeltetése is tiszta, egyszerű
  • beüzemelése sokszor nem igényli szakember segítségét
  • beruházási költsége általában jóval alul marad a hagyományos gázfűtéshez képest
  • a készülékek karbantartási költsége alacsony

Bővebben az E.ON honlapjáról tájékozódhatunk: http://www.eon.hu/Tanacsok_az_elektromos_futokeszulekekrol

És hogy konkrétan milyen lehetőségek közül választhatunk?

1. Egyszerű rásegítő fűtéslehetőségek

  • olajradiátor
  • hősugárzó, gyorsfűtő
  • egyszerű elektromos konvektor

Bár ezeket a készülékeket a legegyszerűbb beszerezni, üzemeltetésük nem a legolcsóbb. Előnyük, hogy már pár ezer forintért szinte bárhol meg lehet venni. Akkor ajánlott ilyen készülék üzemeltetése, ha nagyon ritkán vagy nagyon rövid ideig használjuk. Választásunknál vegyük figyelembe a helyiség méretét és a készülék teljesítményét.

Pontosabb információ a jomeleg.hu-n.

Ez pl. egy kecsesebb olajradiátor

Ár: 3.000-20.000 Ft
Teljesítmény: 1000-2500 W

 

2. Energiatakarékos használat, magasabb bekerülési költség

Ha gyakrabban vagy egyszerre huzamosabb ideig szeretnénk használni a rásegítő fűtést (többek közt) az alábbi lehetőségek közül választhatunk. Ezek a fűtési módok akár főfűtésnek is használhatóak.

Mikor érdemes elektromos főfűtést választanunk?

  • kis lakásban, üzlethelyiségben
  • olyankor, amikor nincs lehetőség egyéb fűtési módra vagy nagyon költséges lenne a gáz bevezetés/kéményépítés, bélelés
  • szezonálisan használt építményekben, pl. nyaralók esetében

 Norvég fűtőpanelek:

A norvég típusú fűtőpanelek elektromos fali radiátorok, amik konvekciós elven (alul beáramlik a hidegebb levegő, egy jó hatásfokú, apróbordás hőcserélő felmelegíti azt, a fűtőtest tetején pedig távozik a meleg levegő) működnek. Mivel nincs bennük ventilátor, rendkívül csendesek. A központi fűtő mag a levegőtől és mechanikai behatásoktól teljesen elzárt a meghibásodás lehetősége igen csekély, ezért is vállalnak a gyártók rá akár 10 éves garanciát. A fűtőpanelek elektromos termosztáttal ellátottak, mivel a beállított hőmérséklet elérésekor maguktól lekapcsolnak (akár többször is percenként), csak akkor fogyasztanak áramot, amikor szükséges, ezért rendkívül energiatakarékosak. Kinézetre egy lapradiátorhoz hasonlóak, viszont nagyon sokféle színben elérhetőek. Bizonyos típusok már kényelmesen, egy mobilalkalmazás segítségével távolról is vezérelhetőek, így nem kell aggódnunk a fűtés miatt, ha nem vagyunk otthon, és kellemes melegre érhetünk haza. A panelek kizárólag a helyiség levegőjét fűtik fel, a tárgyakat falakat nem. Ez azt eredményezi, hogy bár nagyon gyorsan felfűt egy helyiséget, azonban kikapcsolás után a levegő gyorsan vissza is hűl. Rosszul szigetelt vagy könnyűszerkezetes épületek fűtésére is kiválóan alkalmas. Felszerelése nem igényel szakértelmet, csak bedugjuk, felfúrjuk és már kész is. Nincsenek rejtett költségek. A méret és teljesítmény kiválasztásánál mindig vegyük figyelembe a helyiség méretét és hogy mire szeretnénk használni. A forgalmazók szívesen segítenek a választásban.

Ár: kb 25.000 Ft-tól 
Teljesítmény: 400 W-tól

norveg_futopanel.jpgVeszprémben itt érjük el:  https://gazdasagosfutesek.hu/

 

Infrafűtés - infrapanel, infrafilm

Az infrafűtés az infravörös sugárzás (hősugárzás)kibocsátásával melegítő fűtőtestekkel történő fűtést jelent. Az infrafűtés nem csak kiegészítő fűtésnek kiváló megoldás, hanem főfűtésre is használható. A hőt környezetének nem konvekcióval, hanem hőleadással adja át a nap sugárzásához hasonlóan. 

 Mikor érdemes az infrafűtést használni?

  • nagy belmagasság esetében (mivel a meleg levegő felszáll, ezért a plafon alatt meleg van, lent fázunk, ha konvekciós fűtést használunk)
  • kis helyiségekben, ahol nem tudunk radiátort, egyéb fali fűtést elhelyezni helyhiány miatt (pl. boltok)
  • ahol lokális fűtésre van szükségünk, csak egy helyet szeretnénk fűteni (íróasztal, masszázs ágy, kanapé)
  • csak áram áll rendelkezésre, gyorsan szeretnénk meleget, stb.

Az infrafólia egész helyiség, vagy akár egy egész ház kifűtésére alkalmas fűtési mód. Fontos tudnivaló, hogy telepítését csak szakember végezheti. Itt lényegében egy elektromos fóliát telepítünk a padló alá vagy a mennyezetre. A legújabb generációs fóliákra már a bútorokat is ráhelyezhetjük, a szoba átrendezhető. Ezen a linken további információkat találhatunk a fűtőfóliáról.

Kép: tokyosolar

Ár: kb 2.000 Ft/m2-től
Teljesítmény: 80 W/m2-től

 

Az infrapanel, mint a neve is mutatja, akár egyetlen egységből is állhat. Kiválóan alkalmas lokális fűtésre például egy irodában, ahol az asztalnál, ahol egy helyben ülünk melegebbet kívánunk, de nem szeretnénk az egész helyiséget ezért jobban kifűteni. Spórolhatunk vele a főfűtésen, ha lakásunk olyan pontjára vagy pontjaira telepítünk egységet, ahol sokat tartózkodunk egy helyben például  a kanapé fölé vagy gyerek(ek) szobájába.

Mintha csak egy kép lenne a falon (forrás)

 

A fentebb említett veszprémi cég infrapaneleket is forgalmaz. Bővebb tájékoztató tőlük erről a fűtési módozatról ezen a linken található.

Ár: 20.000 Ft-tól
Teljesítmény: 200 W-tól

 

Ez a cikk segíthet a döntésben, ha megtetszett az infra mód:

http://divany.hu/lajfhekk/2015/11/18/az_infrafutesnek_is_megvannak_az_elonyei_es_a_hatranyai_is/

 

3. Hangulatos megoldás

Drága, de annál látványosabb megoldás az elektromos kandalló. Inkább hangulatkeltésre ajánlott, szinte olyan, mintha igazi tűz égne benne. Kedvünkre válogathatunk a stílusok között a rusztikus vaskályhától a modern kivitelezésűekig. Akárcsak a hagyományos kandallóknak, az elektromos kandallóknak is lehet fa, márvány vagy kő burkolata, de akár gipszkartonnal is körbe építhető. Előnye, hogy telepítése nem igényli szakember segítségét. Bővebb információ: http://www.elektromoskandallo.hu 

Rusztikus elektromos kályha

 

 

Akár falra is tehetjük

 

Ára: 20.000 Ft-tól
Teljesítmény: 1000-2000 W

 

 Tetszett a cikk? Kövess Facebookon és Instagramon, hogy értesülj a többi bejegyzésemről is.

 

 

süti beállítások módosítása