5+ olcsó és egyszerű tipp, hogy melegebbnek érezd a lakásod
2017. szeptember 26. írta: TH Veszprém

5+ olcsó és egyszerű tipp, hogy melegebbnek érezd a lakásod

Nagyon szeretem az ilyen, Pinteresten található infografikákat, mert lényegre törőek és egyáltalán nem unalmasak. Mivel én nem tudok ilyen szépen rajzolni (sajnos) ezek az ábrák azonban csak angol nyelven elérhetőek, ezért inkább lefordítok most egyet nektek és kiegészítem még pár hasznos tippel. 

meleg_lakas.jpg

A múltkori, elektromos fűtéskiegészítéses poszt folytatásaként, ma a szinte nulla vagy nagyon minimális beruházást igénylő ötleteket hoztam arról, hogyan spórolhatunk rezsiköltségünk legnagyobb tételén, a fűtésen. Fordítás és további tippek az ábra alatt. 

Csináld magad lakás és otthon fűtés (ezt nem teljesen értem az angolokban, hogy mért ilyen címeket adnak. Az apartement is lehet home, meg a house is lehet home, bár lehet csak azért nem, mert nem éltem kint anyanyelvi területen?)

Legyen inkább:

Egyszerű tippek: Lakás és ház fűtés csökkentése

Szeretnél az idei tél fűtésén spórolni, de félsz attól, hogy az otthonod jégcsappá változik? Nem fog! Ezekkel az ötletekkel egy délután alatt optimalizálhatod lakásod klímáját.

1. Ellenőrizd az ablakokat!

  • Jól szigetelt ablakok (egész pontosan ők itt kültéri ablakot ajánlgatnak, de szerintem nálunk nem is nagyon kapni mást :)). Ha régi, rosszul záródó ablakaid vannak, cseréltesd ki, ha módod van rá.
  • Napos időben húzd el a sötétítőket, estére és rossz időben, amikor nem vagy otthon húzd be. Már hőszigetelt sötétítő függönyök is léteznek. Nem csak az ablakra, de a bejárati ajtóhoz is érdemes felakasztani egy jó vastag függönyt. A redőny is kitűnő megoldás.
  • Használj szivacs vagy gumitömítést. Barkácsboltban pár ezer forintért beszerezhető. Megfogja a huzatot és hangszigetelő is. És ne feledkezzünk meg a jó öreg ablakpárnáról sem. 
A lakás hőveszteségének majdnem fele a nyílászáróknál keletkezik.

2. Dolgozzon az a termosztát!

Ebben a pontban átszámítva 20 C fokos nappali és 13 C fokos esti hőmérsékletet javasolnak :). A magyar viszonyokhoz ezt túlzásnak érzem, azonban 21-22 C fokos nappali és 18 C fokos éjszakai hőmérséklet már megfelelő lehet. Tény, hogy a lakás hőmérsékletének 1 C fokkal való csökkentése 4-5% megtakarítást eredményez. Tehát ha a 24 C fokos szobahőmérséklet helyett megelégszünk a 21 C fokossal, az 15% energiamegtakarítást jelent. Vagyis egy 30.000 Ft-os fűtésszámla esetében havi 4.500 Ft-ot, 6 hónap alatt 27.000 Ft-ot spórolunk.

  • Napközben, amikor nem tartózkodunk otthon és éjszakára csökkentsük a hőmérsékletet, azonban arra figyeljünk, hogy ne hűtsük ki teljesen a lakást. A felfűtés sok energiát használ és így végső soron nem fogunk vele spórolni.
  • Nem minden szobában kell egyforma hőmérséklet. Aludni hűvösebben jó, a konyhát úgyis főleg főzéskor használjuk így ezekben a helyiségekben alacsonyabb hőmérséklet is elegendő.
  • Ruházzunk be egy programozható termosztátba ha túl feledékenyek (és lusták) vagyunk. 

A lakás hőmérsékletének 1 C fokkal való csökkentése 4-5% megtakarítást eredményez.

3. Párásíts!

  • Helyezzünk egy lapos, vízzel teli edényt a fűtőtestre. A párás levegő melegebb érzetű, mint a száraz (40-60%-os páratartalom az ideális). A szobanövények is párásítják a levegőt.
  • Vigyázzunk a penészesedéssel! Szellőztessünk rendszeresen, naponta legalább 2x3 percet. Ennyi idő alatt a lakás és a tárgyak még nem hűlnek ki, azonban a benti levegő kicserélődik. Különösen fontos ez a vírusos, beteges időszakban. Figyeljük meg, hogy a szellőztetés után javul a közérzetünk, melegebbnek érezzük a benti levegőt.

4. Elő a vörös szőnyeggel

  • A szőnyeget elnyerik a hangot és a port. Bónuszként egy szép szőnyeg a szobát is feldobja.
  • Tegyünk szőnyeget a lábunk alá. Jó hőszigetelő, plusz egy réteg a lábunk és a hideg padló között. 

5. Pulcsi és papucs

Biztos sokszor hallottad már, hogy öltözz fel, de tudod mit? Működik! 

Azért ki lehet bírni így is

 

 

 képek forrása: itt és itt

 

süti beállítások módosítása