A boldog otthon pszichológiája 1 -Hogyan hat a környezetünk a közérzetünkre?
2017. október 22. írta: TH Veszprém

A boldog otthon pszichológiája 1 -Hogyan hat a környezetünk a közérzetünkre?

Az ember és környezete közötti kapcsolat elég egyértelmű. Szép helyen jól érzed magad, rendezetlen környezetben nem. Ugyan ez igaz fordítva is. Ha jól érzed magad, van kedved a környezeteddel is törődni, rossz kedvűen elhanyagolod azt. A 4 részes cikksorozatban elmagyarázom, mit tehetsz a szebb otthonért és jobb közérzetért.

harmonikus nappali ötlet

Egy tiszta, nem zsúfolt lakás segíti a regenerálódást. Kép

Azt, hogy a szűkebb és tágabb értelemben vett környezetünk, lakásunk, otthonunk hatással van a közérzetünkre már évezredekkel ezelőtt felismerték. Gondoljunk csak a távol keleti térrendezési irányzatokra, mint a Feng Shui vagy a kevésbé ismert indiai Vaszati, melyek annyira komolyan vették az ember és a tér kapcsolatát, hogy a tájolásra, a környezeti elemekhez (hegy, folyó) képest való elhelyezkedésére legalább akkora figyelmet fordítottak, mit a belső elrendezésre, az épület formájára és alaprajzára.

Az 1960-as évektől kezdve aztán a nyugati pszichológia is elismerte, hogy az ember és környezete között bizony szoros a kapcsolat, egyre több kutatás készült környezetpszichológia témában. Észrevették és egyre tudatosabban figyelték az épített környezet hatását az emberre, majd a kísérletek és feltételezések eredményét alkalmazták és úgy tűnik, egyre inkább alkalmazzák az építészetben, várostervezésben, ergonómiában és a munkahelyi környezet megteremtésében is. Gondoljunk csak arra, hogy egy-egy bevásárlóközpont, szupermarket, bolt megtervezésénél milyen kisebb-nagyobb trükköket vetnek be annak érdekében, hogy minél többet vásároljunk. Zene, illatok, kialakítás, fények, hőmérséklet. Mind-mind azt a célt szolgálja, hogy lankadjon a figyelmünk és tudattalanul, kellemes érzésekkel kísérve pakoljunk a kosarunkba minél több és több mindent. 

harmonikus_otthon.jpg

Mivel az ember alapvető szükséglete az otthon megteremtése, ezért azt a környezetet, ahol sok időt tölt minden nap elkezdi saját igényeinek megfelelően alakítani. Gondoljunk csak például a munkahelyünkre! Az íróasztalunkra kiteszünk pár családi képet vagy a gyerekünk által készített rajzot, viszünk be saját bögrét, mert abból jobban esik a kávé, növényeket nevelünk, hogy legyünk körülöttünk valami élő. Ezek az apróságok tudatosan és tudattalanul is azt a célt szolgálják, hogy kellemesebben érezzük magunkat a minket körülvevő környezetben. a személyes tárgyak segítenek kialakítani egy személyes teret, a személyes tér kialakítása pedig stresszcsökkentő hatással bír. És hogy mi pontosan a személyes tér? Tudományos nyelvre lefordítva a minket körülvevő 0,5 m - 1,2 m közötti távolság. Azon belül beszélünk intim térről, ezen kívül pedig társadalmi térről. 

Intim, személyes, társadalmi és nyilvános tér

A jól kialakított személyes környezet pedig nem csak stresszcsökkentő, hanem motivációs erővel is hathat. Vagyis nem csak azt a célt szolgálja a saját kis környezetünk, otthonunk, hogy megszabaduljunk a minket körülvevő stresszt okozó ingerektől, hanem a feltöltődésünket is szolgálja. És azt tudtátok, hogy a skandináv stílus miért olyan népszerű manapság? Mivel  a mai embert túl sok inger éri napközben, főleg egy városi környezetben, állandóan online, ezért otthon jól esik a minél kevesebb inger, hogy az agyunk meg tudjon pihenni. A skandináv stílusban pedig kevés a szín, egyszerűek a formák és szellősek a terek.

Itthon a környezetpszichológia jeles képviselője Dr. Dúll Andrea az ELTE Gazdaság- és Környezetpszichológia Tanszékének vezetője. Ha bővebben szeretnél olvasni a témáról ajánlom ezt a cikket, ami munkahelyi környezet pszichológiáról szól közérthetően vagy a tanárnő könyvét Helyek, tárgyak, viselkedés címmel, ami szabadon hozzáférhető ezen a linken.

A sorozat további részei:

A boldog otthon pszichológiája 2. - Módszerek a harmónia megteremtéséhez

A boldog otthon pszichológiája 3. - Színek és fények

A boldog otthon pszichológiája 4. - A recept 7 titkos hozzávalója

 

 

süti beállítások módosítása