A boldog otthon pszichológiája 2 -Módszerek a harmónia megteremtéséhez
2017. október 25. írta: TH Veszprém

A boldog otthon pszichológiája 2 -Módszerek a harmónia megteremtéséhez

Az ember és környezete közötti kapcsolat elég egyértelmű. Szép helyen jól érzed magad, rendezetlen környezetben nem. Ugyan ez igaz fordítva is. Ha jól érzed magad, van kedved a környezeteddel is törődni, rossz kedvűen elhanyagolod azt. A 4 részes cikksorozatban elmagyarázom, mit tehetsz a szebb otthonért és jobb közérzetért.

nappali takaróval és párnákkal

Az előző részben arról írtam, hogy miért fontos a minket körülvevő közvetlen és kicsit tágabb környezet hangulata. A sorozat második részében azokat az irányzatokat és módszereket mutatom be, amik gyakorlati tanácsaikkal segítettek hozzá az otthonosság megteremtéséhez.

A lenti módszerek mindegyikében közös vonás, hogy rendet és tisztaságot tartják a boldog otthon és a jó lelki állapot alapvető feltételének. Mert rendezetlen, tárgyakkal telezsúfolt környezetben nem tud szabadon áramlani a "csi", ami az életenergia, nem tudunk feltöltődni egy fárasztó nap után, nem tudunk a családunkra, munkánkra koncentrálni. Ha személyes terünkben (ami hozzánk képest az 1,2 m-en belüli környezetünk, kvázi karnyújtásnyi távolság) rendetlenség van, akkor a lelkünkben, a bensőkben is rendetlenség lesz. A súlyos rendetlenség depresszióhoz vezethet és fordítva. Ha rossz a kedvünk, hajlamosak vagyunk elhanyagolni a környezetünket, ami még rosszabbá teszi a kedvünket és kész is az ördögi kör. Ha nézi valaki közületek a TLC csatornán a Kényszeres takarítók c. műsort láthatja, hogy azok az emberek, akiket a saját tárgyaik és mocskuk ellep egy idő után a barátaik és rokonaik előtt is elkezdik szégyelleni magukat és a lakásukat, ezért nem hívnak meg magukhoz senkit, így az emberi kapcsolataik is szépen lassan egyre jobban leépülnek. Szóval rakjatok rendet és takarítsatok ki szépen, aztán hívjátok meg a barátaitokat és minden rendben lesz. :)

Ez aztán a rendes otthon!

1. Feng Shui - ősi módszer

2008-ban költöztem össze a férjemmel. Én egyetemre jártam és dolgoztam, ő dolgozott, és egy kis egyszobás lakásban laktunk. Hiába vettünk szép, összeillő, modern bútorokat az Ikeában, valahogy nem volt igazi a lakás hangulata. Ebben az időben azt vettük észre, hogy hiába érezzük jól magunkat együtt, van jó állásunk valahogy mégsem oké minden körülöttünk. Nem tudtunk pénzt félre tenni, nem szerettük a munkahelyünket, sok volt az idegesítő ember a környezetünkben és a barátokkal, családdal sem találtuk meg a közös hangot. És ekkor valahogy, mint egy isteni iránymutatás szembe jött felem a Feng Shui. Korábban is hallottam már róla persze, de orbitális hülyeségnek tartottam, hogy majd megoldja az életemet ha delfinszobrot teszek a szoba bal felső sarkába meg csobogót az ajtó mellé. Vagy fordítva. Szerencsére valami olyan könyvre vagy portálra találtam rá, ami mindennek a lényegét magyarázta el. Hogy nem, ne tegyél defint és buddhát a szobádba. Azonban tegyél rendet, találd meg a helyét mindennek, javítsd meg vagy dobd ki a töröttet, szabadulj meg azoktól a tárgyaktól amit nem szeretsz, különítsd el egymástól a funkciókat. Ha mindezt megteszed, harmónia lesz a közvetlen életteredben, ami kihat rád, ami kihat a tágabb életteredre és viselkedésedre.

Ezt a térképet használtam az alapokhoz. Itt találjátok a leírással együtt.

Emlékszem, hogy elballagtam a Szabó Ervinbe, kivettem két három Feng Shui témájú könyvet - szigorúan a szárazabb vonalból, csak semmi delfin - rajzoltunk egy alaprajzot, kivágtuk a bútorokat is papírból és átrendeztük a szobát az iránymutatások alapján először a papíron, majd igaziból is. Két dolog történt. Az első rögtön szemmel látható volt: rend lett a lakásban. Olyan igazi, szemet gyönyörködtető rend. Mert igen is számít hol van nehéz bútor, hol van légies bútor és hol van az ágy. Hogyan helyezkednek el a színek egymáshoz képest. Ezután mindenki megjegyezte aki ellátogatott hozzánk, hogy milyen szép lakásunk van, de szépek a bútoraink, milyen jó hozzánk bejönni, szóval nem csak mi éreztük pozitívnak a változást. A másik dolgot kb. két hónap után kezdtük érezni. Elkezdett gyarapodni a bankszámlánk, pedig nem változott az anyagi helyzetünk. Kevésbé voltak idegesítőek ugyan azok az emberek, úgy éreztük, hogy jó a munkánk. Tényleg hatott a harmonikus otthon a közértzetünkre!

Még volt szerencsénk ezután háromszor költözni, de továbbra is mindig nagyon figyeltünk rá, hogy az alapelveket betartsuk. És láss csodát, minden lakásunkat megdicsérték, pedig nem voltak jobb vagy szebb bútoraink mint másoknak, ha pedig úgy éreztük, hogy valami nem működik megfelelően az életünkben, arra a területre ráerősítettünk. Mármint a lakásban is. Persze semmi nem csodaszer, de azt vettem észre, hogy azok az ismerőseim csak toporognak, akiknek a lakásunk nem is otthon, csak egy hely, ahol enni és tisztálkodni tudnak, még azok, akiknek bármilyen kicsi is a lakásuk, de otthonos és rendezett, mindig túllendülnek a problémáikon valahogy. 

A rend és tisztaság témakörét a Feng Shui is kimondottan fontosnak tartja és hangsúlyozza, hogy semmelyik módszer nem fog működni egy koszos, tárgyakkal telezsúfolt lakásban.

2. Fly Lady - rendszerbe szervezett takarítás, elvárások nélkül

A Fly Lady tulajdonképpen egy program, ami iránymutatást ad a takarításban és rendrakásban elveszetteknek. Hasonlóan a Feng Shuihoz zónákra osztja a lakást, majd részfeladatokra a takarítást. Az Urban-Eve blogon ismerkedtem meg vele jó pár évvel ezelőtt. Sokáig próbálkoztam, hogy minden rutint folyamatosan és pontosan betartsak, de rájöttem, hogy az nem nekem való, szóval csak lazán. Viszont remek ötleteket és személetmódot adott, nagyon sok mindent alkalmazok belőle mindenféle erőlködés nélkül. És a mottója? Nem túl meglepő módon: "Tedd rendbe a lakásod, tedd rendbe az életed".

A módszer dióhéjban. A házimunka folyamatos elosztása egy állandó vállalható állapotot eredményez a lakásban.

Minden reggel: vesd be az ágyad, rakj rendet a fürdőben és a hálószobában

Minden este: rakj rendet a nappaliban, söpörd fel a konyhát, takarítsd le az asztalt és a konyhapultot, mosogass el, vidd ki a szemetet

Hetente, elosztva: moss föl, töröld le a port, takarítsd ki a fürdőt, mosd ki a szennyest, válassz egyet a havi feladatok közül

Havonta: mindenféle gép (sütő, mikró stb.), bútorok és szekrények, kisebb szőnyegek, pokrócok, takarók, és a hónap utolsó hetén végezzük el az éves feladatot

Évente (minden hónapban csak egy terület): konyhaszekrények belseje, ruhásszekrények, fürdőszoba szekrények, garázs, házon kívüli terület, ajtók és falak, szőnyegek, ablakok, függönyök és egyéb árnyékolók, hűtő és fagyasztó (mögötte is!)

3. Konmari - elvetemült japán minimalista

Marie Kondo japán hölgy, aki tudja mi a kis alapterület. Mivel japánban nagyon nagyon pici ingatlanok vannak, ezért nem engedhetik meg maguknak, hogy fölösleges tárgyakat tartogassanak otthon. Módszerének lényege, hogy csak azt tartsd meg amit tényleg használsz vagy amit nagyon szeretsz, azokat a tárgyakat pedig szigorúan rendszerezve. Európai szemmel kicsit tényleg elvetemült, de szintén nagyon jó alapot ad. Nekem nagyon sokat segített, sokkal kevesebb holmim van, amióta elolvastam és alkalmaztam a módszert.

Marie fiókjai így néznek ki és neki köszönhetően már az enyémek is (nagyjából).

+1 Hygge- skandináv jóllét

És ha már otthon, de feledkezzünk meg a Hyggeről sem. Dán módszer arra, hogyan lehet átvészelni a kinti zord időjárást odabent, egy boldog otthonban. Mitől lesz az otthonunk jó hangulatú és meghitt? Címszavakban: család/barátok, melegség, odafigyelés, belső harmónia, lekapcsolódás a külvilágról és a napi gondokról. Bővebben kifejtik a magyar viszonyokra alkalmazva a WMN-es lányok.

Így néznek ki az emberek a Hygge gyakorlása közben

 A cikksorozat további részei:

A boldog otthon pszichológiája 1 - Hogyan hat a környezetünk a közérzetünkre?

A boldog otthon pszichológiája 3 - Színek és fények

A boldog otthon pszichológiája 4 - A recept 7 titkos hozzávalója

süti beállítások módosítása