A lakásod is készítsd fel a karanténra! Így lesz élhető hosszú ideig
2020. március 26. írta: TH Veszprém

A lakásod is készítsd fel a karanténra! Így lesz élhető hosszú ideig

Bár már két hete itthon vagyok, én nem unatkozom, sőt, mivel a reggeli készülődés elmarad, ezért a tényleges munkavégzésre is több időm van, valamint az 1. osztályos gyerekemet is nekem kell tanítani, mert ennyi idősen még nem tudja megcsinálni a kiadott feladatokat.

stock.jpg

Azok száma pedig nem kevés, sőt, gyakorlatilag nekem is fel kell készülnöm az "órákra", rendben tartani a lakást, a reggelit/ebédet/vacsorát és a többit, ha megfőzni nem is, de azért kirakni, elrakni, kitalálnom is nekem kell. És arról nem is szólva, hogy a gyerekkel azt is meg kell értetnem, hogy nekem is dolgoznom kell. Ebben óriási segítségemre van, hogy gyakorlatilag egy teljes szint áll rendelkezésemre, ahova el tudom különíteni a munkát, tanulást és még mozogni is van lehetőségünk (ez tudatos nálunk, mivel eleve az ittohoni munkavégzés megkönnyítése miatt vettünk olyan házat, amiben van iroda). Így a lakás többi része is meg tudja tartani a funkcióját, ami iszonyat segítség abban, hogy ne borítson el minket hosszú távon sem a káosz. Márpedig a hatékony munkavégzés és tanulás alapja a tiszta fej és tiszta fej csak tiszta környezetben lesz. 

Ahhoz hoztam nektek tippeket, ötleteket és inspiráló képeket, hogyan tartsátok meg a rendet otthon akkor is, ha nincs külön iroda helyiségetek és csak rövid időre (reméljük) kényszerültök otthondolgozásra.

1.  Tartsd meg a rendet!

Ez mindennek az alapja. Ha nincs rend, lehet akár milyen fancy home officeod, el fog borítani a káosz. Ehhez remek alapot szolgáltat a napi rutin kialakítása és a fly lady program. Ha még nem ismered, pont jó az időzítés, hogy elkezd. Meglátod, még évek múltán is segítségedre lesznek az alapelvei, még akkor is, ha nem tartasz be mindent szóról szóra.Én Viától tanultam meg, az Urban-Eve nevű blogján megtaláljátok a bővebb leírást:

 https://www.urban-eve.hu/2009/03/23/flylady-tedd-rendbe-a-lakasod-tedd-rendbe-az-eleted/

Ez pedig egy angol nyelvű táblázat. 

fly_lady.jpg

2. Pakolj el mindent, ami felesleges

Ez igazából a rend megtartásában segít. Most nem fognak kelleni a smink cuccok (vagy csak 1-2, ha video csetelsz a kollégákkal), a ruhák, kabátok nagy része. Épp itt az ideje a téli ruhák, cipők elpakolásának is. Mosd ki a szennyest is. Sokkal könnyebb lesz megtartani a rendet, ha nincsenek elől felesleges, most nem kellő dolgok és a takarítás is könnyebb lesz. Ez azért is fontos, mert a lakás sokkal könnyebben porosodik, ha otthon vagy, plusz ugye most különösen fontos a higiénia.

3. Ne feledkezz meg magadról sem

Vagyis saját magad rendbetételéről. Reggel mosakodj meg, mosd meg a fogad, csináld meg a hajad, vegyél fel kényelmes, de tiszta, normális ruhát. Ne hagyd a külsődet széthullani, mert akkor a mentális egészséged is könnyen széthullhat. Moss hajat rendszeresen! Friss haj, friss fej!

gardrob_2.jpg

Ha még nem rendszerezted a ruhatárad, most megteheted!

 

5 tipp a rendszerezett gardróbért

Kicsi, de praktikus gardrób kialakítása

4. Tarts elkülönítve a funkciókat

Mármint a lakásét. Ne a hálószobában dolgozz, ez a legrosszabb amit tehetsz, mert a munka így beavászkodik a pihenő részre, ergo nem fogod tudni magad rendesen kipihenni. Ha csak egy szobában élsz, akkor reggelente ágyazz be és alakítsd át munkaterületté a szobát. Hiába vannak otthon a gyerekek, ne engedj meg nekik mindent vagy a játék után feltétlenül pakolják el a holmiukat. Ha mindenhol van minden pár nap/hét után meg fogsz bolondulni és a fejedben legalább akkora lesz a káosz, mint a lakásodban. Ne sajánld az időt arra, hogy evés előtt eltedd az étkező asztalról a munkádat vagy nevezd ki étkezőnek a dohányzó asztalt inkább, a japánok is tudnak enni a földön ülve. Fogd fel úgy, hogy a korábban utazásra fordított időt most a rendrakásra csoportosítod át.

japan_etkezo_1.jpg

Az egy szobás lakásunkban mi is így ettünk. Sőt, néha vendégeket is fogadtunk és tetszett nekik a megoldás. 

5. Ha eddig nem tetted, alakíts ki tanuló/dolgozó sarkot

Nézz végig a lakásodon és gondold át, hogyan tudod kicsit átrendezni erre az átmeneti időre. A korábban haszontalan beépített erkély lehet most a dolgozó szoba, úgyis jön a jó idő, nem baj, ha nincs fűtés. A gyerekek íróasztala jó nagy? Lehet most jobb helye lenne a nappali egyik sarkában. Az étkező asztalod szép nagy? Egyik fele lehet íróasztal, a másik az étkező vagy legyen most ez a dolgozó rész és a fent említett módon egyetek a dohányzó asztalnál. Ha még kicsi a gyerek (értsd kisbaba) érdemes lehet megfontolni, hogy az ő szobája ideiglenes dolgozó szoba lesz, a kiságy pedig a hálóban kap helyet. Ülj le egy-két órára és gondold végig alaposan mit tudsz asztalnak használni, melyik helyiségből, beugróból lehet egy kis elkülönített dolgozó/tanuló rész. Megéri a fáradozás, mert jelenleg úgy tűnik, hogy még pár hónapig élvezhetjük otthonunk vendég szeretetét.

Otthoni iroda ötletekhez hoztam egy képválogatást. Katt a képre és megnyílik a galéria. Sok féle megoldás közül válogathatsz.

 

Gyűjtöttem még képeket, az Iroda nevű Pinterest táblámon megtalálod, link lejjebb. 

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, akkor kövess a Veszprém Home Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal várlak.

Instagramon is jelen vagyok Itt olyan képeket és rövid bejegyzéseket találhatsz a bloggal kapcsolatosan, amelyek nem jelennek meg a posztokban, érdemes itt is követni.

Ha pedig még több inspiráló képet szeretnél nézegetni, akkor kövess Pinteresten, ahol téma szerint válogatom ki a jobbnál jobb képeket.

 

 

süti beállítások módosítása