8 olcsó és egyszerű tipp, hogy klíma nélkül is hűvös maradjon a lakásod
2018. május 30. írta: TH Veszprém

8 olcsó és egyszerű tipp, hogy klíma nélkül is hűvös maradjon a lakásod

Nincs klímád és úgy néz ki, hogy nem is lesz egy darabig?  Vagy van, de csak végső esetben szeretnéd bekapcsolni, mert fontos számodra a környezetvédelem? Akárhogy is legyen, hoztam pár életmentő és környezetbarát ötletet, ami segít elkerülni a nyári felforrósodást.

1. Árnyékolás

Redőny, árnyékoló, függöny. Mindegy melyiket részesíted előnyben, de minél jobb hőszigetelő és fényvisszaverő képességgel bír az adott termék, annál kevésbé fogja nyáron beengedni a meleget (és télen kiengedni a hideget. Általában oda-vissza működik, szóval hosszú távú beruházás).

A redőny a legtartósabb, legmacerásabb és legdrágább a kategóriában, viszont a legjobb hőszigetelő képességekkel bír. Földszinti vagy nyitott folyosós lakásoknál vagyonvédelmi szempontból sem elhanyagolható, sőt, az utca zaját is egész jól kizárja. Hátránya, hogy nehézkes takarítani, főleg ott, ahol kívülről nem lehet megközelíteni. Előnye viszont, hogy növeli a lakás értékét és a legjobb hatásfokkal bír a többi árnyékoló társához képest. Jó választás akkor is, ha semmi képen nem lehet klímát felszerelni a lakáshoz.

A függönnyel csak óvatosan, mert egy sötét, vastag függöny magába szívja a nap melegét, a szobába pedig leadja hőt (mint egy radiátor). Válassz inkább olyan fajtát, aminek a hátulja hővisszaverős (vagy világos), a függöny pedig több rétegből áll. Ezek az ún. Black Out függönyök. A fényt képesek 100%-osan kizárni és télen is jó hőszigetelők, csak akkor fordítva, a benti meleget nem engedik ki. Előnye a redőnnyel szemben, hogy mobil, ha sokat költözöl ez lehet a legjobb választás.

A legtöbb árnyékolástechnikával foglalkozó cégnél és lakberendezési áruházban kapható egyszerűen az ablakra szerelhető árnyékoló roló. Nem a legolcsóbb választás, viszont valóban jó minőségűek  a Velux, Fakro termékei (elsősorban tetőtéri ablakokhoz). Ha csak kevés pénzből gazdálkodsz az Ikeánál, Jysknél vagy a nagyobb barkácsáruházakban keresgélj. Itt is inkább a hővisszaverős hátoldallal ellátottakat válaszd, ne a bambuszból készültet.

Koleszos megoldás: tegyél alufóliát az ablakra, visszaveri a napsugarakat. Mást nem tud, de 200 Ft-ból kijön.

Ha beszerezted a neked megfelelő árnyékolót, ne felejtsd el használni sem. Sajnos a lakásban sötét lesz, de cserébe talán a hőmérséklet is elviselhető marad.

2. Szellőztetés

Meleg napokon is fontos a szellőztetés, de csak és kizárólag akkor, amikor a lehető leghűvösebb van, vagyis hajnalban, napfelkeltekor. Érdemes korábban felkelni, ha szeretnéd természetes módon hűteni a lakásod. Nyiss ki mindent, csinálj kereszthuzatot, élvezd a hajnali friss levegőt.

3. Kapcsolj ki minden elektromosat

Hihetetlen mennyiségű hőt képesek termelni a számítógépek, tévék és egyéb háztartási gépek. Sőt, még a bekapcsolt hosszabbító is ad le meleget. Ha lehet, minél kevesebb elektromossággal működő eszközt használj a forró napokon. Olvass könyvet, újságot TV nézés helyett, ha nem muszáj, ne kapcsold be a gépedet, áramtalanítsd a hosszabbítókat, felejtsd el a porszívózást és mosást, mosogass kézzel. Az energiatakarékos vagy ledes izzók nem csak a pénztárcádat kímélik, hanem a lakásodat sem melegítik fel indokolatlanul. 

4. Ne főzz

Az előző pont után ez valószínűleg magától értetődik. Itt az ideje a kajarendelésnek, hideg vacsorának vagy a házon kívüli falatozásnak. Az egyik legnagyobb hőtermelő a tűzhely és hőt azt ugye most nem szeretnénk még pluszban. 50 szendvicskrém recept itt.

5. Nem csak a levegő hőmérséklete számít

Nem csak a hőmérséklet számít, az sem mindegy, hogy milyen érzetet kelt a szoba, amiben tartózkodsz. Ne becsüljük alá a pszichológiai tényezőket sem, a hideg fények, színek és lágy textilek is segítenek a hőérzet csökkentésében. Terítsd le a kanapédat lenvászon takaróval, cseréld le a párnahuzatokat világos kékre vagy világos zöldre, pamut anyagúra. Én azért is szeretem a fehér falakat, mert télen meleg, nyáron hideg szívű textilekkel és kiegészítőkkel tudom variálni a lakás hangulatát. Egy kis menta vagy citrom illat szintén hűs hatást kelt.

6. A növények most is segítenek

A növények nem csak szépek, hanem élettani funkcióik is hasznosak. Spricceld le őket egy kis vízzel a kánikulában így elindul az ún. transpiráció. Mivel a a sulinetes cikk óta tudjuk, hogy a növény felülete így akár 8-10 °C-kal kevesebb is lehet az őt körülvevő levegőhöz képest -legalábbis a szántóföldön mért adatok szerint - kvázi kis klímaberendezésként kezdenek működni. Minél több és dúsabb növény, annál jobban érvényesül ez a hatás.  Ha van lehetőséged, az ablakba és erkélyre tett növényekkel egy kis hővédő falat is létrehozhatsz a gonosz kánikula ellen, sőt, bizonyos fajták a rovarokat is távol tartják. Nem hiába tették már déd- és ükanyáink sem a muskátlit az ablakba.

7. Mennyezeti ventilátor

Amikor nekem volt ilyenem utáltam, de aztán rájöttem, hogy nem is olyan rossz az. Mivel két irányban forognak a lapátjai ez is egy télen- nyáron hasznos berendezés. Nyáron jól esik egy kis légáramlás, télen a meleg levegőt tudod a plafontól a padló felé nyomni és csökkenteni a fűtésszámlát.

8. Magadról se feledkezz meg

Magadat is hűtsd le, ne csak a lakásodat. Vegyél meleg zuhanyt, így kitágulnak az ereid, ami segít leadni a hőt, majd igyál meg egy finom hűsítő szintén meleg mentateát, akár csak az arabok. A jeges ital és a hideg zuhany nem jó megoldás ilyenkor, mert további hőtermelésre.

Tetszettek a képek? Kövess Pinteresten! 

Lecserélnéd a jelenlegi társasház kezelőd? Nemsokára elkészül az új építésű álomotthonod? Dobj egy emailt, ha érdekel, mi hogyan dolgozunk vagy tudj meg többet itt: www.thveszprem.hu

süti beállítások módosítása