Kapros citromos raguleves sós lepénnyel
2018. szeptember 02. írta: TH Veszprém

Kapros citromos raguleves sós lepénnyel

Nyáron is lehet kiadós egytálételt készíteni, csak el kell találni a melegebb időjáráshoz illő ízvilágot és az alapanyagokat. Csirkemellből, zsenge répából, citromosan, kaprosan készült az alábbi raguleves.

Augusztusban gyakorlatilag egész hónapban szabadságon volt a család (persze nem egyszerre, hanem felváltva, annyira szerencsések nem vagyunk), a gyerek sem volt itthon pár hétig, szóval eléggé kizökkentünk a mindennapokból és a főzésből. Aki dolgozni ment, napközben evett, amit tudott, az itthon maradók pedig a kánikulával küzdöttek, nem nagyon volt kedve főzni senkinek. A múlt hét volt az első olyan hét, amikor mentünk rendesen dolgozni és az ovi is elkezdődött. Mivel mi egy lassan bemelegedő család vagyunk, ezért próbáltunk a hétre olyan menüt összeállítani, ami könnyen megvan, több napig ehető és nem nehéz megfőzni. Így esett a választásunk erre a nyári ízvilágú kapros-citromos ragulevesre, amihez könnyű, gyúrt sós, tejfölös lepényt sütöttünk. 

(Vagyis Peti, ő készítette az ételt, én csak kitaláltam)

citromos_raguleves.jpg

Hozzávalók a leveshez (4 adag lesz belőle)

  • 50 dkg csirkemell
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 kis fej zeller
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 csokor kapor
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 kanál liszt
  • fél citrom leve
  • só, bor, kevés olaj

Dinszteld meg a nagyon apróra vágott hagymát egy kis olajon, majd tedd rá a felkockázott csirkemellet és süsd fehéredésig. Ezután öntsd hozzá a kockára vágott zöldségeket, majd és forgasd össze őket. Ezután jöhet egy evőkanál liszt. Keverd addig, ameddig liszt kicsit megpirul és egyenletesen bevonja a zöldségeket és a húst, sózd, borsozd. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi és főzd kb 20-30 percig (vagy amíg meg nem puhulnak a zöldségek). A tejfölt keverd ki egy tálban és kis adagokban tegyél hozzá a forró levesből. Minden kanál levest alaposan keverj el a tejföllel. Ha már elég híg és forró lett a tejfölöd, hozzáöntheted a leveshez. Ha nem egyenlíted ki a hőmérsékletet, a forró leves összekapja a tejfölt és csomós lesz. A leves ezzel kész is, lezárhatod. Ízesítsd apóra vágott kaporral és citromlével, de ezekkel már ne főzd.

Sós lepény

A sós lepény tulajdonképpen egy kelt tészta, amit nem lekvárral töltünk meg, mint a buktát, hanem kinyújtjuk és tejföllel és sóval sütjük meg. 

  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő (vagy 1 instant élesztő)
  • 2 tojás sárgája
  • 3 dl tej
  • 6 dkg margarin, zsír vagy vaj
  • 5 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 pohár tejföl

Mivel ez egy kelt tészta, fontos, hogy az alapanyagok szoba hőmérsékletűek legyenek. Az élesztőt egy kis cukorral és 1 dl langyos tejjel futtasd fel. A maradék cukrot keverd ki a tojássárgákkal, a 2 dl tejet keverd össze a sóval. A sós tejet öntsd a cukros tojásokhoz. A lisztet szitáld bele egy nagy tálba, öntsd bele a többi keveréket és gyúrd össze. Amikor kezd összeállni öntsd még hozzá a felolvasztott, de nem forró margarint és gyúrd addig, amíg egy teljesen homogén, sima tésztát nem kapsz. Most hagyd kelni egy órát (addig elkészítheted a levest). Kelesztés után borítsd ki egy kilisztezett felületre, gyúrd át még egyszer és nyújtsd ki vékonyra (ebből a mennyiségből egy sütőtepsinyi mennyiség lett). Tedd bele a tésztát a tepsibe és hagyd kelni még egy kis ideig. 1 pohár tejfölt kenj rá, de ne egyenletesen, inkább úgy "fröccsentsd" rá kanállal. Szórd meg nagy szemű sóval vagy sópehellyel és süsd legalább 20 percig (amíg meg nem pirul a teteje) 180 fokon, előmelegített sütőben. A sütő ajtaját ne nyitogasd, mert akkor a tészta összeesik. 

 

 

süti beállítások módosítása