Hogyan ne keverd a stílusokat és bánj óvatosan a Pinteresttel 1 percben
2019. május 08. írta: TH Veszprém

Hogyan ne keverd a stílusokat és bánj óvatosan a Pinteresttel 1 percben

Nem is tudom mikor írtam utoljára posztot a blogra. Ennek több oka is van, de legfőképp az időhiány és a kreativitás máshol való kiélése. A sok teendő között sikerült még egy lakáscserét is eszközölnünk, aminek jelenleg a tervezési fázisában vagyunk. Ha minden jól megy, az egész folyamatról (lakás eladás, vétel, tervezés, felújítás) szeretnék majd hosszabban is írni. Most azonban találtam egy konyhát a neten.

dcb2ea85f8cff966de20efe22d7f6491.jpg

Ami nem ez, mert ilyen tényleg csak a Pintereseten van..

hanem ez:ocsmany_konyha.JPGEgy új lakás tervezésének kedvenc fázisa nekem a tét nélküli, Pinteresten való szörfölés. Elmentek mindent ami tetszik, nem gond, ha mind különböző stílusú, megmutatjuk a képeket egymásnak a férjemmel, kielemezzük mi tetszik rajta és mi nem, mutatunk egy hasonlót, stb, stb. Nincsen ezzel semmi baj, sőt, tényleg ez a legjobb részre, amikor pénz és malteros vödör nélkül, csupán a fejemben kell megépíteni az álomházat. A gond ott kezdődik, amikor a sok össze-vissza tábla nem tisztul le, nem gondolod végig és a tervezés unalmas szakaszát kihagyod. Na akkor történik meg a fenti kép. Vegyük sorra a történéseket.

1. Nézelődsz a Pinteresten és egyszer csak meglátod ezt:alap_butor.jpg

Rögtön megismertem a formát én is lementettem. És most nézzük meg a különbségeket: először is ugye a fogantyúk. Nem lehet nem észrevenni, hogy az eredetin nincs, sőt, egyik ilyen típusú bútoron sincs, ez benne a lényeg. A másik az anyaghasználat. Értem én, hogy nem fog egy eladásra kínált lakásba eredeti tölgyfa ajtókat csináltatni, de a lapszabászatban az olcsó kivitelből is van vízszintesen csíkozott tölgyfa színű ugyan ezen az áron. És miért van a fenti képen barna szegély a fehér bútor alatt? Örök rejtély, de több mint gyanús, hogy nem lett az asztalosnak pontosan elmagyarázva az igény, megmutatva a kép és a megrendelő sem figyelte meg a részleteket, hanem csak szeretett volna valami hasonlót.

2. Csempe ugye az kell a konyhabútor mögé

Az ilyen stílusú konyhában a legkevesebb esetben tesznek csempét a két bútorrész közé, sokkal inkább fát, követ, üveget vagy egyéb alternatív, egységes megoldást. A tulajdonosnak viszont gondolom valami ilyesmi járhatott a fejében/mentette le Pinterestről. (Ez a farmhouse stílus is menő most nem?):

farmhouse.jpg

 

Majd mellette meglátta még ezt is (De ez a rusztikus kékes zöldes is tetszik):halszalka_csempe.jpg

Mindkettő nagyon szép a maga nemében, sőt az alsót kimondottan tetszetősnek találom, de vegyük észre a stílusokat. A mozaik csempe vagy színes cementlap vagy annak utánzata valóban nagyon hangulatos egy tiszta fehér/fekete/kék/olivazöld, de mindenképpen egyszínű és hozzá színben harmonizáló konyhabútor mellett. A fenti képen pl. fehér a bútor, kék a csempe, kék a fogó.

A halszálka mintában lerakott, kékes csempe tényleg szép. Szintén egy natúr/fehér/fekete/színben harmonizáló bútorral. Mivel nem a légies hangulatot hirdeti, nem is légiesen könnyed bútor illik hozzá.

3. ...és a többi...

A mű ipari hangulatú (?? nem is tudom ez már hanyadik stílus) lámpákról inkább nem értekeznék, Nikoletti Petra sokkal szakszerűbben leírta ezt már a Térkultúra (http://www.terkultura.com/2019/01/lampa-korkep-mu-nem-meno.html) Ha érdekel a lakberendezés és a szép tér és valamilyen csoda folytán nem ismered még a Térkultúra blogot, mindenképpen ajánlom, alapmű.

És hát ugye a székek. Olyan szomorúan ácsorognak ott a sarokban a kommersz sárga fal előtt, hogy inkább nem aláznám meg őket még jobban, elég a saját bajuk.

Még egyszer a kép, ha valaki elfelejtette volna mostanra:

ocsmany_konyha.JPG

Sajnálom egyébként a kidobott pénzt, mert az mindenképpen jó, hogy valaki megpróbál valami szépet létrehozni, láthatóan legalább a Pinteresten nézelődik is a témában. De mindenképpen tanuljunk belőle, hogy mielőtt nekiállunk egy milliós mutatványnak, inkább nézegessük, elemezzük még a képeket és vigyázzunk az eklektikával, mert az nem fog menni így elsőre, még sokadszorra is keveseknek. Mi, egyszerű emberek inkább másoljunk le egy képet vagy egy csapásirányt vagy kérjünk fel egy lakberendezőt a megtervezésre. Sokkal olcsóbb, mint a kidobott pénz.

Mivel újra lakásfelújításba kezdünk csomó új pint mentettem el, nem csak konyha témában. Én inkább minimál vonalon nyomulok, amiről úgy gondolom, hogy itt a magyar viszonylatok között, magyar pénztárcával is meg lehet valósítani. Ha kíváncsi vagy rá, mi tetszik nekem mostanában látogass el az oldalamra: https://hu.pinterest.com/veszpremhome/

 

süti beállítások módosítása