Nappali berendezési segédlet
2017. szeptember 08. írta: TH Veszprém

Nappali berendezési segédlet

Avagy hogyan kerüljük el a bútorraktár hatást csiili-villi új lakásunkban (és a régiben is)

Amiről szó lesz: hogyan kerüljük el, hogy az új kanapétól ne tudjuk kinyitni az erkélyajtót. Hogyan ne menjünk neki a fotelnek minden nap, amikor reggel kijövünk a hálószobából? Hol jógázzunk/pilatesezzünk, csináljunk úgy, mintha edzenénk? Hol játszanak a gyerekek?

nappali.jpg

Gyűjtöttem néhány infografikát, amiket már olyankor is érdemes lehet elkezdeni nézegetni, amikor még nem tudtuk birtokba venni új lakásunkat, csak alaprajzról tudjuk a méreteket és az elrendezést, de már viszket a tenyerünk az új Ikea katalógust lapozgatva vagy vagyunk olyan szerencsések, hogy le tudjuk cserélni régi bútorainkat vagy csak simán herótunk van attól, ahogy most kinéz a nappalink és szeretnénk rajta változtatni.

"Minden a tervezésen múlik" Cs.P., építészmérnök - ne sajnáljuk rá az időt, mert évekig fogunk szívni miatta, ha nem voltunk elég alaposak vagy csak simán lusták voltunk hozzá. Ez tipikusan NEM az in medias res esete.

1. Készítsünk méretarányos rajzot négyzetrácsos lapra az alaprajzról vagy csak az adott helyiségről. Általában az 1:20-as méretarány a megfelelő bútorok betervezésénél. Ha a nappali mondjuk 4 méter x 3 méteres, akkor a lapon az 400 cm/20=20 cm és 300 cm/20= 15 cm. A nyílászárók helyét és nyílási irányát jelöljük!

http://www.otthonokesmegoldasok.hu/haz/alaprajzoljunk/

2. Készítsünk ugyan ilyen méretarányos rajzot a bútorokról. A meglévőket mérjük le, a tervezett bútorok esetében ha konkrét elképzelésünk van nézzük meg a katalógusban/mérjük le a bútorboltban a pontos méreteket, nehogy otthon érjenek meglepetések. Ha csak annyit tudunk, hogy fotelt, meg 3 személyes kanapét szeretnénk, de lehet, hogy inkább kétszemélyeset, de mégsem, mert a sarokülő olyan jó lenne, akkor is kinyithatjuk az általam imádott Ikea katalógust és megnézhetjük, hogy mekkorák "általában" a kétszemélyes kanapék. A megrajzolt bútorokat aztán vágjuk ki, írjuk rá mit ábrázol.

3. Szabadon mozgassuk a meglévő alaprajzon.

4. Mindenképpen vegyük figyelembe a következőket: konnektorok helye, kábeltv kábele, milyen lámpákat szeretnénk, milyenek vannak, hol van lehetőség őket elhelyezni? Hova kerül a tv, milyenek a tv nézési szokásaink? Minden ülőalkalmatosságból látni? Hogy szeretünk esténként pihenni? Hiába tetszik képen a három fotel, ha a család minden tagja fekve szeret tévézni, olvasni például. Szoktunk otthon tornázni/társasozni/játszani a gyerekkel a nappaliban? Ha igen, érdemes lehet lemondani a középen lévő dohányzóasztalról, hogy maradjon ilyenekre helyünk, vagy gurulóst/könnyen odébb rakhatót venni.

És most lássunk a konkrétumokat:

Hangsúly a fókuszponton - ha szeret tévézni a család.

tv_fokusz.jpg

A bútorok ebben az esetben a tévé felé néznek, de könnyedén átfordíthatjuk őket ha például vendégek érkeznek. A lábtartókat használhatjuk tárolásra, illetve szükség esetén ülőalkalmatosságnak  vagy asztalnak is.

Ha inkább beszélgetni szeretünk

beszelgetes.jpg

A bútorok itt egymás felé néznek, így a beszélgetőpartnerek látják egymást. Ha kiterjedt baráti hálózattal rendelkezünk és gyakran tartunk vendégséget akkor ez a megfelelő elrendezés (egyetemisták előnyben:)) A tévé kerülhet a kanapéval szemben lévő falra. A helyiséget érdemes úgy elrendezni, hogy ne lehessen ezen a területen átsétálni, mert az zavarhatja a beszélgetést.

Gyerekbarát

gyerekbarat.jpg

Ha gyerek(ek) van(nak) a családban és a nappali nem csak a felnőtteket szolgálja ki ez lehet a jó elrendezés. Érdemes itt is "multifunkciós" asztalokat választani, hogy a gyerekjátékokat is elnyelje. Ennél az elrendezésnél anyukának/apukának is van helye egy kis mozgásra.

Éljen a szimmetria!

szimmetria.jpg

Ennél az elrendezésnél jól látjuk egymást beszélgetés közben a középső asztalnál társasozhatunk, sakkozhatunk, illetve kényelmesen fekve tudja két ember nézni a tévét, ha az a kanapékra merőleges falra kerül. Ha egyforma kanapékat, lámpákat, párnákat választunk inkább elegáns stílust kapunk, ha azonban mindenből különbözőt, de stílusban összeillőt, akkor játékos, eklektikus lesz a nappalink (ezzel azért óvatosan, könnyen átcsaphat káoszba).

Berendezésnél vegyük figyelembe az ajtókat, bejáratokat a helyiségbe, úgy alakítsuk ki a bútorcsoportokat, hogy közlekedésnél ne legyenek útban.

utak.jpg

 

És még egy grafika arról, hogyan helyezzük el a képeket a falon. A lényeg: szemmagasság, ne hagyjuk túl nagy üres helyet a bútor és a kép, illetve a két kép között.

 

 kepek.jpg

 

Képek forrása: Pinterest

 

 

 

 

süti beállítások módosítása