Lakáskiadásról kezdőknek + letölthető bérleti szerződés minta
2018. augusztus 29. írta: TH Veszprém

Lakáskiadásról kezdőknek + letölthető bérleti szerződés minta

Bár a legnagyobb dömping a lakáskiadás piacán valószínűleg augusztusban van, azért az egyetemistákon kívül is van élet és kereslet. Ha még kezdő vagy a lakásbérlés vagy kiadás területén, neked szól ez az összeállítás.

kezdo.jpg

A lakáskiadás nem egy egyszerű műfaj, főleg nem a hazai - egyrészről agyonszabályozott, másrészről igen csak a szürke gazdaság mezsgyéjén mozgó- terepen. Mind tulajdonosként, mind bérlőként belefuthatunk rengeteg buktatóba és csalódásba. Ha te nem szeretnéd az albérleti rendszerből kiábrándultak táborát erősíteni, olvasd el, mikre érdemes figyelned. Kiadói és bérlői oldalról is megvilágítottam a témát, mert nagyon is fontos és hasznos, ha megismerjük a másik fél szemszögét. 

Ajándék letölthető lakásbérleti szerződés sablon, hogy mindenki védve legyen a lehetőségekhez képest.

1. Ár

penz.jpg

Bérbeadó: Először is találd el a megfelelő piaci árat. Ezt a legjobban piackutatással tudod megtenni. Nézz meg más, a tiédhez hasonló paraméterekkel bíró kiadó lakásokat és célozd meg a középmezőnyt. 1. számú csapda: csakúgy, mint eladásnál túlárazod a lakásod, mert az érzelmeid vezérelnek. Ez azért veszélyes, mert így nem biztos, hogy számodra és a lakásod számára legmegfelelőbb bérlő fog érte jelentkezni vagy csak ideiglenes szükségmegoldásként költöznek be és gyorsan otthagynak  téged.

Bérlő: Egy lakás akkor megfizethető egy átlagos ember/család számára, ha a lakással kapcsolatos kiadás (bérleti díj+rezsi) a teljes jövedelem 30-40%-a között mozog. Szóval nézd meg mennyi a nettó jövedelmed (vagy a családé), számold ki a 40%-át és ez legyen a plafon, amit a lakhatásodért kifizetsz. Ha ennél többe kerül a lakhatás, az életed más területén leszel kénytelen megvonni magadtól dolgokat.

2. Magán hirdetés

hirdetes.jpg

Bérbeadó: Nem feltétlenül kell meghirdetned a lakásod apróhirdetési oldalakon. Lehet, hogy ismerősökön keresztül is hamar bérlőre akadsz. Ez a módszer azért lehet jó, mert egy ismerős ismerőse sokkal könnyebben lenyomozható, mint egy vadidegen. Szólj az ismerőseidnek és kollégáidnak, hogy kiadó a lakásod. Ezt a módszer lehet, hogy kicsit időigényesebb, szóval ne felejtsd el időben elkezdeni "terjeszteni a pletykát".

Bérlő: Ugyan ez pepitában. Érdemes először az ismerősökön keresztül albérletet keresned, hátha tud valaki valami jó kis lakást vagy valakit, aki hamarosan kiköltözik egyből. És ismerősön keresztül referenciát adnod is könnyebb magadról.

3. Publikus hirdetés

hirdetes2.jpg

Bérbeadó: Ha a hirdetési oldalak vagy a Facebook mellett döntesz, nagyon figyelj arra, hogy az adataid biztonságban legyenek és ne felejtsd el a profilod beállításait módosítani, hogy teljesen idegenek ne lássanak rólad semmi olyat, amit nem szeretnél nyilvánosan megosztani. A hirdetésed legyen egy jól megkomponált szűrő is egyben. Pontosan írd le a lakás paramétereit, bútorozottságát, árát, a kaució mértékét és hogy mit szabad a lakásban (például kistestű kutyát még engedsz tartani vagy teljesen elzárkózol az állatoktól). Így is sok fura megkeresést fogsz kapni, de ha előre világosan leírod a feltételeket, talán kicsit kisebb lesz a hangzavar.

Bérlő: Ebben sajnos nem tudok tanácsot adni, mert eddig minden lakást ismerősön vagy ismerős ismerősén keresztül sikerült kivennünk. Mindenesetre légy körültekintő és ha nagyon bizalmatlan vagy érdemes lehet ügynökségen keresztül is keresgélni.

4. Kiválasztás

kivalasztas.jpg

Bérbeadó: Ha lakást hirdetsz, arra bizony jelentkezni is fognak, jó eséllyel elég sokan. Már a telefonban próbáld meg kiszűrni a nem megfelelő jelentkezőket. Nyugodtan kérdezz rá, hogy hány éves, mivel foglalkozik, kivel akar költözni, honnan jön (mármint másik városból költözik-e), van-e állata. Először is azzal, hogy beszélteted, eldöntheted, hogy szimpatikus-e a jelentkező. Másodszor, ha komolyan lakást keres, akkor nem zavarja majd ez a sok kérdés, mert érdeke, hogy jó színben tűnjön föl. Te pedig ne legyél zavarban, gondolj arra, ha te egy cég lennél, aki lakáskiadással/értékesítéssel foglalkozik, akkor hivatalból kellene ezeket a kérdéseket feltenned, valószínűleg még formanyomtatványod is lenne rá. Aki nem akar válaszolni vagy nem szimpatikus, azt már a telefonban utasítsd el nyugodtan. Ha ezt az első kört túl fárasztónak érzed, bízz meg egy ingatlanirodát vagy ügynökséget, de győződj meg róla, hogy ők sem hagyják ki ezt a lépést.

A személyes találkozókat egy napra is teheted, egymás utáni időpontokat adva az érdeklődőknek. Itt a következőket tisztázzátok mindenképp:

  • mikor költözne a bérlőjelölt
  • hogy történne a fizetés(készpénz, utalás, hanyadikán)
  • határozott vagy határozatlan idejű szerződést kötnétek
  • mennyi a felmondási idő
  • kinek a nevére kerülnek a mérőórák (érdemes lehet átírni a villanyt és a gázt, de a vizet nem lehet. Fizetheti a rezsit neked és te befizeted vagy fizetheti ő is. Mindkét esetben igazolnotok kell a másiknak, hogy befizettétek, amit be kell.)
  • nézze meg a szerződést már most, ne az aláírás napján hiúsuljon meg az üzlet egy vita miatt
  • milyen gépek, bútorok vannak a lakásban, ezekkel kapcsolatban mik a kikötések

Bérlő: Ha sikerült kiválasztanod a lehetséges lakást vagy lakásokat, akkor már, úgy, mint egy állásinterjún, csak meg kell győznöd a tulajdonost, hogy téged válasszon a sok jelentkező közül. Az első benyomás kiemelt jelentőséggel bír, megváltoztatni a hirtelenjében rólad kialakult képet itt most nem lesz lehetőséged. Első alkalommal inkább telefonálj, mint, hogy emailt írj (sokkal személyesebb) és próbálj meg bizalmat ébreszteni. Mesélj magadról pár mondatot, még akkor is ha nem kérdezik. A személyes találkozáskor természetesen legyél ápolt és udvarias. Kicsit mesélhetsz a családodról és hobbidról, hogy bizalmat kelts (de ne adj ki magadról mindent és ne legyél bizalmaskodó). Sokkal szívesebben üzletelünk egy olyan emberrel, akit már ismerünk, mint egy vadidegennel. Kérdezz rá az anyagiakra és a rezsi fizetés módjára és ragaszkodj ahhoz, hogy megtekinthesd előre a szerződést. Nézd meg alaposan a szerződés időtartamát és a felmondás feltételeit, szólj, ha valamivel nem értesz egyet.

5. Szerződés aláírása

szerzodes.jpg

Ez a pont mindkét félre egyaránt vonatkozik, hiszen egy jól megírt szerződés mind a bérlőt, mind a bérbeadód védi.

Ha sikerült kiválasztani a legszimpatikusabb bérlőt/megtaláltad a megfelelő lakást, már csak a szerződés aláírása van hátra. Hoztam neked egy jó kis szerződés sablont (letölthető INNEN), ami a bérleti szerződés összes lényeges elemét tartalmazza és jogász által ellenőrzött. A szerződés mellett ne felejtsétek el felírni az óraállásokat és vegyetek fel egy leltárt is az értékesebb berendezésekről. Minden papírt írjatok alá mindketten és őrizzetek meg belőle egy-egy példányt.

6. Egyebek

canva.png

Bérbeadó: Saját érdekedben ne feketén add ki a lakásod. Ha a bérlővel, szomszéddal, szeretőddel megromlik a viszonyod, könnyen és csúnyán tud bosszút állni a NAV-nál történő feljelentéssel. Összefoglaló az adózásról ITT.

Bérlő: Ne felejtsd el átjelenteni a fontosabb postákat az új lakcímedre és felírni valahova, hogy mit jelentettél át, hogy egy újabb költözés esetén ne vesszenek el a leveleid. És kérlek, viselkedj úgy a társasházban, mint ha a tiéd lenne a lakás (hiszen most te laksz ott, te használod). Legyél kedves a szomszédokhoz és tartsd be a takarítási és házi rendet.

Kihagytam valamit? Van egy jó történeted mások okulására? Ne tartsd magadban és írd meg kommentben!

süti beállítások módosítása