Szereted a mid-century stílust? Akkor ez a nyaraló is tetszeni fog.
2019. október 01. írta: TH Veszprém

Szereted a mid-century stílust? Akkor ez a nyaraló is tetszeni fog.

Balatonaligáról szerintem elég sokan hallottak az elmúlt időben, Kádárostól, villástól, Clubostól és hát nem írom le, hogy mostanában mért volt róla szó. A lényeg, hogy egy nagyon szép helyen fekvő, nagy terület a Balaton partján, ahol a régi szocialista vezetés nyaralói a mai napig érintetlenül állnak, bár nem hiszem, hogy már túl sokáig. Igazi kuriózum a hely, tavaly előtt én is megnéztem. A legfurcsább számomra az volt, hogy nem volt furcsa valahogy. Kis házak a szocializmusból, lapos tetősök a Balatonnál, azzal a szaggal és érzéssel körül ölelve, ami a gyerekkoromra emlékeztet.

n37120-lead-hurtak02-preview.jpg

Ami miatt mégis érdekes, hogy eredetiben megnézhetjük a ma annyira felkapott "mid-century" stílust, amit a köznyelv nálunk csak szocreálként emleget, de valójában nem az. Egy modern, letisztult formavilág volt divatban a '60-'70-es években, amit nagyon sokáig nem szerettem, mert nem értettem. Amióta azonban megtanultam a formákat, tömegeket, arányokat látni és észrevenni, azóta, a el sem tudok képzelni más stílusú enteriőrt magamnak és nagyon boldog lennék, ha egyszer egy ilyen kinézetű házban lakhatnék.

A mai poszt csak egy egyszerű inspirációs poszt. Megláttam a MaiManóHáz blogon ezt a csodálatos fotósorozatot (Hernád Gábor képei) és annyival magával ragadott, hogy kényszert éreztem arra, hogy valahogy feldolgozzam a témát és a képeket. A másik, személyes vonatkozású kényszerem abból adódik, hogy túl vagyok egy felújításon és a legtöbb itt is látható elemet én is beépítettem az 1980-ban épület házamba.

Az eredeti, Aligán készült képek mellé Pinterestről kerestem mai lakás belsőket és külsőket. Ezzel arra szeretnék rámutatni, hogy a lakberendezés, akár csak a divat, örök körforgásban van és ami szép, jó minőségű, jól megtervezett, az évtizedekig megállja a helyét.

Nagyon nehezen találtam a tervezőkről és építészekről anyagot, pedig engem ez komolyan szokott érdekelni. Szerencsére azonban megtaláltam EZT. Hurták Gabriella BME építész doktorandusz remek összefoglalója az Aligai pártüdülő épületeiről, építészeiről. Mindössze 19 oldal, érdemes átfutnia annak, akit érdekel.

ITT pedig egy korábbi Indexes cikk a pártüdülőről, tele érdekességgel.

A bejárati ajtók fémből készültek fekete kerettel, modern kilincsekkel. Nem túl energia hatékony, de nagyon látványos. Idén a méreg drága alumínium terasz ajtókon és zuhanykabinokon találkozhatunk hasonló megoldással.

Dió burkolat. Újra visszatért, nagyon látványos, konyhában különösen jól mutat. Jól megy hozzá a fehér fal és réz színű lámpa.

Homlokzat. Ebben az időben a fiatal építészek tervezhették meg a Balaton-parti épületeket, akik bátran nyúltak a modern stílushoz. Lamellák - betonból vagy fából - üveg korlát, fekete-fehér felületek. Szerintem káprázatos látvány!

A tavalyi év a bársony kanapéról szólt. Minden féle formában, színben tért vissza és nem volt ez máshogy régen sem. Ez a zöld eleve egy klasszikus szín, már az 1800-as évek végétől használják bútor kárpitokhoz.

Terméskő burkolat (kis vitorlásokat is raktak ki belőle, ez nagy divat volt a Balatonnál abban az időben, ma is sok helyen megfigyelhető), egyszerű formák, árnyékolók, különleges formájú lámpák. Igazi klasszikust sikerült alkotnia az építésznek, de miért is lett volna ez másként? Kádár villájához a legjobb minőségű alapanyagokat, a legmodernebb technológiát és a legjobb kivitelezőket választották.

A sötét színű kő mindig elegáns és klasszikus. És drága és csak nagy térben mutat jól. Sok közintézményben még most is fekete, vörös, esetleg fehér márvány vagy mészkő padló van, csak sok helyen sajnálatos módon szétbarmolják, felverik, leburkolják a közbeszerzett legolcsóbb gres lappal és vége. Gyönyörködjünk bennük hát, ha még látunk valahol.

kek_homlokzat.JPG

Csak simán szép. Kőburkolat, egységes kék szín, nagyon Balaton!

Ennyi. Ennyi volt a célja ennek a posztnak. Remélem nektek is tetszettek a képek és remélem segítettem látni a 60-80-as évek stílusának szépségeit.

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, akkor kövess a Veszprém Home Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal várlak.

Instagramon is jelen vagyok Itt olyan képeket és rövid bejegyzéseket találhatsz a bloggal kapcsolatosan, amelyek nem jelennek meg a posztokban, érdemes itt is követni.

Ha pedig még több inspiráló képet szeretnél nézegetni, akkor kövess Pinteresten, ahol téma szerint válogatom ki a jobbnál jobb képeket.

süti beállítások módosítása