A boldog otthon pszichológiája 4 - A recept 7 titkos hozzávalója
2017. november 12. írta: TH Veszprém

A boldog otthon pszichológiája 4 - A recept 7 titkos hozzávalója

Ez előző részekben már szó volt róla, hogyan hat a környezetünk a közérzetünkre, milyen módszerek segítenek a harmónia megteremtésében és arról is, hogy a minket körülvevő színeknek és fényeknek milyen fiziológiai és pszichológiai hatása van. Most mutatok nektek 7 apró hozzávalót, melyek segítenek elérni az áhított Nirvánát.

1. Tárolók

Tárgyak, tárgyak és tárgyak! Mindenki életének megkeserítői. Úgy nem lehet pihentető az otthonunk, ha minden sarokban van valami nem odavaló. A beépített szekrények, rendszerezett polcok, dobozok és fiókok gondoskodnak arról, hogy mindennek megtaláljuk a helyét. Emlékeztek még? Rendezett otthon, kevesebb stressz. A rendrakásban segít Konmari!

2. Növények

Növénytartási kisokos (forrás)

Nagyon szép bútorok vannak. A függönyök cukik. A párnák csodálatosak. De minden otthonnak szüksége van valamire ami nő, fejlődik, lélegzik, hogy érezzük az életerőt. És most nem a sarokban lévő poros kaktuszra gondolok. Szerezz be valami szépet, zöldet, frisset, mondjuk egy szobába való pálmát. Nem kell, hogy „zöld legyen a hüvelykujjad”! A növények egy boldog otthonból elengedhetetlenek, mert élnek, lélegeznek, akárcsak az állatok és a hely atmoszféráját is élővé varázsolják.

3. Süppedős kanapé

Ez olyan kényelmesnek tűnik 

Az otthonod nem egy kép a Pinterestről (de a fenti kép igen), szóval felejtsd el a kényelmetlen, élére állított bútorokat! Az otthonunkban regenerálódni szeretnénk, kipihenni a munkanap fáradalmait. Válassz olyan kanapét (vagy fotelt), ami körbe ölel egy fárasztó nap végén, ahová szívesen felteszed a lábad és másnap a hajtást is jobban fogod bírni.

4. Jó ágy

Inkább egy kis elkülönített sarok, mint egy kihúzható kanapé

Nem találtam arra felmérést, hogy a magyarok „min” alszanak, de szerintem meglepően sokan nem túl jó minőségű ágyon, hogy finoman fogalmazzak. Kihúzható kanapék, régi, kifeküdt heverők, ócska matracok. Ezekkel mind találkoztam már különböző lakásokban és sokszor a lakók anyagi helyzetétől teljesen függetlenül! Az egészségünk érdekében megéri beruházni egy jobb matracba, az érzés kedvéért pedig pár szép ágynemű huzatba! Teljesen más hangulatban fekszünk és kelünk egy szép ágyban, egy jó matrac pedig segíti a pihentető alvást.

5. Egy hangsúlyos tárgy

 

A nagymama komódja mint TV állvány? Miért ne! Így legalább mindig eszedbe jut a kedves nagyi.

Akár egy szép műalkotás, kedves bútordarab vagy egy nyaralásról származó kincs jól elhelyezve magára vonzza a tekintetet, egyéniséget ad a szobának és kiváló fókuszpont. 

6. Valami, ami jobb kedvre derít

Példa macskaimádóknak

Tudom, az az álmod, hogy a lakásod olyan szép legyen, mint a magazinokban. Egymáshoz illő bútorok, szépen elhelyezett párnák, rendezettség mindenhol. De őszintén, te szeretnél ilyen helyen élni? Egy kis csavar, egy furcsa, oda nem illő dolog teszi a lakást otthonná, a rideg katalógusképet meleggé és barátságossá. Mire asszociálsz a „Boldog otthon” kifejezést meghallva? Na, pont arra van szükséged!

7. Gyűjtemények, személyes tárgyak

Minden gyerek egy igazi művész!

Ez az otthonod, és feltételezem, hogy családod is van. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek hazahozzák az oviból, suliból az alkotásaikat. Csetreszeket veszel a nyaralásokon. Volt egy esküvőd/ballagásod/szülinapod, amire jó visszaemlékezni. Haszontalan, de kedves tárgyakat kapsz a barátaidtól. Szenvedélyes kézműves vagy, gyűjtöd a kerámiákat vagy megörökölted a nagymama szép festményeit. Ez mind csodálatos, mert ezektől lesz az otthonodnak szíve! Készíts belőlük műalkotást és tedd őket jól látható helyre. Hiszen ki szeretne egy múzeumban élni?

A képeket továbbra is a Pinterestről szedem.

Ha tetszett a téma, kövess Facebookon. Ha közös képviselőt keresel vagy műszaki tanácsadásra van szükséged ajánlom magamat: www.thveszprem.hu

A sorozat további részei:

A boldog otthon pszichológiája 1. - Hogyan hat a környezetünk a közérzetünkre?

A boldog otthon pszichológiája 2. - Módszerek a harmónia megteremtéséhez

A boldog otthon pszichológiája 3. - Színek és fények

A boldog otthon pszichológiája 4. - A recept 7 titkos hozzávalója

A boldog otthon pszichológiája 5. - Közösségi helyiségek gerilla akciója

 

 

süti beállítások módosítása