Tárolás a panelban: így használj ki minden talpalattnyi helyet
2019. szeptember 04. írta: TH Veszprém

Tárolás a panelban: így használj ki minden talpalattnyi helyet

A minap egy érthetelen vitalavinába futottam bele az egyik kedvenc lakberendezési blogomon. A téma a tárolás volt. A kommentelők nagy része azt nehezményezte egy tárolásról szóló poszt alatt, hogy a blogger miért akarja mindenáron eltüntetni a wc-ből a felmosó vödröt, máshol tárolni azt nem lehet és ugyan árulja már el, hogy mit kezdene egy szűkös panelben, hogyan oldaná meg a tárolást? Hát majd most én elárulom.

 

aed86120a3178eb1870c62c120a8be4a.jpg

(Forrás: https://smallrooms.tumblr.com/post/11528927021)

Tényleg nagyon megdöbbentett az említett poszt alatti komment áradat, mivel 1. nem is értem, minek követnek olyan oldalt az emberek, amin felháborodnak. 2. nem is értem, hogy lehet felháborodni egy probléma felvetésen és megoldási javaslatokon 3. a blogger tanfolyamokat is szervez, ebből él, ezzel sokat dolgozik, páran ezt is nehezményezték, hogy miért árulja a saját tanfolyamát a saját oldalán (wtf?!?!?!). Aztán persze jöttek a kifogás gyártások, hogy azért gondoljon már bele, hogy nem mindenki egy nagy házban él, meg a panelről mért nem ír senki és egyébként is hol lehet tárolni a felmosóvödröt a wc-n kívül, meg egyébként is hogy lehetne már máshogy csinálni, mint ahogy ő éppen csinálja. 

Nos, mivel én panelban élek, meg sokáig 30 m2-en laktunk, aztán kisgyerekkel 54 m2-en mégsem volt soha a felmosóvödör a wc-ben, bátorkodom megírni ezt a posztot, ha már ilyen nagy a kereslet a panelben való tárolásra. Pontokba szedem a mondanivalómat, megtűzdelem gyatra minőségű saját fényképekkel, de instant megoldást nem tudok nyújtani. Azt bizony, neked kell kitalálni, lemérni, végiggondolni, hogy mik az adottságok és anyagi lehetőségek és az hol találkozik az igényekkel.

Szelektálj

 

1_pont_1.jpgEz az első és legfontosabb lépés. Tulajdonképpen minek is kell az a sok tárolóhely? Egy átlagos háztartásban a következő tárgyakat találjuk meg jószerével:

  • Jó lesz ez még valamire...
  • 6 takaróm van, bár csak hárman vagyunk és 22 fok alá nem hűl le a lakás télen sem, a távfűtésnek hála, de nem dobom ki, mert mi lesz ha...
  • Nem dobom ki a régi törölközőket, majd jó lesz portörlőnek...
  • 3 edénykészletem van egy 6 m2-es konyhában, de igazából mindig ugyan azt a 4 lábast és két serpenyőt használom...
  • Nem is szeretem ezeket a ronda vázákat, de még Gizi nénitől kaptam 15 éve, most hogy dobjam ki?

Na ezeknek a dolgoknak pont nem kell tárolóhely. Ezeknek a kuka kell vagy a Vöröskereszt vagy a Jófogás. Teljesen igaza van Marie Kondonak, aki azt mondja, hogy a következőképpen szelektálj a dolgaid közül:

  1. minden témához tartozó tárgyat vegyél elő és pakold egy helyre, hogy lásd mid van. Meglepődsz majd, honnan fognak előjönni edények és ruhák és nem is fogod később érteni, hogy miért ott tartottad őket.
  2. Rakd félre azokat, amiket rendszeres használsz, majd azokat, amiket ritkán használsz és nélkülözhetetlenek. Végül a maradék jó esetben nem kell (ez egy jó nagy kupac lesz, azt garantálom). Innen válogass ki egy-két olyat, aminek tényleg érzelmi értéke van, de tényleg csak egy kettő legyen. Minden olyat dobj ki, ami törött, javíthatatlan vagy egyáltalán nem okoz örömet a használata. Ha tényleg jól és alaposan csinálod ezt a műveletet, akkor a cuccok 1/3-a fog megmaradni. Úgy gondolod, hogy nálad biztos nem? Próbáld csak ki! De ne hagy ki egyetlen lépést sem!

Szakirodalom: Marie Kondo: Rend a lelke mindennek! 

  1. A megmaradt cuccokat rendszerezve pakold vissza. Vagyis mindent abba a helyiségbe, ahova tényleg való. Egyenlőre nem kell új tárolókat venned, mert a kiselejtezett műanyag dobozok, kosárkák, pont megfelelnek a célnak (egész biztos, hogy lesz belőle jópár). Ha nincs ilyened (kötve hiszem), egyelőre érd be cipős dobozokkal. Ne vegyél még több tárgyat egy darabig! lsd a 4. pontban az indokot.
  2. Figyeld meg, hogy az új helyen mennyire praktikus a tárgyak tárolása. Könnyen elő tudod venni? Remek! És milyen könnyű újra elpakolni? Ha nehezen megy, az gond, akkor át kell gondolnod újra az egészet. Ha nehezen pakolsz el valamit, akkor nehezen is fogod magad rávenni arra, hogy használat után elrakd, vagyis nincs jó helyen. Mert ne áltassuk magunkat. Kis lakásban csak úgy lehet rendet tartani, ha használat után el is rakjuk a tárgyakat. Különben örökös kuplerájban fogunk élni.
  3. Ha pár hónap! tesztelés után úgy érzed, hogy most már minden a helyén, akkor el lehet gondolkozni rajta, hogy egységesíted a tárolókat, veszel guszta kis kosárkákat, fiók osztókat, stb. De lehet, hogy arra is rájössz, hogy felesleges pénz kidobás és a mostani tárolóid is megfelelnek a célnak.

Szóval megszabadultunk a cuccok nagy részétől (tőlem megkérdezték a szomszédok egy ilyen selejtezés után, hogy költözünk? :D).

Pakolj el

konyha_1.jpg

Igen, ezen is sokan megsértődnek ("de mért, Uram mért ?!?!?!"), pedig ha nem pakolsz el, az csak simán rendetlenségre utal és nem a tárolóhelyek hiányára. Ha nem vasalsz 0-24-ben, minek van mindig elővéve a vasalódeszka? Nyáron mért lóg a fogason a télikabát, és nem hiszem, hogy minden nap szükséges a teljes felmosás. Ha zokniban mentek be a lakásba, a konyhában/étkezőben keletkezett foltokat pedig rögtön feltörlőd egy ronggyal (esetleg ráfújsz valami tisztítószert, ha zsíros), nem kell minden nap felmosni! Tudom, erre is van kifogás, hogy mért kell. Akkor lesd a műanyag vödröt minden nap!

Ne dobd ki a beépített szekrényeket vagy csináltass minél többet

beepitett.JPG

Nagyon sokszor látom, hallom, hogy vesz valaki egy régebbi lakást és az első dolga a beépített szekrények kibontása, hogy legyen hely. Mire? Táncolni az előszobában? Kézenfogva is tudjuk használni a közlekedőt? Erre azt válaszolják, hogy tágasabb érzés. A két hét múlva megjelenő ruhakupac, úgy érted? A kabátok egymás hegyén hátán vagy a szomszédokat az őrületbe kergető cipőhalom az ajtó előtt (true story)? Semmiképpen ne dobd ki a beépített szekrényeket. Ha nagyon ócskák csináltass újat, ha nincs rá pénzed, újítsd fel! Egy kis festék, egy kis tapéta és máris jobb lesz. Egy átlagos panel beépített szekrény legyen mondjuk 60 cm x 130 cm x 265 cm (nálunk ennyi). Ez azt jelenti, hogy egy szekrény: 2 m3 cuccot nyel el! Minden egyes megszüntetett szekrény 2 m3 veszteség, amit tehetsz máshova. A 30 m2-es lakásban én pl. itt tároltam a felmosó vödröt, porszívót, remek helye van a magasban az ágyneműknek, törölközőknek, csupa olyan dolognak, amit ritkán használ az ember. A felmosóvödröt nem tettem bele vizesen, megvártam, hogy megszáradjon és nem büdösödött be (mielőtt még valaki...).

Beépített szekrényt nem csak az előszobába és közlekedőkbe lehet tenni. Egy plafonig érő óriás gardrób szekrény vagy könyvespolc, amiben zárt részek vannak, szintén sokat segítenek a rend megtartásában és sokkal tágasabb érzetet keltenek a sima felületű zárt ajtók (vagy akár tükrök, amik még tágítják is a teret), mint a különböző magasságú szedett-vedett szekrények. 

Terjeszkedj felfelé

f0b779286a26b7d05e4aa5b7b595fe2e.jpg

Az ajtók fölött rengeteg hely van egy lakásban, mégis a legtöbben megfeledkeznek róla. A kis lakásunkban pl. a bejárati ajtó fölötti polcon tároltuk a bőröndöket, a fürdőajtó fölötti polcon a wc-papírt és egyéb nagyméretű háztartási dolgokat, a konyhaajtó fölött is simán elférhetnek a ritkán használt konyhai gépek. Ezek a tárolók általában fel sem tűnnek, mivel nem felfelé nézelődünk. Ha dobozba tesszük/eltakarjuk egy függönnyel vagy rolóval/csináltatunk elé egy ajtót, vagyis eltakarjuk az apró dolgokat egy nagy tömbbel egyáltalán nem fogjuk zsúfoltnak érezni az összhatást.

Terjeszkedj lefelé

82e400476b411b01f986a973e85fbab2.jpg

Mármint nem a szomszédhoz, de az ágy alatt is rengeteg a hely. Attól óvva intenék mindenkit, hogy csak random bedobálja az ágy alá a dolgokat, mert azzal pont ellentétes hatást lehet elérni, sőt, semmiképpen nem jó a sok kis doboz az ágy alatt. Azonban egy vagy két, az ágy teljes hosszát kihasználó lapos tároló rengeteg mindent elnyel és takarítani is könnyű alatta.

Terjeszkedj kifelé

Semmiképpen ne rakj ki a lépcsőházba semmit és az erkélyre kirakott fagyasztó is érdekes (a szomszédunk :)), de érdemes megvizsgálni, milyen lehetőségeink vannak lakáson kívül. Egy erkélyre egy kis lapos, apácarácsos szekrény pl. kitűnő lehet a rettegett felmosóvödörnek. Kint egész biztosan nem büdösödik be a vizes felmosórongy, és a szekrénykében el lehet rejteni a cserepeket, virágföldet is például. 

A lépcsőház nagyon necces téma, kialakítástól, lakókörnyezettől és tűzvédelmi szabályzattól is erősen függ, hogy mit lehet és mit nem, de van olyan helyzet, amikor lehet szerencsénk és találhatunk a lakásunk mellett egy parlagon hagyott beugrót, ami beépített szekrénynek akár meg is teheti. Mindenképpen kérjük a közös képviselő segítségét, ha ilyen irányú terveink vannak!

A zárt tároló ápol és eltakar

f401abe6a27cc3841c5fc0d2cf7d9da2.jpg

Ha kicsi a lakásod, legyen a berendezés minél egyszerűbb, világosabb és homogénebb, így nő a tágasság érzete. A rendetlenség és a sok csetresz, a "mindenhol van valami", nagyon zsúfolttá tud tenni egy lakást. Kerüld a nyitott polcokat, a szekrényeket pedig a tárgyaidnak megfelelően tagold. Egy kis lakásban praktikusabb és esztétikusabb a zárt konyha és fürdőszoba szekrények. Az ajtók mögött eltűnik a kupi, mindig rend érzet lesz. Ha nem lehetséges ajtót feltenni, mert mondjuk a konyha a nappali része, akkor jó megoldás lehet egy plafonra szerelt roló, amit egyszerűen le lehet engedni a konyha elé, ha jön valaki. Csak egy mozdulat és tádám! nem látszik a mosatlan edény :)

Oszd fel okosan a szekrények belsejét

95e9aba01646dfbcb605ee051e9515bd.jpg

A kis helyen való hatékony tárolás egyik legfőbb titka a tároló hely megfelelő felosztása. Ha nem csak úgy bedobáljuk a szekrénybe és fiókokba a tárgyakat, hanem kisebb dobozokba rendszerezzük őket téma szerint vagy fiókelosztót használunk (ami kartonpapírból ingyen is megvan), akkor sokkal átláthatóbbá válik a lakás. Könnyebben megtaláljuk amit keresünk és a zsúfoltság érzés is eltűnik. Nálam mindenhol elosztók vannak, még az ékszereket is szétrakosgattam kis bonbonos dobozkákba és nagyon örülök neki, hogy rászántam pár unalmas téli estét, így nincs olyan, hogy nem találok valamit.

Az egész tárolás dolognak, mint minden másnak is, egy titka létezik, az átgondolás. Úgy nem fog menni, hogy ide pont befér egy szekrény, ezt pont be tudom dugni az ágy alá, mert úgy csak káosz lesz. Ha van valami jó ötletetek vagy tároló lelőhelyetek, osszátok meg velem a Facebookon.

További cikkek:

Gardrób rendszerezés: https://thveszprem.blog.hu/2018/10/25/5_tipp_a_rendezett_gardrobert

Egy kis lakás, tele jópofa ötlettel: https://thveszprem.blog.hu/2019/07/02/hogyan_duplazd_meg_a_lakasod_meretet_ez_a_parizsi_apartman_kitunoen_megmutatja

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, akkor kövess a Veszprém Home Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal várlak.

Instagramon is jelen vagyok Itt olyan képeket és rövid bejegyzéseket találhatsz a bloggal kapcsolatosan, amelyek nem jelennek meg a posztokban, érdemes itt is követni.

Ha pedig még több inspiráló képet szeretnél nézegetni, akkor kövess Pinteresten, ahol téma szerint válogatom ki a jobbnál jobb képeket.

süti beállítások módosítása