5 tipp a rendezett gardróbért
2018. október 25. írta: TH Veszprém

5 tipp a rendezett gardróbért

Soha nem találod a ruhát, amit éppen keresel vagy időnként olyan ruhadarabok is előbukkannak, aminek már a létezését is elfelejtetted? Akkor ideje egy átfogó gardrób rendezésnek.

Régen mindig azt hittem, hogy csak akkor lesznek rendben a ruháim, ha lesz egy egész szobányi gardróbom, ahol gyönyörűen felakasztgatva sorakoznak majd a ruhák. Aztán lett egy fölösleges szobám, csináltam belőle egy gardróbot, de valahogy mégsem lett rend. Sőt! Őskáosz uralkodott most már egy egész szobányi területen. Évekbe és 5 lakásba került, mire rájöttem, hogy egy sima szekrényben is lehet szépen és rendezetten tartani a ruhákat és nem csak a walk-in gardróbba nézhet bele örömmel az ember reggelente.

gardrob.jpg

1. Lehetőleg egy helyen legyen minden

Az első és általában a legnagyobb hiba, amit az ember a ruhatárolás során elkövethet, hogy minden helyiségben tart valamit. Egy gardrób rendező gyakorlat során az volt a feladat, hogy minden ruhát a lakásból egy kupacba kellett hordani. Megdöbbentő, mennyi helyről került elő ruha. Nem is tudom miért gondoltam azt, hogy a melegítők jó helyen lesznek például a konyharuhák mellett. Amikor szembesültem saját átgondolatlanságommal, sokkal könnyebb volt megtervezni a további lépéseket. A kabátokat és cipőket kivéve ma már minden egy helyiségben tartok, így sokkal egyszerűbb átlátni a repertoárt.

gardrobok.jpg

2. Kategorizálj

Ha szembesültél a ruháiddal a következő feladat a kategorizálás. Ha eddig ezzel nem foglalkoztál, meglepő lehet, hány féle ruhaneműd van és miből hány darab. A különböző funkciójú ruhákat rakd egy kupacba, hogy lásd, mekkora helyet foglalnak el. Ha még nem selejteztél, azt ezen a ponton érdemes megtenni, mert általában ilyenkor derül ki, hogy 4 egyforma fekete szoknyád van, amiből kettő már rád sem megy. Az egy kategóriába sorolt ruhákat egy helyen tartsd. Sokkal könnyebb dönteni melyik felsőt vedd fel, ha egymás mellett látod őket. Az sem mindegy, mi, milyen anyagból készült. A vastag anyagból készült dolgokat a szekrény szélén, a vékony, könnyű anyagúakat pedig inkább középen tárold, így kevésbé gyűrődnek.

hajtogatas.jpg

3. A jól tagoltság a helytakarékos tárolás nyitja

Ha kevés a helyed, fontos, hogy legalább jól tagolt legyen. Nekem a különböző méretű dobozok és egy új fajta hajtogatási mód jelentették a megoldást. A korábban csak polcos szekrényem a dobozoknak köszönhetően kvázi fiókossá változott, az állítva hajtogatásnak köszönhetően pedig megduplázódott a helyem. Vállfán tárolom a szoknyákat, blúzokat, nagyon gyűrődős pólókat, zakókat és vékony kardigánokat, de dobozban, állítva tartom a nadrágokat, pulóvereket, vastagabb anyagú pólókat, pizsamákat és melegítőket.

A képre kattintva galéria a helytakarékos hajtogatásról

4. Pakold el, ami éppen nem kell

Egy kis lakásban akkor jársz a legjobban, ha nem kell minden ruhát folyton kerülgetned és elpakolod az évszaknak nem megfelelő darabokat. Biztos van a lakásnak vagy a szekrénynek olyan pontja, ahol van elég hely, de nehéz hozzáférni. A ruhákat csak tisztán és lehetőleg gyűrődés mentesen pakold el. A csizmákat én például bekenem méhviasszal és még ki is tömöm őket, így sokkal tovább maradnak szépek, még kicsit új erőre is kapnak a bőrök a pihenő alatt.  Az sem árt, ha feliratozod a dobozokat, hogy könnyebben megtaláld, amit keresel.

A képre kattintva galéria nyílik az ékszertartó elkészítéséről

5. A kiegészítőkről se feledkezz meg

Táskák, övek, bizsuk. Ezek mind fontos kellékei a ruhatáradnak, ezért fontos, hogy rendben tartsd őket, ne csak hánykolódjanak valahol. Keress egy polcot a táskáidnak, ahol szépen el tudod rendezni az épp aktuális darabokat. Ahogy ruhákból, táskából sem kell száz darab, úgyis mindig ugyan azt a párat fogod hordani. Ha sok féle bizsut hordasz, azokat is rendszerezd egy fiókba vagy egy dobozba.

Korábbi cikkek ruha témában:

URstyle- a saját ruhásszekrényed online

Kicsi a gardróbod? Egyszerű és praktikus ruhatár kialakítása

Turkáló vásárlási szokások- teljesen tudományosan alátámasztva

A képek forrásáért és még több gardrób rendszerezés ötletért kattints az alábbi Pinterest táblára:

 

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, akkor kövess a Veszprém Home Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal várlak.

Instagramon is jelen vagyok Itt olyan képeket és rövid bejegyzéseket találhatsz a bloggal kapcsolatosan, amelyek nem jelennek meg a posztokban, érdemes itt is követni.

Ha pedig még több inspiráló képet szeretnél nézegetni, akkor kövess Pinteresten, ahol téma szerint válogatom ki a jobbnál jobb képeket.

süti beállítások módosítása