Nyers házak
2021. május 26. írta: TH Veszprém

Nyers házak

Mostanában bele-bele futottam a Pinteresten olyan házakba/lakásbelsőkbe, aminek a lényege, hogy a falakat bevakolatlanul hagyják és legtöbbször a fa felületeket sem kezelik. Ez az ún. nyers vagy meztelen stílus (raw, naked in english). De honnan jött ez az egész és itthon miért nem találkozni vele úgy igazán? Vagy mégis?

nyers_nappali.jpg

Ahogy elkezdtem utána nézegetni, először arra a megállapításra jutottam, hogy ez valami "hanyatló nyugat féle úri huncutság lehet, akik nem tudnák már unalmukban mit kezdeni magukkal", de aztán gyorsan kiderült, hogy már a görögök, rómaiak, sumérok is szerették a vakolatlan fal látványát (jó, náluk még biztos kevesebb volt a lehetőség is és macerásabb a felhordás).

A reneszánsz időszakában azonban már neve is volt a vakolatlan kőfalnak, rusztikának (innen ered a rusztikus elnevezés) hívták és direktbe azért hagyták nyersen, hogy a nyers kő látványában gyönyörködhessenek.

Aztán lehet nem próbálkoztam eléggé, de a következő direkt nyersen hagyós korszaknak az 1950--es évektől elterjedt  brutalizmust találtam. A brutalista állítólag a francia nyers beton (béton brut) és nem a brutális szóból ered, mivel a stílusra jellemző a látszó betonfelületek meghagyása. royal_national_theatre_london_southbankcentre02.jpgA londoni Nemzeti Színház épülete

A fenti épületet elnézve, azért igen is újra meg kellett fordulnia a fejemben, hogy Magyarországon hogy-hogy nincs ilyen épület? Elméletben ugye van, itt is épültek brutalista épületek, de itt a következők hangzanak el egy látszó beton felület kapcsán: csúnya, nincs befejezve, hogy néz ki, ezért pénzt adni, és az egyik kedvencem, pedig egy jó nevű újságban olvastam: "kár, hogy a beton csúnyán öregszik". Itt nálunk legalábbis. Mert Londonban láthatóan nem öregszik csúnyán, 1976 óta tud szépen és tisztán öregedni.

dsc_2261-768x512.jpg

BKK forgalom irányító központ. A magyar beton valahogy tényleg nem szépen öregszik.

És ezzel kultúrantropológiai filozofálgatásomat kicsit igazolva érzem. Ahhoz, hogy egy társadalom meglássa a szépet, érdekeset egy kicsit is rendhagyó dologban, nem árt bizony jólétinek is lennie egyben, mert egy vakolatlan épületről egy szegény társadalom előbb asszociál a szegénységre és nyomorra, mint a magas művészetre. Plusz nem árt hozzá egy kollektív igényesség sem, mert egy ugyan olyan technológiával épült épület van ahol szépen mutat 40 év után is, van ahol 20 év után is lepusztult (azért valljuk be, ennek is van köze az anyagi helyzethez).

Szóval amikor megláttam a következő lakásbelsőket, magyarként szocializálódva megláttam, tényleg arra gondoltam először, hogy mire jó ez? Aztán arra, hogy ha jobban megnézi az ember, ez azért igen csak pepecs munka, mert ha azt szeretnénk, hogy egy vakolatlan fal jól nézzen ki, oda kell tennie magát rendesen a kőművesnek. Az egyéb látszó elemekről (faburkolatok, vezetékek, stb. nem is beszélve).

Vagyis az, aki ilyen házat szeretne ne is számítson arra, hogy olcsóbban megússza, mint egyébként. És megnézném a vevők fejét is, amikor ezt értékesíteni szeretnénk :) Vagyis nem egy átlag magyar háztartásra van szabva a stílus, de mindenesetre érdekes.

 ytong_fal.jpg

Ytong fal, külső kábelezés

 nyers_nappali_2.jpg

Nem gond a koszorú eltakarása

beton_falazo.jpg

Csak a tüzépre szaladtak ki és máris kész a háló

csak_fa.jpg

Fával is működik a kezeletlen felület

nyers_konyha.jpg

Ezt nem egyszerű létrehozni

wc_1.jpg

Ez egy brutál menő design irodaház wc-je. Te meg a burkolóval veszekszel, hogy nem egyenes a felület. Gondold újra!

tegla_furdo.jpg

Azért megnézném, hogyan takarítják le, de ez is egy megoldás.

ajtokeret.jpg

Nincs pénzed belső ajtóra vagy nem jön a kőműves? Mond azt, hogy ez direkt ilyen.

Mivel az építőipari árak úgyis az egekben, jó szakembert meg úgysem találsz egy darabig, simán érezheted úgy, hogy megtaláltad a Szent Grált és mostantól azt mondod, ez a te stílusod. Ha így érzed, még több ötletet találsz ezen a Pinterest táblán. És a Youtube is tele van oktató videóval, állj neki bátran :)

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, akkor kövess a Veszprém Home Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal várlak.

Instagramon is jelen vagyok Itt olyan képeket és rövid bejegyzéseket találhatsz a bloggal kapcsolatosan, amelyek nem jelennek meg a posztokban, érdemes itt is követni.

Ha pedig még több inspiráló képet szeretnél nézegetni, akkor kövess Pinteresten, ahol téma szerint válogatom ki a jobbnál jobb képeket.

süti beállítások módosítása