A nagyi tud valamit! Ismerd meg a "grandmillenial" stílust!
2021. március 02. írta: TH Veszprém

A nagyi tud valamit! Ismerd meg a "grandmillenial" stílust!

Újabb lakberendezési stílus ütötte fel a fejét a koronavírus hatására. Ez pedig nevezetesen a grandmillenial. Az évek óta töretlenül népszerű és egyszerű minimál helyett itt a formák, színek és minták csak úgy tobzódnak!

cimlap_3.jpg

A sokféle és gyakran változó lakberendezési stílusokat egyszerűen lehetetlen követni, de ez nem is lehet cél. Én viszont személy szerint nagyon szeretem figyelni a trendeket és mindig kíváncsi vagyok egy-egy trend kialakulásának a hátterére is. Az idén felbukkanó grandmilleniál jelentése: a millenium generció (nálunk Y generáció) nagymamájának a stílusa. Ez amolyan vissza a gyökerekhez feeling, amit a korona vírus hívott életre. Ki ne szeretne ugyanis ebben a hányatott sorsú világban visszamenni kicsit a gyerekkorába a nagymamája házába, ahol sütemény szag van és minden rendben lesz érzés?

A SZÉP KÉPEK ÉS A LÉNYEG A KERETES ÍRÁS UTÁN JÖN :)

Magyar társadalomtörténeti áttekintés

 

Mielőtt bemutatnám a grandmillenialt tegyünk egy kis társadalomtörténeti kitérőt. Ugyanis ez a stílus egyáltalán nem tükrözi a magyar viszonyokat, hanem mint általában minden, a világon végig söprő mánia, természetesen ez is angolszász eredetű. Ha Magyarországon bármelyik  25-40 év közötti Y generációs visszagondol a nagymamája lakására mit lát maga előtt?

Mivel a mi nagymamáink jellemzően az 50-es, 60-as években voltak a családalapítás korában, ekkor kapták a bútoraik legnagyobb részét és ilyenkor váltak ingatlan tulajdonossá. Mármint jó esetben. Mert a nagy többség maximum egy szobát kapott a szülői házban. A szerencsésebbek a hosszú parasztház elejét Kádár kockára bővithették (vagy építhettek egy sajátot), a fővárosban élők pedig a háború után összetákolt és felszabdalt bérházakban kaphattak egy kis lakást. A tömeges lakásépítések ilyenkor még a kanyarban sem voltak. És milyen bútorok voltak ezekben a lakásokban? Hát többnyira ilyenek:magyar1.jpg

magyar2.jpg

 Nem az a habos-babos stílus, főleg az asztal. Szóval az angoloknál maradva náluk azért hangyányit más a helyzet. Egészen biztosan nem voltak ők sem könnyű helyzetben a háború után, de azért nyugat az nyugat.

Tehát nem bírtam ki, hogy ne tegyek egy kis magyar társadalomtörténeti kitérőt, de most nézzük ezt a grandmilleniált. Minap szert tettem egy 2002-es angol kiadású lakberendezési könyvre, amiben különböző stílusokat mutatnak be, többek között a klasszikus angol lakberendezést. És összeállt a kép. Az angolok ugyebár gyarmatosító népség volt, jártukban-keltükben pedig ami megtetszett nekik azt szépen hazahozták és beépítették a hétköznapjaikba. Így esett, hogy igen elterjedtek náluk az orientális virágminták és erőteljes, keleties színek, a rokokó túldíszitettség, a sötét fa bútorok. Ehhez hozzá tették a saját ízlésüket és távolságtartó világukat, az egészet pedig megspékelték egy jó adag padlószőnyeggel, mert többnyire azért fáztak. És ezzel máris megkapjuk a grandmilleniál stílusjegyeit.

Színes bútorok, virágos tapéták (a magyar hengerelt fal megfelelője :)), klasszikus anyaghuzatos lámpabúrák, fodork, kézimunka és túldíszitettség jellemzi a stílust, természetesen modern jegyekkel. És nem hiába lett ez a puha, megnyugtató szoba most, avilágjárvány idején divat. Az emberek először is szívesen mennének kicsit vissza a boldog békeidőkbe, a fodros függönyök között pedig könnyen ránk tör a nosztalgia, ha más nem mi magyarok visszaemlékezünk a Waczak szálló vagy az Adrien Mole világára. Másrészt most, hogy mindenki jó sok időt töltött (és úgy néz ki, hogy még fog is tölteni) otthon megnőtt az igény a komfortosabb lakásbelsőre. Mert nagyon szép a full minimál, azonban kevésbé kényelmes egy egyenes hátú fa széken olvasgatni, mint egy puha átölelő fotelben. Harmadszor ugyebár a színek. A grandmilleniál színei vidámak és mozgalmasak, szemben az évekig hódító szürke és fehér unalmával. 

halo4.jpg

Ha úgyis ráférne a réges régi kanapédra a felújítás, egyszerűen vegyél rá egy virágmintás huzatot.

fotel.jpg

Ehhez a stílushoz az arany színű kiegészítők illenek. 

fotel2.jpg

Szerencsére a magyar turkálók tele vannak angol virágmintás függönyökkel, szóval sem nem nehéz, sem nem drága beszerezni egyet, ha megtetszik ez a stílus.

halo2_3.jpg

Most újra menő, hogy az összes kárpit egyforma.

halo_3.jpg

De lehet egyszerűbb feldobni egy szép tapétát és venni egy hozzá illő ágynemű huzatot.

halo3.jpg

A fejtámla is viszonylag könnyen áthúzható, főleg ha találunk ilyen gyönyörű anyagot hozzá.

konyha_2.jpg

Mintás porcelánok, sötét fa bútorok és virágok mindenütt..

furdo3_1.jpg

Az angolok a lábazatot is nagyon szeretik. Azonban ha szűkös a terünk inkább ne alkalmazzuk.

furdo1_1.jpg

Igazán nőies stílus.

eloszoba_3.jpg

Nem tudom nálunk miért nem terjedtek el a színes ajtók, igazán kár érte.

gyerekszoba.jpg

Kamaszlányok tutira örülni fognak egy ilyen szép szobának.

 

Ha még szívesen nézegetnél ebben a stílusban enteriőröket, erre a Pinterest táblára gyűjtöttem még belőle.

Ha megtetszett ez a stílus csak nézz szét a lakásodban, hogyan tudnád könnyen alkalmazni pár elemét. Díszpárnákkal, új kanapé huzattal, esetleg egy virágos tapétával?

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, akkor kövess a Veszprém Home Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal várlak.

Instagramon is jelen vagyok Itt olyan képeket és rövid bejegyzéseket találhatsz a bloggal kapcsolatosan, amelyek nem jelennek meg a posztokban, érdemes itt is követni.

Ha pedig még több inspiráló képet szeretnél nézegetni, akkor kövess Pinteresten, ahol téma szerint válogatom ki a jobbnál jobb képeket.

süti beállítások módosítása