Otthon a trópusokon: ismerkedünk meg a jungalow stílussal
2019. június 14. írta: TH Veszprém

Otthon a trópusokon: ismerkedünk meg a jungalow stílussal

Őszintén megvallom, nem szeretem az amerikaiak lakberendezési stílusát, mert túl drámainak, eltúlzottnak és pazarlónak tartom. Náluk minden tökéletes, hatalmas, önmegvalósító és minden stílusnak saját neve van, jól körülhatárolt stíluselemekkel. Jó, persze azt nem tudom, hogyan élnek a valóságban és mennyire az internetnek és TV-nek szól ez az egész, de van egy olyan sejtésem, hogy nem úgy, mint mi. Ennek ellenére az általam most felfedezett, jungalow- nak nevezett stílus mellett nem tudok szótlanul elmenni, mert mutatós, élettel teli és pazarlás mentes.

jungalow_nappali.jpg

Maga a jungalow szóösszetételt Justina Blakeney találta ki kb. 10 évvel ezelőtt. Nem túl nehéz kitalálni, hogy a dzsungel és bungalow szavakat párosította össze. Világos, természetes anyagok jellemzik, egy kis trópusi hangulattal megfűszerezve. Gyakorlatilag a régóta népszerű skandináv stílus trópusiasított változata.  Lényege, hogy egyszerű, fehér falak, letisztult, természetes bútorok mellett, a színeket, mintákat és növényeket nem sajnálva halmozzuk egymásra. A multikulturális hatás erősen megjelenik a jungalow stílusban, ez tulajdonképpen a különböző földrészek stílusainak és tárgyainak vegyítése és összehangolása. Cél, hogy távoli tájak stílusai harmóniát teremtsenek egymással, ez a globalizáció megjelenése a lakberendezésben.

Mivel a szóösszetétel egyik felét adó bungalow egy alapvetően kis épületet jelöl, ez a stílus kis lakásokban is jól mutat, sőt, igazán kis alapterületen lehet kihozni belőle a legtöbbet. Nem elhanyagolható szempont ez a magyar lakásállomány ismeretében.

bungallo_a_tengerparton.jpg

És mik a jungalow stílusjegyei? Mindössze három szó: színek, minták, növények. Mit tegyünk, ha otthon is ilyen hangulatot szeretnénk elérni?

Egyszerű alapok

A háttér a szoba mindig semleges, a falak fehérek. A padló valamilyen fa, a hidegburkolat terrakotta. Ez igen szerencsés, mert, itthon nagyon nagy népszerűségnek örvendett ez a nem túl szép járólap és csempe, és nem biztos, hogy rögtön szeretnénk szétverni a nagy nehezen megvásárolt 15 éve felújított lakást vagy nincs rá lehetőség, mondjuk egy albérletben. A bútorok formája inkább európai, a most divatos 50-es éveket idéző letisztult, vékony, egyszerű formák. Végre tudunk mit kezdeni a nagymamától ránk maradt szekrénysorral, fotelekkel. Egyszerűen fessük le a falakat körülötte hófehérre és hagyjuk szabadon a parkettát.

sok_fele_textil.jpg

Vintage kiegészítők

A vintage alatt nem a fehér koptatott elemekre, inkább a valóban régi, egyedinek ható vagy jelentéssel bíró darabokra kell gondolni. A kisebb bútorok, tükrök, kiegészítők legyenek rusztikus, kézműves darabok. Ezek adják a lakásbelső egyediségét. A falra szintén egyedi dekoráció kerüljön, lehetőleg kézzel készített. Merjünk alkotni, kimenni a bolhapiacra, elővenni a korábban összegyűjtött limlomokat és újragondolni, hogyan tudnánk őket felhasználni, hiszen a lényege ennek a stílusnak, hogy egy tiszta vászonra vigyük fel az egyéniségünket.

jungalow_iroda.jpg

Hangsúlyos, mintás textilek

A színeket a textilekkel tudjuk bevinni az enteriőrbe ennél a stílusnál, ami azért jó, mert olcsó megoldás és nem kockáztatunk vele semmit. Nem tetszik az ülőgarnitúra mintája, kopott vagy foltos? Semmi gond! Vegyünk színes ágytakarókat az indiai boltban és terítsük le vele. Akár többet is egymásra rétegezhetünk. A szőnyeg is lehet orientális mintájú, könnyen találunk belőle olcsón, régi darabokat, csak a tisztításra ne sajnáljunk áldozni egy kicsit. A párnahuzatokkal is remekül megjeleníthetjük kedvenc színeinket, arra figyeljünk, hogy a színek harmonizáljanak egymással. A minták vadak, geometrikusak. Egyedül a függönyöket érdemes meghagyni semlegesnek, könnyednek.

haloszoba_jungalow.jpg

Növények mindenhol

Természetesen a dzsungel stílusból nem hiányozhat maga a dzsungel sem, vagyis a növények, minden mennyiségben. A növények egyébként is elmaradhatatlan részei bármilyen lakásnak, hiszen ettől válik az otthon élővé, lélegzővé. A növények nagyon hasznosak. Nemcsak tisztítják a levegőt de a hangulatunk is sokkal jobb lesz tőlük. A növények látványa megnyugtató, kevésbé leszünk stresszesek, ha növények közelében élünk vagy dolgozunk. A gondozásuk is rendkívül jó hatással van a közérzetünkre, csökken a szorongást érzés és a szívünknek is jót tesz, őket is lehet szeretni, beszélni hozzájuk. Én lakásban nem preferálom semmilyen állat tartását, de a növények jó alternatívát jelentenek. Ott lehet őket hagyni napokra és nem őrülnek meg tőlük a szomszédok sem. Arra azért ügyeljünk, hogy ne tegyük zsúfolttá velük a szobát, illetve annak is érdemes utána nézni, hogy melyik növénynek milyen igénye van és a mi lakásunk ezek közül mit tud nyújtani.

jungalow_terrakotta_csempe.jpg

 Galéria még több képpel:

További cikkek a harmonikus otthon témájában:

https://thveszprem.blog.hu/2017/11/12/a_boldog_otthon_pszichologiaja_4_a_recept_7_titkos_hozzavaloja

https://thveszprem.blog.hu/2017/10/22/a_boldog_otthon_pszichologiaja_1_-hogyan_hat_a_kornyezetunk_a_kozerzetunkre

https://thveszprem.blog.hu/2018/03/13/5_hiba_amit_a_kis_lakasban_elok_gyakran_elkovetnek

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, akkor kövess a Veszprém Home Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal várlak.

Instagramon is jelen vagyok Itt olyan képeket és rövid bejegyzéseket találhatsz a bloggal kapcsolatosan, amelyek nem jelennek meg a posztokban, érdemes itt is követni.

Ha pedig még több inspiráló képet szeretnél nézegetni, akkor kövess Pinteresten, ahol téma szerint válogatom ki a jobbnál jobb képeket.

süti beállítások módosítása