5 hiba, amit kis lakásban élők gyakran elkövetnek
2018. március 13. írta: TH Veszprém

5 hiba, amit kis lakásban élők gyakran elkövetnek

Sokszor igaz, hogy a nagyobb nem mindig jobb.  Ennek igazán örülhetünk, ha figyelembe vesszük, hogy az ingatlanok egyre drágábbak, kevés is van belőlük, örülünk, ha megengedhetünk magunknak egy kis lakást. És hogy mi az 5 leggyakoribb hiba, amit kis térben elkövethetünk?

1. Nem törődnek a világítással

Az egy dolog, ha kicsi a lakásod, de ha még sötét is az már baj! Az egyik legjobb módja a tér tágításának a jól megválasztott világítás, a legtöbben mégsem törődnek vele. Egy világítótest nem elég egy helyiségben. A jó világítás egész történetet mesél el. Más fényeket kell alkalmazni reggel és este. Lehet, hogy néhány tevékenységhez napközben is szükséged van extra fényre. Szakadjunk el egy kicsit a plafonon lógó csillártól, nézzünk szét a szobában és fogalmazzuk meg, mit szeretnénk megvilágítani és hogyan? Mit szeretnénk kiemelni? Mit szoktunk ott csinálni? Ha zónaszerűen használjuk a világítást, tágítjuk a teret, hiszen a fények kijelölik a helyiség funkcióit. A falra vagy mennyezetre irányított lámpa visszaveri a fényt, ezáltal nagyobbnak mutatja a szobát. Figyelj arra is, hogy ne zárd el a természetes fény útját. Az ablak közelébe csak alacsony bútorokat tegyél és ügyelj arra is, hogy a függöny elég átlátszó legyen. A fényekről és alkalmazásukról bővebben olvashatsz itt írtam.

Magyar otthonba magyar lámpát! A készítőket megtalálod a Meskán.

StudioKisinas, dimethm, lampamania

2. Csupasz falak

A legnagyobb felület egy szobában (főleg egy kicsiben) a falak és sajnos túl sokan hagyják őket üresen. Talán attól tartanak, hogy ha valamit feltesznek a falra, attól még kisebb lesz a szoba. A szép képeknek és művészi festményeknek pedig nincs párja, csak arra ügyeljünk, hogy ezek könnyedek és világosak legyenek. Hagyjuk inkább a túl színes vagy komor képeket. A falak egy kis helyiségben kiváló tárolási felületek is. A polcok, szekrények, akasztók segítenek a rend megtartásában és nem a padlóból foglalják az értékes helyet.

Vászonkép szalon, Szabinak, Binatikakvarell, Sevand

3. Lekicsinyített bútorok

Gyakori hiba, hogy a hőn áhított szoba kicsinyített verzióját hozzuk létre. Hát ezt semmiképp ne csináljuk. Egy kicsi szőnyeg egy kicsi kanapéval nagyon nem jó kombináció. Nincs minden olyan bútordarabra szükséged amit abban a nagyobb szobában láttál vagy szeretnél látni. Helyette válasz egy látványos, méretes darabot és építsd fel köré a teret. Egy nagy kanapé untig elég, nem kell még hozzá két fotel pluszban. Ha jól választasz, egy túlméretezett bútordarab a nagyobb tér látszatát kelti majd. Másik fontos dolog, hogy ne told a bútoraidat a fal mellé, mert még egy egyébként kényelmes szoba is szűkebbnek fog tőle tűnni.

1 nagy szőnyeg + 1 nagy kanapé = tágas tér

4. Dobd ki a felesleges...dolgokat!

A kis terek könnyen zűrzavarossá válnak, ha mindenféle csetresz és gyűjtemény van mindenhol. Mivel ezek is hozzád tartoznak és a személyes tárgyaidtól lesz egyedi a lakásod, nem feltétlenül kell megszabadulnod tőlük, de annyit azért megtehetsz, hogy átválogatod őket, csak azt hagyod meg amit szeretsz/fontos neked/szép és egyszerre csak 1-2 dolgot tartasz jól látható helyen. Időnként jó is lecserélni a repertoárt, legalább kicsit változatos lesz a szoba megjelenése.

Azt se felejtsük el, hogy takarítani is nekünk kell!

5. A fehér mítosz

A fehér egy biztonságos szín, de könnyen unalmassá válhat. Én nagyon pártolom a fehér falakat, mert könnyű javítani és nem nagyon tudunk vele mellélőni, sőt, a fényt is visszaveri, de arra ügyeljünk, hogy a szobának adjunk mélységet is. Egy faberakás a falra, tapéta, egy sötét szőnyeg, bőr kiegészítők, vagy merész beton padló segít feldobni a teret és nem kelt régimódi (meszelt) hatást a csupasz fehér fal. Próbálkozzunk bátran, hiszen egy kis szobát  sokkal könnyebb megújítani, de arra ügyeljünk, hogy ne akarjunk mindent egyszerre, mert akkor visszakanyarodunk a zsúfoltsághoz.

Úgy fehér, hogy nem fehér

Ha még többet szeretnél olvasni a nappali berendezéséről ajánlom ezt a cikkemet, amiben a bútorok elrendezéséhez adok ötletet. További ötletek a Kis nappali Pinterest gyűjteményemben.

Eredeti cikk itt, bár a fordítástól ez nagyon-nagyon messze áll :)

süti beállítások módosítása