2021 év színei - tuti nálad is van otthon
2021. január 08. írta: TH Veszprém

2021 év színei - tuti nálad is van otthon

2021-ben is megválaszották az év színét, nem is egyet, hanem rögtön kettőt. Ezek pedig a semleges szürke és felvidító napsárga lettek. És hogy miért pont ezek és ki veszi a bátorságot arra, hogy egy egész évnek színt adjon? Megtudhatod ebből a bejegyzésből.

cimlap_2.jpg

Végre eljött a magyar háztartások ideje! Idén mi lehetünk a legnagyobb divatdiktátorok a világon. 45 fölött a paletta egyik végén, alatta pedig a másikon. Ugyanis azt figyeltem meg, hogy itthon az előbbi korosztály a sárgát isteníti és festi a ház falától kezdve a középületekig mindent erre a színre, plusz az összes szobáját ugye, mert úgy olyan mintha mindig sütne a nap, addiig a fiatalabb generáció a szürkét találja hihetetlenül modernnek és letisztultnak, és képes mind az 50 árnyalatában berendezni és kifesteni a lakását. (DE MÉRT?? Valaki magyarázza ezt meg nekem legyen kedves!)

Nem szeretném magam harmadszor is ismételni, de aki most olvassa először, annak új lesz az információ, aki pedig tudja, hogy a Pantone cég választja ki az év színét és azt is tudja mióta és miért, az nyugodtan görgessen lejjebb a képekért. 

Röviden: 1. A Pantone egy olyan cég, aki kitalálta a színsémákat. Vagyis a különböző árnyalatoknak kódot adtak, így tuti, hogy mindenki pontosan ugyan arról a színű dologról beszél a kód alapján. Ez nagyban megkönnyíti úgy kb. mindenki munkáját, aki színekkel foglalkozik. 2. Az év színét a Pantone színszakértői határozzák meg a 2000-es évek elejétől kezdve. Egyrészről figyelik a divatot és trendeket (idén kivételesen otthonról. Lehet ez a megoldások a magyar háztartások kedvenc színeinek előretörésére? Ott is kivándorolt magyarok ülnek és ezt látták mindenkinél háttérnek a Zoom konferencián és Skypon, amikor hazatelefonáltak?!), másrészről diktálják is a divatot, trendeket teremtve. Ezt piaci pozíciójuknak köszönhetően könnyen megtehetik. 3. Mivel a divatról nem eldönthető, hogy fentről áramlik lefelé vagy lentről fölfelé (értsd elit vs. többiek), hanem inkább folyamatos mozgásban van, ezért egy-egy nagy befolyású cég az aktuális közízlést, köztémát és társadalmi folyamatokat figyelembe véve képes tovább alakítani vagy erősíteni azokat. Ezért határoz meg minden évben egy üzenetet is a Pantone az év színével. A 2019-es living korallal pl. az óceánok élővilágára akarták felhívni a figyelmet. További filozófiai vitatémák kiváló alapja lehet a felvetés, hogy rendben, de ruhák/lakberendezési tárgyak/festékek/sminkek stb. éves lecserélése vagy az arra való buzdítás (vagy csak egyszerűen a felvetés), hogyan segít az óceánok élővilágán? 2020-as év színe ironikus módon a klasszikus kék volt, ami azért válaszottak, mert állandó és biztonságos, éppen ezért megnyugtató hangulatot hordoz. Segít, hogy érezzük az állandóság stabilitását egy új korszakba lépve. Tavaly még várva vártuk a 12 éves holdciklus meglepetéseit (hát abból nem volt hiány :)) és az új évtizedet. 

Aki pedig kíváncsi a tavalyi évek színeire, mert úgy érzi ez annyira nem bejövős, ebben a két cikkben megtalálja őket: 

A 2019-es év színe a korall

Integráld az otthonodba 2020 színét

Idén rendhagyó módon két színt is válaszottak, ilyenre utoljára 2016-ban volt példa, amikor egy rózsaszín és kék árnyalattal szerették volna felhívni a nemek közötti egyenlőségre a figyelmet.

Aki egyszer is elolvasott már egy színpszichológiáról szóló cikket bármelyik női magazinban, annak nem meglepő ez a két szín. A sárga (pontosabban az PANTONE 13-0647 Illuminating áranyalat) a reményt, napfényt, vidámságot jelképezi, amire most igen csak szükségünk van. A szürke (nevezetesen a PANTONE 17-5104 Ultimate Gray) pedig egy biztos alap, ami kiemeli a sárgát, amire lehet támaszodni, szolid, megnyugtató és semleges. A két szín együtt pedig gyönyörűen kiemeli  egymást, kapcsolódnak egymáshoz, amivel a társadalmi kettősségre szerették volna felhívni a figyelmet, miszerint a norma most a távolságtartás, ám mégis minden eddiginél jobban szükségünk van egymásra és nem csak a koronavírussal, hanem a megosztó politikával, rasszizmussal, kirekesztéssel szemben is. 

1. Nappali

klasszikus_nappali.jpg

Egész megdöbbentő egy klasszikus térben ez a két modern szín, de láthatóan működik.

mid_century_nappali.jpg

Egyszerű és letisztult. Bár a magyar lakások többségét nézve nekem kicsit már elcsépelt.

modern_nappali.jpg

Angolszászul modern

nyomatok.jpg

Kevésbé beválallalóak egy egyszerű nyomattal is próbálkozhatnak.

kanape_1.jpg

Bevallom, nem a kedvencem a sárga, de ez a kanapé bármikor jöhetne.

2. Hálószoba

halo2_2.jpg

Itt a szürke jó választás, mert annyira semleges hátteret ad, hogy bármilyen színnel kiegészíthető. Plusz a legjobban a hálószobában vágyunk a stabilitásra és kiegyensúlyozottságra.

halo1_2.jpg

Légiesebb, nőiesebb kivitel. Itt is csak a kiegészítők sárgák.

3. Konyha

konyha1_4.jpg

Itthon én még nem találkoztam sárga konyhával (vagy nem volt benne köszönet), de meglepően harmonikus az összhatás.

konyha_3.jpg

Eklektikus

konyha4_1.jpg

Itt a fehér miatt kisebb a kontraszt, de a csempe gyönyörű.

konyha2_5.jpg

Harsány és meglepő, de nagyon jó megoldás a nagy belmagasságra és alacsony konyhabútorra. Kitölti a teret.

4. Gyerekszoba

Óvatosan a gyerekszoba harsány színeivel. Bár sok szülő szereti mindenféle színűre festeni a gyerek szobájának falát, aztán venni még hozzá egy kis színes szőnyeget, színes bútort, majd a színes játékokat, ez nem ajánlott, mert a gyerek nem vidám, hanem nyugtalan lesz tőle, hiszen folyamatosan stimulálva van az idegrendszere a harsány színekkel.

gyerekszoba_1.jpg

Láthatóan nagyon visszafogott szoba, és csak a poszterekben van egy kis szín.

gyerekszoba2.jpg

Visszafogott. A kulcsszó a visszafogottság és mértékletesség.

 

Még több képet és helyiséget gyűjtöttem össze ezen a Pinterest táblán.

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, akkor kövess a Veszprém Home Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal várlak.

Instagramon is jelen vagyok Itt olyan képeket és rövid bejegyzéseket találhatsz a bloggal kapcsolatosan, amelyek nem jelennek meg a posztokban, érdemes itt is követni.

Ha pedig még több inspiráló képet szeretnél nézegetni, akkor kövess Pinteresten, ahol téma szerint válogatom ki a jobbnál jobb képeket.

süti beállítások módosítása