A 2019-es év színe a korall
2019. január 07. írta: TH Veszprém

A 2019-es év színe a korall

A Pantone nevű amerikai cég, minden évben megválasztja az év színét, ami idén a living coral (élő korall) fantázianevet kapta. Ez nem több, mint ügyes reklámfogás a részükről és a 2000-es években találták ki. Másrészről ki, ha nem a Pantone nevezhetne meg év színét, hiszen ők voltak, akik megteremtették a nemzetközi színrendszereket és kódokkal látták el a különböző árnyalatokat.

 

 

ablakok.jpeg

De miért pont az az év színe ami? Mi az értelme egyáltalán. Emlékszem az egyik, szinte legelső, szociológia szemináriumomra, amikor azt fejtegettük, hogy vajon az ízlés diktálja a divatot vagy pont fordítva és a divat az ízlést. Végeredményben az derült ki, hogy ez igazából ilyen tyúk vagy tojás dilemma, mert a divatot általában a legfelső társadalmi réteg diktálja, amit ők elkezdenek, azt később a többi társadalmi réteg is átveszi, utánozza. Azonban azt nem tudjuk, hogy náluk hogy alakul ki? Ki kezdi el mikor? Honnan merít a "diktátor" ötletet? Milyen egyéb folyamatok és behatások azok, amik valamiből divatot csinálnak és mitől sikkad el valami? Ezt nem tudjuk vagy csak részfolyamatokat ismerünk és egyébként is ez a társadalomtudomány és ha mindent tudnánk, nem lenne mit kutatni (hardcore kutatás a témában ITT, könnyedebb gondolatok ITT).

A divathoz visszatérve érdekes még, hogy amíg korábban egy-egy irányzat legyűrűzése az alsóbb társadalmi rétegekig akár évekig, évtizedekig  is eltartott manapság, mint sok minden más, ez is instant és azonnali lett. Először is uralkodó osztálynak tekinthetünk például egy céget is, mint a Pantone, aki nagy, ismert és hiteles az emberek szemében. Másrészről régen sem az információhoz, sem az áruhoz nem lehetett olyan könnyen hozzájutni, mint jelenleg. Egyik nap kihirdetik az év színét, másik nap már a fél világ értesül róla, harmadik nap (vagy még aznap akár), megkezdődik az olcsó tömeggyártás az adott színnel. Ruha, cipő, lakberendezési tárgy, teljesen mindegy, a kínai gyárakban már csattognak is a gépek.

Éppen ezért érdemes óvatosan bánni az új trendekkel, mert lássuk be, azért erős környezetkárosító hatása is van annak, ha minden évben az éppen divatosnak kikiáltott formáknak/színeknek/anyagoknak megfelelően cseréljük le a ruhatárunk vagy egyéb használati tárgyink. És ki tudja, lehet pont azért lett az élő korall az év színe, hogy felhívja a figyelmünket az óceánok élővilágára és ezáltal a környezetvédelemre. De nem akarok semmi jónak sem az elrontója lenni és egy kis élvezet is belefér, ha megtaláljuk az arany középutat. Pl. ha pont aktuális lecserélni a tönkrement törölközőt vagy ágyneműt, miért ne tennéd meg azt az év divatszínére (főleg ha tetszik is az árnyalat). Valószínűleg két év múlva is tetszeni fog. Vagy például megteheted, hogy a bejárati ajtódat vagy egy bútordarabot, esetleg egy falat festesz át, ha már úgyis rájuk fér egy kis felújítás, miért ne?

Mivel nekem ez a szín tényleg tetszik, hoztam is belőle egy válogatást. És elgondolkodtam rajta, hogy az éjjeliszekrényemet átfestem :) úgyis megkopott már.

https://i.pinimg.com/564x/c5/12/b3/c512b3c27ed174cf3e3081a20465a282.jpg

A fal korall, de a plafon fehér. Vigyázzunk, mert az azonos színű mennyezet összenyomja a teret.

Arról, hogy hogyan tudsz minél tágasabb érzetet elérni a lakásodban ITT írtam korábban.

https://i.pinimg.com/564x/31/6e/c6/316ec65eff71e41461708c71fe2efe12.jpg

Néhány új színű párnahuzat és egy ágytakaró is teljesen más hangulatot ad a szobának. Az egyszerű hangulatváltás csak akkor működik, ha a környezet semleges színű.

https://i.pinimg.com/564x/0a/57/af/0a57af98335a25f5e675047ffe9ff50b.jpg

Hasonló éjjeli szekrényem van nekem is. Lehet átfestem, igazán üde színfolt.

https://i.pinimg.com/564x/32/c6/96/32c69680522c6bcdf1c12b16bbc1f636.jpg
Itthon miért minden ajtó egyforma (fehér műanyag)? Merjünk változtatni és vigyünk egy kis színt a bejárathoz is.

Az otthonodról az első benyomást a bejáratod adja. Mit tegyél, hogy kellemesebb legyen a megjelenése? A témával ITT és ITT foglalkoztam.

https://i.pinimg.com/564x/ac/5b/06/ac5b0641705505cdaab12b375ecf8231.jpg

Egyetlen élénk színű fotel is képes feldobni a szobát.

https://i.pinimg.com/564x/f5/36/bf/f536bfcf57f7f3004c103d8f8bb6ce6c.jpg

Keretként is nagyon hangulatos.

https://i.pinimg.com/564x/a8/0e/b4/a80eb468eb859913d1488c79bedde5a2.jpg

Ezek a színek jól harmonizálnak a korallal és lágyítják is azt.

A korall színnel óvatosan bánt, mivel erős szín és izgató hatású. Hálószoba falára például nem ajánlott, de az étkezőben kellemes, otthonos lesz tőle a hangulat. Szeretnél még többet tudni a színek és fények pszichológiájáról? ITT írtam róla bővebben.

Szeretnél még több inspirációt gyűjteni? Ezen a Pinterest táblán további képeket találsz.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, akkor kövess a Veszprém Home Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal várlak.

Instagramon is jelen vagyok Itt olyan képeket és rövid bejegyzéseket találhatsz a bloggal kapcsolatosan, amelyek nem jelennek meg a posztokban, érdemes itt is követni.

Ha pedig még több inspiráló képet szeretnél nézegetni, akkor kövess Pinteresten, ahol téma szerint válogatom ki a jobbnál jobb képeket.

süti beállítások módosítása