Az első benyomás az otthonodról - A Bejárat
2018. szeptember 14. írta: TH Veszprém

Az első benyomás az otthonodról - A Bejárat

Az első benyomást az otthonodról a bejárati ajtód és annak közvetlen környezete nyújtja. Először az ajtón kívüli résszel foglalkozom. Megmutatom mikre figyelj, hogy jó érzés legyen haza érni, és hogy az otthonodnak már a látványa is hívogató és meghitt legyen neked és szívesen látott vendégeidnek is.

cdf0b74a554de88238525124c0ec9086.jpg

Egy bejárati ajtó és annak környéke nagyon nagy valószínűséggel képet ad a mögötte lévő lakásról és annak lakóiról is. Most menj oda a bejárati ajtódhoz és nézd meg figyelmesen. Milyen színű? Koszos vagy tiszta? Látsz rajta valamilyen hibát vagy mindig rendben tartod? Feldíszítetted valamivel pl. egy koszorúval? Milyen a csengőd, meg szoktad tisztítani? Milyen a bejáratod környezete? A lábtörlőd? Tettél ki virágokat a lépcsőházba/folyosóra? Tárolsz kint valamit ami elcsúfítja a látványt? Milyen az összbenyomás, amikor ránézel? Milyen érzéseket vált ki belőled?

Szeretnéd ha az előszobád nem csak szép, hanem praktikus is lenne? Itt elolvashatod mikre kell figyelned: Reggeli indulás idegeskedés nélkül- A tökéletes előszoba nyomában

Miután alaposan (és őszintén) megfigyelted a bejáratod és úgy érzed, valami nem az igazi, olvasd el mit tehetsz, hogy már pár lépésre az otthonodtól is érezd a hygget.

1. Lécsőház/folyosó

A rideg valóság, hogy minden társasháznak megvan a maga tűzvédelmi szabályzata, ami szerint a folyosókon, lépcsőházakban a menekülési útvonalakon tilos tárolni bármit. Ha ezt megszeged, a bírságot (több tízezer Ft) rád háríthatja a társasház és nagyon is jól teszi. Ha eltekintünk a hivatali formulától és a szomszédaid szemszögébe helyezed magad valld be őszintén, nem túl szép látvány az ajtó elé kirakott koszos cipő, seprű, felmosóvödör és társai. Ezek nem közszemlére való tárgyak, akár milyen kicsi is a hely a lakásodban.

A fali tartóban elhelyezett növények képeznek egyedül kivételt a szigorú tűzvédelmi tilalom alól. A szép és dekoratív élő növényzet nem csak a lakásodba lehel életet, hanem a legridegebb lépcsőházat is otthonosabbá teszi. 1. számú csapda: a haldokló növényeket paterolod ki az ajtó elé. A legrosszabb, amit tehetsz! Olyan növényt válassz, amit könnyű gondozni, dekoratív és nem szemetel.

lepcsohaz_noveny2.jpg

 

2. Ajtó

Külföldi lakberendezési oldalakat és műsorokat nézve mindig ámulattal tölt el, hogy a hanyatló nyugaton a fehér műanyag nyílászárókon kívül is van élet. Piros, kék, zöld ajtók, minden szint más színű, az árnyalatok passzolnak egymáshoz. Mi is próbálkoztunk fa ajtók esetében színekkel, az egyik bejárati ajtónkat feketére, egy másikat pedig szürkére festettünk. Egyik ismerősünk sem tudott napirendre térni a dolog fölött.

De most térjünk vissza a magyar valósághoz. Nálunk eleve nincs túl nagy választék bejárati ajtók terén. Fa, fém, műanyag kb. 10 féle árnyalatban (nem színben) és formában. Itt egy jó összefoglaló az ajtó típusok és anyagok előnyeiről és hátrányairól. Mi például fűtött lépcsőházban lakunk (kazán mellett ráadásul), szóval a hőszigetelés nem volt szempont, az épület vasbetonból készült, vagyis csak egy bizonyos méret helyezhető el és azt is szerettük volna, ha normálisan néz ki az ajtó. Ezeket a szempontokat figyelembe véve még a kizárólag fa ajtókat forgalmazó cég is az olcsó fém bejárati ajtót ajánlotta. 1 éve van meg, egyenlőre elégedettek vagyunk vele, bár sem pirosban, sem zöldben nem lehetett kapni.

Ha nincs módunk kicserélni az ajtót (vagy nem szükséges), akkor is törekedjünk arra, hogy az ajtó tiszta legyen, ne lógjon a kilincs, fessük vagy fóliázzuk le az ajtót, ha a külseje már megkopott. A hő és hangszigetelési képességén javíthatunk gumi vagy szivacs öntapadós szigetelő csíkkal.

7394ae0bd05d439e9a7ba6e06b4937e4.jpg

Ezek a színek egy magyar lépcsőházat is feldobnának

3. Lábtörlő

A lábtörlő amilyen kicsi, olyan fontos. Tudtad, hogy kosz 80-85%-át a lábunkon visszük be a lakásba? Ezért nem mindegy, milyen a lábtörlőnk. Egy jó lábtörlő masszív, elég érdes a felülete ahhoz, hogy leszedje a koszt a cipőről, jó a nedvszívó képessége és még dekoratív is. Kerüld a koszos rongyokat, szakadt olcsó lábtörlőket. Ja, és ne felejts el kitakarítani alatta sem!

retegzett_labtorlo.jpg

Az új őrület a lábtörlő rétegzés

4. Dekoráció

Az ajtóra kirakott dekorációs elem, mint például egy koszorú, egy nagyon kellemes és látványos, de nagyon érthetetlen és zavaró dolog is lehet. Nálunk pl. az egyik szomszédnál egy 200 ft-os érme nagyságú minikoszorú van celluxszal felragasztva. A másik családnál egy ragacsos, halloweeni tök formájú, matrica szerű valami volt egész évben az ajtójukon. De mért? Ha nincs hozzá kedve és türelme miért rak ki bármit is valaki az ajtajára? Én szeretem a koszorúkat évszakonként is cserélgetni, de mindig törekszem arra, hogy "nézzen ki valahogy". Ha nem szép, nem rakom ki, mert nem keltene rólam túl jó benyomást.

ajtokoszoru.jpg

+ Takarítás

Ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni. Egy tiszta lépcsőházi ablak, bejárati ajtó vagy padló teljesen más hangulatot áraszt, mint egy elhanyagolt, koszos. Nem utolsó sorban eladásnál egy tiszta lépcsőházban lévő lakás akár milliókkal többet érhet, mint egy olyan, ahol már a házba belépve is kétségei támadnak a szemlélőnek. Praktikussági okokból a lépcsőházat érdemes fehérre festeni, mert ez könnyen javítható. Ha a lakóközösség mégis színes falakat szeretne ma már nagyon jó minőségű lemosható festékeket lehet kapni.

nagytakaritas.jpg

Ilyen plakátokkal vegzáltam nemrég a szomszédaimat, hogy legyen végre negyed éves nagytakarítás.

A következő részben a bejárati ajtó másik feléről vagyis az előszobáról lesz szó. Ha tetszenek a blogban található képek kövess Pinteresten, onnan gyűjtöm őket.

 

süti beállítások módosítása