7 térnövelő trükk
2018. május 02. írta: TH Veszprém

7 térnövelő trükk

Térnövelésből soha nem lehet elég. Már ami a lakásokat illeti. Magyarországon a KSH 2015-ös felmérése szerint az átlagos lakásnagyság (többlakásos lakóépület esetén) 53-63 m2 között van valahol, elhelyezkedéstől függően. Ez nem túl nagy, főleg ha mellé teszem azt az adatot, miszerint az USA-ban az átlagos alapterülete egy otthonnak 201 m2 (nálunk 80 m2, ha mindenféle ingatlant beleszámolunk). Vagyis Európában elég kicsi alapterületen vagyunk kénytelenek lakni, és még ezek a kis alapterületű ingatlanok is egyre inkább aranyárban mérettetnek. Nincs mit tenni, trükközni kell, optikai tuningot alkalmazni és minden pici felületet kihasználni, ha azt szeretnénk, hogy legalább látszatra nagyobb legyen az otthonunk. Tudom milyen egy kis otthon, évekig laktam 30 m2-es, egyszobás garzonban és jártam 100 db 16 m2-es minilakásban is (egy szálló, rengeteget lehetett tanulni és inspirálódni belőle).

1. Legyen minél világosabb minden

A falakat és a plafont is fesd fehérre vagy tojáshéj színűre, így a szoba kinyílik és világosabbá válik, mivel a falak visszaverik a fényt. Ha nem szeretnéd, hogy túl homogén legyen a végeredmény, akkor egy bordűrrel elválaszthatod a mennyezetet a falaktól. Ettől a trükktől magasabbnak fog tűnni a szoba. Egy alacsony szobában egyébként is érdemes a plafont fehérre festeni, még akkor is, ha a falak színesek. Ha viszont kis alapterületű, nagy belmagasságú lakásban élsz, inkább fesd sötét színűre a plafont (de a bordűr itt is ajánlott), ez segít tompítani a csőszerű hatást.

2. Tükröm, tükröm

Egy tükörrel könnyen tágabbá és világosabbá tehetjük a teret. A fényt szétszórja, a látható teret megkettőzi. Egy nem szabályos alaprajzú helyiséget is "kijavíthatunk" egy tükörrel. Nem utolsó sorban remek dekoráció is, különösen a nappaliba és az étkezőbe. Arra figyeljünk, hogy az ágyból ne lássunk rá, mert a folyamatos mozgás megzavarhatja az álmunkat.

3. Csinálj fókusz pontot

Egy hangsúlyos (de nem sötét és nehéz, inkább könnyedebb, világosabb fajta) festmény az egyszínű falon témát ad a szobának és segít rendezett összhatást elérni. Vedd nyugodtan a kabáthoz a gombot! Ha megvan a műalkotás, próbáld meg ahhoz berendezni a szobát. Színben harmonizáljanak a függönyök, párnák, terítők. A rendezett hatás, monokróm színek is a letisztultság, tágasság érzetét keltik. Szeretsz TV-t nézni? A TV is lehet fókuszpont, de jobb ha elvonod róla a figyelmet és úgy csinálsz, mintha csak egy kép lenne a falon a sok közül.

4. Tarts rendet

A kis tér legnagyobb ellensége a zsúfoltság és káosz. Lehetőleg a legkevesebb dolgot tartsd szem előtt és zárt tárolókat, szekrényeket válassz. A kis tér jó barátja a minimalizmus, tárgyak esetében is. Legyen minél kevesebb, többfunkciós bútorod a megfelelő méretben.

5. Mutasd a lábakat

Bútorokból lehetőleg könnyed felépítésűeket válassz. A legjobb, ha a kanapénak és könyves szekrénynek is van lába, ami alatt át lehet látni, így sokkal szellősebb érzetű lesz a szoba. Kis lakásba nem jó választás a "székszoknyás" étkező szék és a túl nagy, földön ülő fotel sem. Minél karcsúbbak a bútoraid, annál több hely marad neked (és takarítani is könnyebb).

6. Trükközz a függönyökkel

Érjen a karnis faltól falig (vagy jóval az ablakkereten túl), a függöny pedig le egészen a földig. Ez megnyújtja a teret, nagyobbnak mutatja az ablakot. Tévhit, hogy csak az ablak köré kell egy kis függöny mutatóba, pont az ellenkező hatást érjük el vele.

7. Függőleges vonalak

A függőleges csíkozású tapéták (vagy ilyen hatású bútorok és függönyök) nyújtják a teret. A csíkos szőnyeggel ugyan ezt a hatást érhetjük el. A legjobb, ha világos színű és  nagy méretű szőnyeget választunk még a kis méretű szobába is. Ha nem elég nagy a szőnyeg, könnyen olyan hatást kelt, mintha a fürdőszoba szőnyeget tettük volna le a szoba közepébe.  A túl kis méretű szőnyeg összenyom, a sötét színű zsúfolt hatást kelt.

 

 

 

süti beállítások módosítása