Szakszerű segítség a felújításhoz: Az építész
2019. július 03. írta: TH Veszprém

Szakszerű segítség a felújításhoz: Az építész

Ez a cikk arról fog szólni, hogy ha veszünk egy ingatlant, mindenképpen kérjük szakember segítségét már a vétel előtt, majd a felújítás során mindképp. A szakember ez esetben építészmérnököt, belsőépítészt vagy egy jól képezett lakberendezőt jelent.

2-phily-soc-hill-st-scape-2-cropped.jpg

Költözünk...Újra. Sőt nem csak költözünk, hanem felújítunk is. Újra...Éppen belaktuk a mostanit, de érzetük, hogy valami már nem stimmel. Már nem bírtunk magunkkal az utóbbi időben. Tervezgettünk fejben, képeken, rajzon, de valahogy nem éreztük magunkban a lelki erőt, hogy belevágjunk újra a felújításba, hiszen alig 4 éve fejeztük be. És akkor szembe jött egy lehetőség. Vagyis inkább A LEHETŐSÉG. Egy kis sorház, pont szemben velünk, tehát ugyan ezen a környéken, ami nagyon fontos az iskola és az én közérzetem miatt. Merthogy ez egy nagyon jó környék. Sok a fa, sok a játszó, közel a belváros és a munkahelyünk, jó az iskola. A kisház ráadásul szélső, vagyis nem csak 20 m2 gaz, hanem egy egész rendes kis kertecske tartozik hozzá pár fával, bokrokkal, virágokkal. Jó az elrendezése, jó a fekvése, pont megfelel az igényeinknek. Első ránézésre az állapota is, majd az ember rájön, hogy ez kb. teljesen mindegy, mivel ha elkezded szétszedni, úgyis jön minden.

Megnéztük, alkudtunk, majd úgy döntöttünk, hogy belevágunk. Most jól pörög az ingatlan piac, iziben meg is hirdettük a lakásunkat, 3 hét alatt el is kelt. Jelenleg a kálváriánkat járjuk a hivatalok, ügyvédek, bankok között, amibe időnként úgy érzem, hogy tuti belebolondulunk, de legalábbis maradandó egészségügyi károsodásokat szenvedünk és imádkozom minden nap, hogy csak egyszer legyen minden és mindenki kifizetve, kapja meg az összes hivatal a jussát, kerüljünk be a tulajdoni lapra és én máris boldog leszek.

De azért arra is jut időnk és energiánk (és idegzetünk), amiért belevágtunk ebbe az egészbe, vagyis a tervezésre és a házacska saját igényeinkre formálására. Nálunk az építészmérnök adott volt (férj), de menet közben azért rájöttem, hogy semmiképp nem mernék a mai árak, technológiák és buktatók mellett belevágni egy ilyen horderejű dologba mérnök segítsége nélkül.

illusztracio.jpg

Szóval aki ház/lakás vásárlás előtt áll, mindenképpen javaslom, hogy keressen meg egy építészt (tervező vagy műszaki ellenőri jogosultsággal rendelkező a legjobb, de jó, képzett lakberendező is tud egyszerűbb esetekben segíteni) és konzultáljon vele a vásárlás előtt, közben és a felújítás során is. Lehet, hogy ez összességében egy plusz kiadás, de biztos, hogy nem fogjuk megbánni: legalább a saját díját megspórolja (sokszor a többszörösét is), végeredményben egy hosszú távon élhető, praktikus otthont kapunk és nem utolsó sorban értékesebb és jobban eladható lesz a végeredmény, mintha laikusként, "engedj oda, én értek hozzá" hozzáállással vágnánk bele egy ingatlan felújításába.És hát egy ingatlan esetében nem elhanyagolható szempont, hogy mennyit ér, hiába gondoljuk, hogy "magunknak építjük". Valószínűleg életünk legnagyobb beruházása ez, nem mindegy, hogy esetleg milliókat bukunk vagy milliókat keresünk rajta.

Mit néz meg konkrétan egy szakember a kiszemelt házon? Mire lehet segítségünkre, már a vételkor?

1. Érdemes-e megvenni az adott ingatlant?

Vannak rejtett hibái? Milyen a szerkezete, állapota, jó még az a tető legalább 10 évre vagy eleve cserélni kell? Mozgathatóak a falak, át tudjuk alakítani a mostani igényeinknek? Melyik a fő és mellék fal? Mi a helyzet a külső nyílászárókkal? (Nem mindenhol lehet áthelyezni, befalazni kényünk kedvünk szerint, szigorú településképi előírások akadályozhatnak meg benne minket). Az építész ezekben fog tudni segíteni, illetve azt is tudja, hogy esetlegesen melyik hatóságtól, mit kell kérdezni.

2. Vétel utáni felmérés, tervezés.

Ha van alaprajz az adott ingatlanhoz, az szuper, de tapasztalat, hogy a legtöbb végül nem a megvalósult állapotot mutatja (főleg régi ingatlanok esetében). Az építész segít felmérni, az épületet, rajzol egy új alaprajzot a meglévő állapotról, illetve segít kitalálni az új elrendezést is (ez általában nem engedélyköteles, nem kell, hogy tervező építészt bízzunk meg). Azért jó az építész (vagy egy jó lakberendező), mert egy laikussal ellentétben ismeri az alapvető szabályokat, méreteket és funkciókat, higgyük el, hogy sokkal jobban a mi igényeinkre fogja szabni a lakást, mint azt magunknak meg tudtuk volna tenni. A jó tervezés a felújítás során is segítségünkre lesz, illetve a kivitelezők is pontosabb árajánlatot tudnak adni pontos tervből, sokkal kevesebb meglepetés ér majd a felújítás során.

3.Felügyeli a kivitelezést

Ha műszaki ellenőr végzettségű építészt vagy lakberendezőt választasz a kivitelezés során is végig segítségedre lesz. Felügyeli a teljes kivitelezési folyamatot, kordában tartja a szakembereket, képviseli az érdekeidet, ellenőrzi az elkészült munka minőségét. Ha nem akarsz ezekbe belebolondulni (komolyan, olvastam olyanról, hogy a férj egy sima építkezés miatt a pszchichiátrián kötött ki, nem mindenkinek való ez), vagy vég nélkül öntetni a pénzt a lakásba, jobb, ha hallgatsz rám és keresel egy SZIMPATIKUS segítséget. A szimpátia megléte nagyon fontos ebben a szakmában, mégiscsak az élettered kialakítását bízod rá valakire. Ha nem szimpatikus vagy úgy érzed teljesen figyelmen kívül hagyja az igényeidet keress inkább másikat. Inkább, minthogy egy olyan lakásban kelljen laknod hosszú ideig, amit nem szeretsz.

6b5a0523260c4780713b51a18a17d992.jpg

És hogy összességében mi a legfőbb előnye egy építésznek? Hosszútávon is élhető és eladható, értékes marad az ingatlanunk!

(Tényleg ne vágj bele nagyobb beruházásba egyedül, ha nem értesz hozzá. Öt éve még én is máshogy gondoltam, de megdöbbentően sokat változott a világ és az építőipar azóta. Idegeskedés, anyagi csőd, kijavíthatatlan vagy nagyon nehezen kijavítható hibák. Ezek mind előfordulhatnak.)

Majdnem kifelejtettem a gépészeket! Ha nagyobb átalakításba kezdesz, ne hagyd ki őket sem. A fűtési, hűtési rendszer szintén egy elég költséges és hosszútávú dolog. A legjobb, ha olyan építész keresel, akinek van bejáratott gépésze és tud segíteni ezeknek a rendszereknek a kialakításában is. Manapság nagyon szigorú szabályozások vannak, nem biztos, hogy az előre eltervezett fűtési mód megvalósítható egy adott ingatlan esetében vagy például túl drága lenne egy földszinti lakás esetén a cirkó fűtés kiépítése. De itt jön a gépész, mint felmentő sereg és segít neked a megfelelő alternatív megoldás megtalálásában.

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, akkor kövess a Veszprém Home Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal várlak.

Instagramon is jelen vagyok Itt olyan képeket és rövid bejegyzéseket találhatsz a bloggal kapcsolatosan, amelyek nem jelennek meg a posztokban, érdemes itt is követni.

Ha pedig még több inspiráló képet szeretnél nézegetni, akkor kövess Pinteresten, ahol téma szerint válogatom ki a jobbnál jobb képeket.

süti beállítások módosítása