Megérkezett a közös költség elszámolásom, de nem értek vele egyet. Mit tegyek?
2018. január 25. írta: TH Veszprém

Megérkezett a közös költség elszámolásom, de nem értek vele egyet. Mit tegyek?

Napi jó tanács rovatunkban ma az egyéni egyenlegközlőről lesz társasházi közös költség vonatkozásában. Mit tehetünk ha a kimutatott egyenleg összegével nem értünk egyet?

Január-februárban a közös képviselőknek illik kiküldeni a tulajdonosoknak a tavalyi évi egyenlegükről szóló kimutatást. Figyelem, ez nem azonos a kötelező év végi elszámolással, csupán egy egyéni egyenlegközlő! Ha te olyan társasházban élsz, ahol nem olyan modern a közös képviselőd, hogy mindent online intézzen és folyamatosan betekinthess a téged érintő tételekbe, érhetnek meglepetések.

Mit NE tegyél?

- Ne hívd fel rögtön a közös képviselőt és ne ess a torkának! Tehát ezt NE! Először is nem fog tudni segíteni hirtelenjében, kellemetlen helyzetbe hozod őt is magadat is. Másodszor is nem tudhatjuk hol a hiba, ki hibázott. Biztos, hogy ő? Lehet, hogy te felejtettél el valamit, vagy nem tudta beazonosítani a befizetésed?

- NE tedd félre a problémát! Ha tartozásod van és nem foglalkozol vele, komoly bajba kerülhetsz még akkor is, ha később kiderül, hogy nem jogos a követelés. Tehát mindenképpen reagálnod kell.

És amit tegyél:

1. Vedd elő a csekkeket, befizetési bizonylatokat, nyisd meg az ebankod.

2. Ezzel egy időben vedd elő az előírásodat (ugye kaptál ilyet tavaly az éves közgyűlés előtt? Ha nem, akkor a torkának eshetsz).

3. Hasonlítsd össze a látottakat.

Ha eltérést tapasztalsz vagy rájössz a hiába okára akkor nyugodj meg, majd írj a képviselőnek emailt. Ha nem találod az eltérés okát akkor is írj. Azért emailt írj, mert így ő is át tudja majd nézni a kérdéses tételeket nyugodtan + ÍRÁSBAN is lesz bizonyítékod róla, hogy te nem értesz egyet az egyenleg kimutatással. Ha 48 órán belül nem válaszol, akkor hívd fel.

A lényeg: ÍRD MEG, hogy ha nem értesz egyet és indokold. Ha nem küldöd el írásban (ami különösen vitás helyzetekben tértivevényes levelet jelentsen inkább), hogy nem ismered el a tartozásod, akkor automatikusan elismertté válik, majd mindenféle ügyvédi és egyéb költséggel megspékelve végrehajtásra kerül, extrém esetben még a lakásodat is elárverezhetik, de jelzáloggal mindenképpen megterhelik. Így egy elfelejtett 20.000 Ft-ból könnyen 100.000-es tétel válik, rengeteg plusz utána járással.

Nem tudod követni mit mikor fizettél be? Szeretnéd jobban felügyelni a rezsiszámláid? Ez az egyszerű táblázat segítségedre lesz? Nem tetszik? Készíts magadnak!

Tényleg elúsztál és azért nem tudsz fizetni? Akkor is felejtsd el a lapítás, mert hidd el, hogy csak rosszabb lesz. Azonnal ragadj billentyűzetet és kérj részletfizetési megállapodást valamint fizess be mindig amennyit tudsz,ne halmozódjon tovább a tartozásod. 6 havi részletfizetésre valószínűleg meg fogsz tudni állapodni, de tudd, hogy a kirótt közös költség megfizetése mellett. Tehát a régi tartozást tudod részleteiben fizetni, az aktuális havi költségek befizetése mellett.

A behajtás módjával kapcsolatos jelenlegi jogszabályi háttér magyarázata ezen a linken elérhető.

Ha túlfizetésed van az a jobbik eset, de érdemes megkérdezned ennek is az okát, ha nem egyértelmű, ne fizess feleslegesen előre! Visszautálásról én mindenkit lebeszélek, mivel a banki költségek, tranzakciós díjak rendkívül magasak, a saját zsebedből húzod ki végeredményben vele a pénzt. A túlfizetett összeg úgyis automatikusan jóváíródik a következő évi előirányzatodból.

És hogy mire figyelj a továbbiakban?

  • fizess pontosan és időben
  • mindig tüntesd fel a közlemény rovatban a neved és lakásszámod
  • nézd át az elszámolásokat és ha úgy érzed van felesleges költség vagy valami túl magas beszéld meg pár lakótársaddal és indítványozzatok változtatást. Nem biztos, hogy megoldható, nem biztos, hogy jogos lesz a felvetés, de egy eszmecserét megér a dolog. Te ingatlanod, te pénztárcád, néha illik neked is foglalkoznod vele.

 

 

 

 

süti beállítások módosítása