Húsvéti kalács- az újonnan feltörekvő klasszikus (recept)
2018. március 28. írta: TH Veszprém

Húsvéti kalács- az újonnan feltörekvő klasszikus (recept)

Nem tudom mikor kezdődött a húsvéti kalács körüli hype, de én konkrétan emlékszem, hogy 9 éve, a férjeméknél találkoztam először azzal, hogy kalács kerül az asztalra húsvét vasárnap és azzal eszik a sonkát. Nálunk ez valahogy nem volt szokás és valószínűleg ezzel nem annyira lehettem egyedül, ugyanis egy létező népi mondás szerint: „Karácsonykor kalácsot, húsvétkor kenyeret, pünkösdkor, ahogy lehet.” Feltételezem, hogy felénk, a szegényebb palócoknál húsvétra már nem mindig maradt bőséges élelmiszer tartalék, még a férjemék felé a gazdagabb, jobban termő dunántúli földeken inkább.

Manapság a húsvéti kalács egyeduralomra tört és elárasztotta boltok polcait, az óriás plakátokat és az akciós újságokat és mindenki úgy csinál, mintha soha nem is létezett volna húsvét kalács nélkül. Nálunk létezett, anyósoméknál viszont valóban nem, ezért elkértük a nagymama jól bevált receptjét és megtanultunk mi is kalácsot sütni, tovább éltetve az egyik családi hagyományt immár a saját kis családunkban. A mi kalácsunk inkább édes, de nem túl édes, jó nagy és a tészta felébe van, hogy kakaó is kerül. A bolti verzió nem ajánlott, maradj akkor inkább a kenyérnél. 

Húsvéti kalács:

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 és fél marék cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 8 ek. zsír vagy olaj
  • kb 6-7 dl tej

A hozzávalók legyenek szoba hőmérsékletűek. A tojást és a lisztet készítsd ki kb fél-1 nappal korábban, a tejet kicsit melegítsd meg. A lisztet szitáld át. Ez egy fontos lépés ahhoz, hogy könnyű legyen a kalács. Keverd a liszthez a sót és cukrot, majd üsd rá a tojás sárgákat a halomra. A zsiradékot és a tejet készítsd a kezed ügyébe. Az élesztőt kb 1 dl langyos tejben egy kis kanál cukorral futtasd fel.

Amikor az élesztő felfutott, elkezdheted összegyúrni a hozzávalókat. Én úgy tapasztaltam, hogy a zsiradékot és a tejet jobb folyamatosan adagolni, mint egyben beleönteni, annál is inkább, mert a liszttől is függ, hogy mennyi folyadékot tud felvenni és így könnyen lehet szabályozni a tészta keménységét. Addig dagaszd, amíg egynemű, könnyű tésztát nem kapsz, ami elválik az edény falától (lehet kicsit ragadós lesz).

Keleszd 1,5 órát tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen. Amikor kb. duplájára kelt, gyúrd át újra lisztes deszkán. Ha szükséges, tegyél még hozzá annyi lisztet, hogy ne ragadjon, könnyen formázható legyen a tészta. Most jön a fonás. Vágd fel annyi egyenlő részre a tésztát, ahányas fonást szeretnél belőle készíteni. A tésztadarabokat kicsit sodord ki, fond őket össze, majd tedd kivajazott, kilisztezett tepsibe, formába. Innentől még 20 percre van szüksége a tésztának, hogy újra megkeljen.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Mielőtt beteszed a kalácsot, kend meg a tetejét még egy kis zsiradékkal. Kb 30 perc alatt készre sül, de ez függ a sütődtől is. Ne nyisd ki az ajtót, amíg sül a tészta, különben összeesik. Amikor kész, jó cukros tejjel kend át a tetejét, hogy szép fényes legyen. Hagyd lassan kihűlni, mert ha hirtelen hideget kap, akkor is összeesik.

kalacs2.jpg

A húsvéti kalácsot sok helyen elvitték a templomba megszenteltetni, majd a szentelt kalács morzsáját kiszórták a földekre, hogy jó legyen a termés vagy az állatoknak adták, hogy megvédje őket a betegségtől. A népi hagyomány szerint ha a kalács nem sikerült jól, az rossz ómennek számított, szóval figyeljetek oda mit csináltok :) További kalácstörténelem itt.

süti beállítások módosítása