Lakásbemutató- Párizsi minigarzon
2018. június 08. írta: TH Veszprém

Lakásbemutató- Párizsi minigarzon

Szeretem a francia lakberendezési oldalak nézegetni, mert teljesen más a lakások stílusa, mint amiket a Pinteresten látunk vagy amit az amerikai/angol oldalakról megszoktunk. A francia lakások valahogy olyan könnyedek, nem mesterkéltek és nincsenek túlgondolva. Nem törekszenek a tökéletességre és sterilitásra, mint ahogy a francia nők sem.

2-salon.jpg

Ez a kis, mindössze 20 m2-es párizsi lakás annyira megtetszett, hogy úgy éreztem, érdemes bemutatnom és írni róla pár sort. A nyugat-európai fővárosokban már régóta az eget verdesik az ingatlanárak, a belső kerületekben pedig minden négyzet centimétert lakásként hasznosítanak. Nem ritkák a tizen-, huszon- négyzetméteres lakások sem, természetesen azok is egy vagyonért. A tendencia azt mutatja, hogy hamarosan Budapest, majd valószínűleg a nagyobb vidéki városok nálunk is erre a sorsra fognak jutni vagyis érdemes felvértezni magunkat kis lakások berendezési praktikáiból.

Egy minigarzon első lakásnak kimondottan praktikus lehet és rengeteg előnye van egy tapasztalatlan lakástulajdonos számára. Például:

  • viszonylag olcsó, még a belvárosban is
  • nem kerül sokba a fenntartása
  • kevés bútor kell bele
  • könnyű kitakarítani
  • nem félünk benne, mert minden zugot látunk
  • minden egy karnyújtásnyira van (szó szerint)
  • meghitt és otthonos (ha vigyázunk, hogy ne legyen zsúfolt)

Az alábbi kis lakás a képek alapján jó elrendezésű, hangulat és otthonos, bár sajnos az alaprajzot nem láthatjuk és a WC és fürdő sem kapott túl nagy hangsúlyt. Azokat rábízták a fantáziánkra és elképzelhetjük a leírás alapján is.

(Update: most, hogy belegondolok, lehet nincs is a lakásban zuhanyzó és wc. Emlékszem az Első csók című francia sorozatban Jerome is egy olyan kis garzonban élt, ahol csak mosdókagyló volt, a fürdő többi része pedig közös a folyosón. Erre nem ad választ az eredeti cikk, de lehet, hogy Párizsban ez teljesen természetes.)

1-impasse.jpg

A lakás maga, egy csendes kis utcában helyezkedik el, távol a forgalom zajától. Nyugaton sok városban láttam ilyen utcára kirakott, nagyméretű cserepes növényeket, fákat. Nálunk sajnos ez a szokás nem honosodott meg, gondolom ellopnák (vagy wc-nek használnák), de olyat is hallottam már, hogy a közterület felügyelők szóltak érte. Mindenesetre kár, mert így olyan helyeken is vannak növények, ahova egyébként lehetetlen lenne fát ültetni.

2-salon.jpg

A lakás felújítása során fedezték fel a hangulatos gerendákat, amelyket végül láthatóan hagytak. Kanapé helyett méretre készített padot váalszott a tulajdonos a legjobb helykihasználás érdekében. A pad alja tárolóként szolgál, a dohányzó asztal helyett a "kanapé" melletti keskeny tartókra lehet pakolni. A polcok sincsenek túlizgulva. A legalapabb Ikeás megoldás és ahogy elnézem, az étkező székek is szintén az Ikeából valók. Olcsó, összecsukható balkon bútorok.

A világítást is ügyesen oldották meg. Két hordozható kisebb lámpa a helyi megvilágításért, fent két gerenda között pedig látszik a fém huzal. Így könnyen változtatható, hova szeretnénk több fényt vagy egyszerűen bővíthető a világítótestek száma.

4-bibliotheque.jpg

A polcokat szemmagasságban helyezték el, így kihasználva a lehető legtöbb helyet. A képek nagy részét is a polcokra tették fel. A lakás méretéhez képest meglehetősen sok könyve van a tulajdonosnak és láthatóan szereti is szem előtt tartani őket.

3-cuisine.jpg

A lakásban U alakú, aminek közepén a konyha van. Ez választja el a "nappali-étkezőt" a háló résztől. A konyhában kapott helyett a mosógép is. A hűtő kicsi, befér a munkapult alá, fölötte van egy kétlapos főzőlap. Sütő nincs, vagyis van, ami mikrónak látszik, az valójában egy többfunkciós kis sütő. Valaha nekem is hasonló megoldás volt a garzonomban és sokkal praktikusabb, mint egy hagyományos nagy sütő. Egy ekkora lakásban úgysem szeretnénk sok emberre főzni. A mosogató sajnos nem látszik, de nagy valószínűséggel, hogy a mosógép melletti sarokban helyezték el.

6-chevet.jpg

8-salle-de-bains.jpg

A fürdőszoba olyan, mint a lakás többi része. Egyszerű és praktikus. A mosdó elég nagy helyen van ahhoz, hogy kényelemen lehessen elkészülni reggelente és minden pipere holmi számára van hely. A mosdókagyló alá is befért még kat nagyobb tároló doboz.

Forrás: http://www.marieclaire.fr/maison/

Lecserélnéd a jelenlegi társasház kezelőd? Nemsokára elkészül az új építésű álomotthonod? Dobj egy emailt, ha érdekel, mi hogyan dolgozunk vagy tudj meg többet itt: www.thveszprem.hu

süti beállítások módosítása