7 gyöngyszem a Balaton északi részén, ahol garantáltan jól fogod magad érezni
2018. augusztus 07. írta: TH Veszprém

7 gyöngyszem a Balaton északi részén, ahol garantáltan jól fogod magad érezni

Ha unod már a Balaton-parti tömeget vagy ha nem a saját bőrödön szeretnéd megtapasztalni milyen egy nem túl jó strand akkor ajánlom magamat. Vagyis a bejegyzésemet, amiben 7 olyan helyet mutatok a Balaton északi régiójában, ahol garantáltan jól fogod magad érezni és a tömegnyomoron kívül egy kis kikapcsolódásban is részed lehet.

balatoni_nyar.jpg

A férjem és én már 5. éve nyaralunk "itthon" vagyis a Balaton partján és környékén. Mivel van egy jó kis veszprémi szállásunk (az otthonunk), ezért az elmúlt években úgy döntöttünk, nem megyünk drága és hosszadalmas külföldi utakra, hanem inkább felfedezzük a környéket és Balaton-partot a nyári szabadságunk alatt. Minden évben találunk újdonságot vagy ha garantált pihenést szeretnénk, egyszerűen visszatérünk valamelyik kedvencünkhöz. Következzen hát a saját, szubjektív listám jó sok realisztikus fényképpel megspékelve (figyelem, nem stock fotók, azokból semmi nem derül ki).

A galéria megnyitásához kattints a képekre!

Balaton-felvidék

1. Kapolcs, Művészetek Völgye

Kapolcs a Balaton-felvidéken található kis falu, Veszprémtől 33 km-re. Már régóta vágytam a Művészetek Völgyébe, gondoltam jól feltankolok majd mindenféle egyedi kézműves kerámiából, ruhából, ékszerből. Hát ez az, amit nem kaptam meg. Volt ellenben tömeg, zsibvásár és nem túl finom, ám annál drágább ételek. Nekem csalódást okozott a hely, de lehet nem jól használtam ki a lehetőségeit. Hétköznap az esti programok valószínűleg nagyobb kikapcsolódást nyújtottak volna. Maga a falu viszont szép, van játszótér, tűzrakó hely és nem utolsó sorban a környezete is elbűvölő, kirándulásra igen csak alkalmas.

Szubjektív értékelés: 3. A Művészetek Völgyére érdemes előre felkészülni és inkább hétköznap meglátogatni.

Honlap: https://www.muveszetekvolgye.hu/,

2. Úrkút és Kab-hegy

Mivel idén elég szeszélyes az időjárás, ezért pár kirándulós napszakaszt is beiktattunk a programjaink közé. Kab-hegy és Úrkút szintén a Balaton-felvidéken található 27 km-re Veszprémtől. Úrkúton az Őskarsztot csodáltuk (tényleg csodáltuk) meg. Az Őskarszt egy a világon is egyedülálló geológiai képződmény, ahol több méteres sziklafalak között sétálhatunk. Nem hosszú, ám annál látványosabb a túra útvonala.

Kab-hegy (közvetlenül Úrkút mellett) a Déli-Bakony legmagasabb csúcsa (599 m). Egy TV és egy rádiótornyot is találhatunk rajta a fából készült Kinizsi kilátó mellett. A kilátóról a környező települések és dombokon kívül látszik Veszprém és tiszta időben részben a Balaton is. Autóval könnyen megközelíthető, kisgyerekekkel is jó program lehet.

Szubjektív értékelés: 4. Az egy pont levonás amiatt van, hogy mindkét helyet kicsit elhanyagoltnak éreztem, annak ellenére, hogy nem volt eldobált szemét sehol.

Bővebben: http://kirandulastippek.hu/bakony-veszprem/urkuti-oskarszt, http://www.turistamagazin.hu/messzelato-kapkodtuk-a-tekintetunket-a-kab-hegyen.html

3. Dobai kastélypark és Tapolca

Az idei nyaralásunkat csütörtökön egy rövidebb munkamegbeszéléssel voltunk kénytelenek megszakítani, ami végül felülmúltai a várakozásainkat. Legalábbis az enyémeket. Doba egy kis falu A Somló hegy északi lábánál,Veszprémtől 50 km-re, aminek legnagyobb "nevezetessége" az Erdődy-kastélyban lévő pszichiátriai centrum. A kastély épület sajnos nincs a legjobb állapotban, de a parkja és a környezete annál inkább megkapó. A parkot (vagyis angolkertet) 2015-ben újították fel és próbálták meg az eredeti terveknek megfelelően helyreállítani. A 90 hektáros területen van 3 tó -amiből az elsőt úgy helyezték el, hogy a kastély képe visszatükröződjön benne- számos régi melléképület (istálló, kiskastély, melegház) és gyönyörű, öreg fák. A parkból és a kastélyból is élvezhetjük Somló vár romjainak a panorámáját. A teljes parktúra jó 4 órát tesz ki, nekünk ennyi időnk nem volt, de a kb 30-45 perces "kiskör" alatt is láthatjuk a lényeget. A park a közönség számára is látogatható, a portán kell jelezni szándékunkat és beengednek. A betegektől nem kell tartani, ápolók vigyáznak rájuk és egyébként sem közveszélyesek.

Doba után Tapolca felé vettük az irányt, ahol már harmadik éve nem sikerül bejutnunk a tavasbarlangba. A jegyeket mindenképpen előre vegyük meg interneten, napokkal a tervezett látogatás előtt és még így is számíthatunk sorban állásra. Tapolcán azért a barlangon kívül is akad látnivaló szerencsére. Elég elmennünk a Malom-tóhoz, leülni egyet kávézni a tó fölött és máris valamelyik eldugott olasz városkában érezhetjük magunkat.

Szubjektív értékelés: Doba 5, Tapolca 4. Tapolcán sajnos nem találok egy jó cukrászdát és a tavasbarlang dolog is bosszant, de be kell látnom, hogy a tó partja egy kuriózum.

Bővebben: http://www.turistamagazin.hu/festoi-kastelykerttel-var-doba.html, https://bfnp.hu/hu/tapolcai-tavasbarlang-latogatokozpont

Balaton-part

4. Strandok

Idén strandok tekintetében két favorit volt nálam: Balatonakali és Szigliget. Mindkét strand nagyon szépen rendben tartott, gyerekkel és gyerek nélkül is jó választás. Mindkettőn van játszótér, homokos föveny (sekély "gyerekbemenő"), sportpálya és jó sok árnyékos terület. A szigligeti strandon ne hagyjátok ki Oszi bácsi keszegsütödéjét (szálkamentes halakat is árulnak, garantáltan a legjobban elkészítve az egész északi-parton) és a kürtős kalácsot sem. Balatonakaliban sajnos a büfék nem túl jó minőségűek, inkább szendvicset vittünk és nem kávéztunk, de a strandkönyvtárnál lehet kapni házi sütit és az van kiírva, hogy finom kávé. Ezekről sajnos lemaradtunk, mert későn vettük észre, de elhiszem :)  A parkolás mindkét strand közelében ingyenes, csak a belépőért kell fizetni.

deli_part.jpg

Ez a kép nem az említett strandokon készült (ez Siófok), mert a telefont soha nem vittük be magunkkal, hogy ne nyomkodjuk.

Szubjektív értékelés: 5. Én nem szeretem a szabadstrandokat, mert ott általában a parkolón és wc-n húznak le és az értékeimet sem érzem annyira biztonságban.

Bővebben: https://www.balatonakali.hu/, https://welovebalaton.hu/aktiv.balaton/strandok/szigligeti.strand

5. Badacsony

A Badacsonyt általában a borhoz kötik, de én most absztinens programokat hoztam. Az egyik kedvenc megállóm az esti Balaton-parton Szigligetről hazafelé menet a badacsonyi hajóállomás és környéke. A google szerint rengeteg remek múzeum, templom, látnivaló van a környéken, amiket még nem néztem meg, de a hajóállomás mindig kéznél van. Ha a 71-es úttól a hegy felőli oldalon állunk meg, akkor minden nyáron  találunk itt utazó vidámparkot és kirakodó vásárt is. Egy kis "tengerpart-feeling" a nyaralás alatt. Ezen a részen van a volt Kishableány étterem ikonikus épülete is, amit jelenleg felújítanak. A tábla szerint a Laposa-birtok habzóbor üzeme fog itt működni. Az épületet teljesen kibelezték, csak a szerkezet és a jellegzetes hableány kerámia maradt meg belőle.

A hajókikötő atmoszférája engem teljesen elbűvöl. Árad a meleg a Badacsony felől, helyi bácsik horgásznak a világítótorony lábánál, jönnek-mennek a balatoni hajók, vitorlások ringatóznak a kikötőben. Hamisítatlan, instant északi-parti hangulat.

Az idei év felfedezettje díjat azonban egyértelműen a badacsonylábdihegyi strand és annak vízitúra tanösvénye nyerte. Már a neve is mesebeli: Nádi szél Vízitúra Tanösvény. A Balaton első - és remélem nem utolsó- vízitúra tanösvénye, ahol kajakkal, kenuval vagy kis motoros csónakkal járhatjuk be a 3 km hosszú, nádas mellett futó tanösvényt. A túra során mi láttunk kormoránokat, sirályokat, küszvágó csért és egy hatalmas harcsát is felcsapni a nádasban. A legnagyobb csendet és nyugalmat élvezhetjük a kenunkból, távcsővel figyelhetjük a madarakat és a Badacsony bazaltsípjait. A tanösvény mentén oszlopokra kihelyezett QR kódok segítenek az élővilág megismerésében, de mi inkább nem vettük elő a telefonunkat. Egyrészről nem akartuk megzavarni a saját nyugalmunkat, másrészről féltünk, hogy felborulunk, de a túra után a honlapon is megnézhetjük, hogy mit láttunk vagy mit láthattunk volna.

Szubjektív értékelés: 5 A legnyugodtabb pillanataimat éltem át a susogó nádasban.

Bővebben: https://welovebalaton.hu/balaton/mit.csinalj.badacsonyban, http://www.olk.badacsonylabdihegy.hu/index.php/szolgaltatasaink/tanosveny.html

+ 1 tipp: a közelben található a badacsonyörsi Folly arborétum is, erről már korábban írtam ITT

6. Fövenyesi strand és kertmozi

Fövenyes strandja kicsi, eldugott, tiszta, a legdühöngőbb főszezon közepén sem túlzsúfolt és minden igényt kielégít. Lehet menni gyerekkel, gyerek nélkül, csak két büfé van ugyan, de mindkettő jó (a Kalóz büfé fish and chipse lett 2015 bach foodja). A strand közönségét is bírom, az emberek nagy része láthatóan visszajáró vendég és kevesebben szisszentik fel kényszeresen az 5. sörüket a 40 fokban, mint más strandokon általában. De Fövenyest nem csak a strandja miatt szeretjük. Van gokart pálya, kis festői móló és kertmozi is. A kertmozi hamisítatlan retro hangulatot áraszt, meghagyták az eredeti berendezést. Ami a legjobban tetszett benne azonban a családias hangulat. Van kis játszótér a gyerekeknek, nekik szánt kisszékek, adnak pokrócot a bejáratnál a fázósaknak de viheted a saját székedet is, ha neked úgy kényelmesebb (a rendes székek sajnos nagyon nem azok). Természetesen sötétedés után kezdődnek az előadások. A szúnyogok miatt nem kell aggódni, elég kevés van belőlük az irtás miatt. Néha film közben elrobog egy vonat a mozi mellett, a türelmetlenebb gyerekek kicsit rajcsúroznak a hinta környékén, lehet, hogy meg is ázunk kicsit, de pont ez adja a hely szépségét. Kiszámíthatatlan és természetes. Mi a Vad Balaton című természetfilmet néztük meg, amit jó szívvel ajánlok minden Balaton rajongónak.

Szubjektív értékelés: 5. Engem meglepett milyen hangulatos tud lenni egy szabadtéri mozi, gyerekkorom óta nem voltam.

Bővebben: http://www.palffypartmozi.hu/mozi/3,

 

 7. Az örök klasszikus Balatonfüred

Balatonfüredet egészen biztosan mindenki ismeri, aki volt már a Balatonnál, sőt biztos vagyok benne, hogy a Hatlépcsős és a Karolina Kávézó neve sem ismeretlen. Előbbiben a part legjobb velős pirítósát adják, utóbbiban pedig a legfinomabb házi jellegű süteményeket egy kis udvarias léleksimogatással fűszerezve. Mindkét hely garantáltan csalódásmentes!

karolina.jpg

Szubjektív értékelés: 5 Nincs mit hozzáfűznöm.

Bővebben: https://welovebalaton.hu/bor.gasztro/bufek/hatlepcsos.muskatli.vendeglo, https://kritikushajlam.blog.hu/2016/04/10/karolina_kavehaz

 

süti beállítások módosítása