Látnivaló- Folly arborétum
2018. június 11. írta: TH Veszprém

Látnivaló- Folly arborétum

Amikor 6 évvel ezelőtt Veszprémbe költöztünk, tudtuk, hogy rengeteg látni- és felfedezni való vár ránk itt a Balaton északi partján és környékén, de bevallom őszintén, hogy minden elképzelésemet felülmúlta ez a táj és annak értékei.

p_20180521_123429.jpg

11 évvel ezelőtt, amikor először jártam ezen a környéken, egészen konkrétan Tihanyban, teljesen lenyűgözött a májusi Balaton színvilága. Az azúrkék vízen hófehér vitorlások siklottak, a nap melegen sütött, de nem forrón és hűsítő szellő fújt a tó felől. Ja és csillogott a vízfelszín. Hát ki ne szeretett volna bele azonnal ebbe a miliőbe és ki ne költözött volna ide, amint alkalma nyílt rá? Hát én megtettem és azóta is csodálom ezt a tájat, teljesen csöpögős és nyálas leszek, ha beszélek róla vagy ha rákérdeznek az ismerősök, hogy érzem magam itt. Őszintén szólva, nem is vágyom máshova azóta, még nyáron sem. Sőt, alig várom a nyári szabadságot, amikor úgy nyaralhatok, hogy minden nap a saját ágyamban alhatok, mégis minden nap máshová megyek.

Valahol Tihany után van először kiírva a Folly Arborétum neve egy szerény kis barna táblára. Felnőttkorom egyik nagy felfedezése, hogy imádom az arborétumokat, mindegyik egy másfajta óriási és különleges kert, ahol csend van, nyugalom és lenyűgöző növényvilág. Három éve halogatom a badacsonyörsi arborétum meglátogatását, de idén végre eljött ennek is az ideje és nem bántam meg.

dsc_7607.jpg

Térkép, árak, nyitvatartás a honlapjukon.

A arborétum "specialitása" a ciprus és fenyő félék, 400 fajta található belőlük az 5 hektáros területen, amit 110 éve alapította egy pécsi orvos Folly Gyula, igaz, akkor még csak 0,4 hektáron. Ha már Badacsony, a doktor úr hozzácsapott egy boros pincét is a létesítményhez. A borászat ma is működik a belépőjeggyel vásárolható borkóstolás is. Az Arborétum kávézójában a borokon kívül helyi készítésű szörpöket is lehet kapni. A legkülönlegesebb a fenyő szörp, aminek íze pont olyan, mint az illata. Kicsit gyantás, fűszeres, de ugyan úgy édes, mint a többi szörp.

p_20180521_120353.jpg

A játszótér egy része

Ha megtetszettek a növények és elég nagy kertünk van hozzá vásárolhatunk a faiskolából mindenféle ciprus, cédrust, fenyőt. Az arborétum saját facsemetéi ezek, amiket ott helyben iskoláznak be. Én egy himalájai cédrust választottam, ami elvileg jó fagytűrő és gyorsan nő, haza is vittem anyukáméknak, majd összebarátkoznak a jeli arborétumból hozott azáleával.

p_20180521_135833.jpg

Az arborétum látnivalói

Az egész hely hangulata olyan, mintha valakinek a kertjében mászkálnánk, ami történetesen igaz is, mivel a terület még mindig a Folly család tulajdonában van, már 4 generáció óta üzemeltetik és gondozzák az arborétumot. Itt nem csak a fák különlegesek. A játszótéren szépen faragott fa játékokon lehet játszani, lépten-nyomon padokat és pagodákat találunk, amelyek mindegyikéről a balatoni panorámát élvezve lehet piknikezni és pihenni. Ha a természetes dolgokat részesítjük előnyben és inkább leheverednénk, azt is bátran megtehetjük, a gyep nagyon szépen karban tartott a fák közötti részeket, szinte hívogat, hogy ráüljünk.

p_20180521_124900.jpg

Az arborétumot egy tanösvényen keresztül járhatjuk be, aminek csúcspontja stílusosan egy fenyő toboz formájú kilátó, ahonnan megcsodálhatjuk  a Badacsonyt. És ha fontos számunkra, hogy valaminek papírja is legyen arról, hogy jó, hát tessék: 2017-ben ez a tanösvény nyerte "Az év ökoturisztikai létesítménye" díjat. Mivel nem túl hosszú és rendesen kiépített, gyerekeknek és időseknek is bátran ajánlott.

Az arborétum télen nyáron nyitva tart az év minden napján. A belépő maximálisan megéri az árát és lehúzás helyett inkább hozzájárulásnak érezzük ahhoz, hogy ez a gyönyörű "kert" továbbra is fennmaradjon.

süti beállítások módosítása