Így tisztísd ki a kanapéd kárpitját
2018. augusztus 27. írta: TH Veszprém

Így tisztísd ki a kanapéd kárpitját

Lehet, hogy most fakónak és kicsit koszosnak látod a kanapédat és úgy érzed, hogy rád férne egy új példány, de ez nem biztos, hogy így van. Kitisztítani sokkal olcsóbb, mint újat venni. Most megmutatom, hogyan takarítsd ki és szagtalanítsd a kanapéd kárpitját, sőt a cikk végén lévő Pinterest táblán remek dekorációs trükköket is begyűjthetsz, hogy a kanapéd végre a nappalid éke lehessen.

kanape1.jpg

Amikor szövetről bőr kanapéra váltottunk, meglepődtem rajta, hogy mennyi por ül meg egy ilyen bútor tetején és mennyi port rázok ki a heti takarítás alkalmával a kanapét borító takarókból. Ekkor jöttem rá, hogy ez a por mennyiség eddig a kanapé szövetébe ült bele. Ameddig nem jelenik meg egy látványos folt rajta, hajlamosak vagyunk elfelejtkezni az ülőalkalmatosságok kárpitjának kitisztításáról, esetleg- jó esetben - kiporszívózzuk néha őket egy kicsit. Pedig ha jobban belegondolunk, a lakás egyik legtöbbet használt felületeiről beszélünk, ami rengeteg port és koszt képes magába szívni, még ha nem is látjuk azokat. Egészségünk érdekében jól tesszük, ha rászoktatjuk magunkat a kanapék és fotelek rendszeres, alaposabb tisztítására. Ehhez mutatok most négy egyszerű, otthoni módszert.

1. Felületi szennyeződés tisztítása

Először is vegyük le az összes pokrócot, takarót és díszpárnát a kanapékról, fotelekről. Ha már nagytakarítás, legjobb, ha ezeket is kimossuk, kiporoljuk. A kanapét húzzuk el a faltól és szedjük szét, amennyire lehet (mármint ne csavarozzuk szét, csak vegyük ki a párnáit, ha lehet, nyissuk ki, ha kinyithatós). A porszívónkra csatlakoztassuk a kárpittisztító fejvéget és alaposan, lassú mozdulatokkal porszívózzuk ki az egész kanapét. Az ülőfelületen és háttámlán kívül ne feledkezzünk meg a karfáról, az oldalsó és hátsó részről sem. Porszívózzunk ki alaposan a kanapé alatt és mögött is. A porszívóra szerelhető legkeskenyebb fejjel nyúljuk be az ülőpárnák mögé is. Ha tudjuk, fel is fordíthatjuk a kanapét és fotelt és az alsó szövetet vagy a belsejét is kiporszívózhatjuk.

kanape2.jpg

2. Ellenőrizd a címkét

Csakúgy, mint a ruhák esetében a kanapé szövetét sem mindegy, hogy mivel tisztítod. Mielőtt nekikezdenél a komolyabb műveleteknek, keresd meg a kanapé címkéjét, amin fel vannak tüntetve ezek az információk vagy keresd meg a gyártó oldalán.

kanape3.jpg

3. Távolítsd el a foltokat

Az ecet a legtöbb beszáradt foltot hatékonyan távolítja el. Egyenlő arányú ecet-víz keverékével finoman dörzsöld be a foltot, majd egy tiszta mikroszálas törlővel töröld át. Hogy elmenjen az ecetszag, ismételd meg a műveletet egy enyhe, színtelen mosószer-langyosvíz keverékkel is. Hagyd, hogy az anyag magától megszáradjon. A legjobb, ha foltot még azon melegében kitisztítod és nem vársz vele. Ne felejtsd, hogy a tisztítást mindig hideg vízzel kezdjük, hogy a szennyeződés ne üljön bele még jobban a szövetbe. Kávé esetében kimondottan fontos a gyorsaság, mert a savassága miatt nem csak simán összefogja, hanem meg is marja az anyagot.

kutyas.jpg

4. Szabadulj meg a kellemetlen szagoktól

Ha a kárpit és a kanapé tiszta lett, ideje megszabadulni a kellemetlen szagoktól. Erre a legjobb módszer a szódabikarbóna. Szórd be vele a kanapét, hagyd állni egy éjszakán át, majd porszívózd ki. Ha a szódabikarbónába egy kis illóolajat teszel mielőtt rászórod a kanapéra, nem csak szagtalan, hanem illatos is lesz. Arra figyelj, hogy kevés, jó minőségű illóolajat használj és alaposan keverd el a szódabikarbónában, mert foltot hagyhat.

bor.jpg

+1 Bőrkanapé

A bőrkanapé tisztításáról se feledkezzünk meg! Egy puha ronggyal töröljük le róla rendszeresen a port és vigyázzunk, hogy vízzel egyáltalán ne érintkezzen. A bőrt nem elég tisztítani, is ápolni kell, különben (csakúgy, mint az emberi bőr) kirepedezhet. Én méhviaszt használok erre a célra (nagyon vékonyan szabad vele bekenni!), de lehet kapni speciális bőrápoló szereket is. Bármilyen kézenfekvőnek is tűnik, ne kend be olajjal, se testápolóval, mert ezek tönkre tehetik a bőrt. Óvd a közvetlen napsütéstől és a hőtől, takard le valamivel, ha csak ablak közelében tudod elhelyezni.

 

süti beállítások módosítása