Reggeli indulás idegeskedés nélkül - a tökéletes előszoba nyomában
2018. szeptember 24. írta: TH Veszprém

Reggeli indulás idegeskedés nélkül - a tökéletes előszoba nyomában

A bejárat témát folytatva most nézzünk be az ajtó másik oldalára, vagyis az előszobába. Az otthonodból ez a helyiség bocsájt utadra reggelente és ő fogad, amikor egy fárasztó munkanap után hazaérsz.Sőt nem csak te és a családod, hanem a vendégeid is az előszobával ismerkednek meg legelőször, amikor belépnek az otthonodba. Ezért különösen nagy figyelmet kell neki szentelned, mivel funkciója a kiszolgálás és tárolás mellett az üdvözlés is.

 eloszoba3.jpg

Mondjuk én nem raknék egy nehéz virágot az ajtó elé, de gondolom a fotó...

Most képzelj el két előszobát. Az egyikben kabátok, pulcsik, sálak és sapkák vannak mindenütt, még nyáron is. A világítás gyenge és cipők állják az utadat a lakás belseje felé. A szag itt nem túl jó, a falak pedig koszosak. A cipődet csak kínkeservvel tudod le és felvenni, a táskádnak csak a földön vagy egy másik szobában van hely. a kulcsaidat soha nem találod. A másik előszoba világos falú és egy jól elhelyezett, erős izzó adja a fényt. Hazaérve rögtön le tudod tenni a kulcsokat és a postát a kezedből. A cipődet kényelmesen leülve tudod levenni és máris felteszed egy polcra, hogy ne foglalja a helyet. Csak azok a kabátok és kiegészítők vannak szem előtt, amiket éppen hordasz, de könnyen elő tudod venni a többit is, ha éppen szükséged van rájuk.

Nem csak belül, kívül is a tiéd a bejárat. Ha szeretnéd, hogy már a lakásod közelébe érve is érezd az otthon melegét, olvasd el ezt: Az első benyomás az otthonodról- A Bejárat

Te melyik előszobát választanád? Egészen biztosan a másodikat. Most menj oda a saját előszobádhoz és nézd meg egy külső szemlélő segítségével, hogy melyik leírásnak felel meg leginkább? Elégedett vagy a látvánnyal vagy úgy érzed, kicsit ráfér még a csinosítás az előszobádra? Esetleg szépnek szép, de nem túl praktikus és reggel nehezen találod meg a dolgaidat vagy bajban vagy hova pakolj le hazaérve? Mindkét esetre mutatok neked most megoldásokat.

1. Színek és fények

Az előszoba a lakásokban általában egy kicsi, szűk, ablaktalan helyiség, ellenben fontos, hogy világos legyen, különben azt sem látod, hova lépsz. Világosítani egy helyiséget a falak színével és a fényekkel tudsz. Válassz hideg árnyalatú, világos színeket a falakra (pl. fehér, világos szürke, világos kék), és erős, hideg fényeket. A hideg árnyalatok fokozzák az aktivitást és tisztább hatást keltenek és az előszobában általában kevés időt töltünk, de azt elég aktívan. Főleg reggel. Egy izzó esetében minél magasabb a Kelvin szám, annál hidegebb fényt ad, minél magasabb a Lumen, annál erősebb lesz a fény.

eloszoba_led.jpg

Hangulatfénynek sem utolsó

A világítótest kiválasztásánál a helyiség kialakítását vedd figyelembe. Ha van elég helyed, egy látványos csillár jó választás lehet, rögtön lenyűgözi a lakásba belépő látogatót. Ha erre nincs lehetőséged, akkor válassz fali lámpát, kisebb, helyi világítást, vagy ledcsíkokat, ügyesen elhelyezve. A cél, hogy ne legyenek sötét sarkok és egyenletesen érje a fény a helyiséget.

2. Bútorok

A szocializmusban épült lakásokban valahogy egyértelmű volt, hogy minden lakás előszobájába tettek beépített szekrényt, ahova elfértek a cipők, kabátok és még sok minden más is. Az új építésű lakásokban vagy van, vagy nincs beépített szekrény és néha olyan érzésem van, mintha a tervezők még a létezéséről is megfeledkeznének, aztán csinál majd az új tulaj, amit akar. Lehet, hogy Ámerikában nem szükséges az előszoba és a filmek tanulsága szerint mindenki boldogan trappol be közvetlenül a nappaliba és teszi fel a koszos cipős lábát a kanapéra, de lássuk be, hogy ez kicsiny hazánkban elképzelhetetlen és általában az ajtó körül tolongó cipők és a mini előszobafalról csimbókokban lógó kabátokba torkollik a történet.

eloszoba5.jpg

Nagyon pici, nagyon praktikus. Persze, hogy japán!

Ezt a rémképet elkerülendő kicsit gondoljuk is át, milyen bútorokra van szükségünk az előszobában? Először is szekrényekre, ahova be tudjuk tenni a kabátokat, cipőket, sálakat, sapkákat. Jó, ha ezek a szekrények elég mélyek, van akasztós és polcos részük is, könnyen nyithatóak. Ha az előszoba keskeny, a tolóajtós szekrények kimondottan helytakarékos megoldást jelentenek. A zárt ajtók mindig a rendezettség látszatát keltik vagyis inkább nagyobb szekrényeket és kevesebb akasztót válasszunk, így rosszabb napjainkon is rendesnek tűnhetünk. Az előszoba esetében ne féljük a mennyezetig kihasználni a helyet még a legelvadultabb belmagasság esetében sem. A nehezen elérhető tárolókban például tarthatjuk a szezonális darabokat, mint a síruhák, korcsolya, strand cuccok.

A szekrényeken kívül szükségünk lehet még fogasra, ahova felakaszthatjuk a kabátunkat a lakásba belépve. Érdemes nem túlzsúfolni, mert könnyen gócponttá alakul az előszobai rendetlenségben. Szerintem a leghasznosabb bútordarab egy előszoba esetében a polcos pad. Nem tartottam túl fontosnak, ameddig véletlenül nem lett nekem is egy, azóta nem tudom, hogy tudtam korábban nélküle élni! A padra le lehet ülni, ha kell, egyébként rá lehet tenni a táskákat és egy kosarat, amiben a szatyrokat, esernyőket, télen a mindig elvesző kesztyűket tarthatjuk. A polcokra rögtön fel lehet tenni a cipőket, hogy ne a földön rugdossuk őket és mindig kéznél vannak a szezonális darabok.

eloszoba1.jpg

Kicsi és funkcionalista

A kötelező darab egy előszoba esetében a tükör. A legjobb az egész alakos, amiben indulás előtt még egy utolsó pillantást tudsz vetni magadra. Mivel azzal a tudattal mentél el otthonról, hogy minden rendben van rajtad, a pszichológusok szerint ez önbizalomnövelő. Ha nincs túl sok helyed, a szekrény ajtajára is teheted. A tükör lehet nagyon karakteres is, így könnyen adhat már magában is stílust az előszobádnak. Ezen kívül világosító funkciója is van, mivel visszaveri a fényt.

Ami nem kötelező, de ártani nagyon árt, az a szőnyeg, mivel rengeteg koszt képes megfogni. Válasszunk olyat, ami könnyen mosható, és tisztítható, jó nedvszívó képességű, nem csúszik és nem utolsó sorban jól is néz ki. Én mindig azt hittem, hogy a sötétebb szőnyeggel jobban járok, mert nem látszik rajta annyira a kosz, de kiderült, hogy ennek az ellenkező igaz. A sötét szőnyegen minden apró porszem, morzsa, kő látszott, amióta viszont egy semleges bézses szürkére váltottam kicsit kisimultak az idegeim, legalábbis a szőnyeg miatt. Egy szép szőnyeg melegséged ad a szobának és jó érzés a napi rohanás a a puhasága. Ne felejtsd el rendesen takarítani, nem elég kiporszívózni, rázd is ki. Ha eddig nem tetted, próbáld ki és el fogsz ámulni, mennyi por jön majd ki belőle.

3. Kiegészítők

Kép, óra, illat, tárolók. Szerintem ezek azok a dolgok, amik ha nem is szükségesek, de meghatározóak egy előszoba esetében. A szeretteidről készült fotók induláskor és érkezéskor is jó érzéssel töltenek el. Egy impozáns kép a cipős szekrény fölött a luxus érzetét kelti. Egy szép falióra praktikus kiegészítő is egyben.

eloszoba7.jpg

Egy kis virág ide, egy kis párna oda...

Nem vagyok a lakásillatosítás híve, mert szerintem túlságosan megterheli az orrunkat, ha mindenféle illattal vesszük körbe folyamatosan magunkat. Kivételt ez alól az előszoba képez, mert azt viszont szeretem, ha a lakásba belépve kellemes illat fogad. Tudtad, hogy a szagmemóriánk a legerősebb és hogy az illatok nagyon erősen hatnak a pszichénkre?  A lakásunk illatával befolyásolni is tudjuk az érzéseinket. A citrusos illatokhoz tisztaságot, a virágoshoz nőiességet, a fás illatokhoz pedig komolyságot, luxust kötünk. Válasszunk illatpálcákat vagy mozgásérzékelős illatosítót. A gyertya, aromalámpa ide nem jó választás.

Sok idegeskedéstől kímél egy rendezett kulcstartó. Ezen még nekem is dolgoznom kell, de ha van valakinek valamilyen kiforrt ötlete, ne habozzon megosztani velem. Arra már rájöttem, hogy rengeteg kulcsa gyűlik össze az embernek és a legjobban akkor járok, ha ezek is zárt ajtó mögött tartom, vagyis egy kulcsos szekrénykét szereztem be. A szekrényke teteje egy pici polc is egyben, így hazaérve rögtön le tudom rá tenni a kocsikulcsot, ezáltal nagyobb eséllyel találom meg másnap.

(Képek forrása: Pinterest)

Ha tetszett a cikk kövess Facebookon, Pinteresten vagy Instán a még több tartalomért!

 

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása
Mobil