Fázol? Ez a gyömbéres répaleves biztosan átmelegít
2018. szeptember 26. írta: TH Veszprém

Fázol? Ez a gyömbéres répaleves biztosan átmelegít

Kész, vége, tényleg ennyi volt, megállíthatatlanul itt az ősz. Pénteken még nyári ruhában voltunk esti koncerten, szombaton már krémleves recept után kutattunk.

repa_leves.jpg

Én nagyon szeretem a hideg őszi napokat, az is mindegy, hogy esik vagy fúj. Van egy olyan kedves otthonosság érzése számomra, amikor eszembe jutnak az iskolában töltött napok, a gesztenyegyűjtés a ligetben, az avarillat. Egyedül a náthát nem szeretem. Ilyenkor még az ember felelőtlenül azt gondolja, hogy elég egy kis kabát, tegnap még meleg volt, aztán kiderül, hogy elég rosszul gondolta és jobb lett volna rétegesen felöltözni reggel. A hideg idő beköszöntével nem csak a ruhatárunkat, hanem az ételeink alapanyagát is lecseréljük. Jönnek a csípős fűszerek, zsíros fogások, sűrű, forró levesek. Ez utóbbiból hoztam most nektek egy receptet.

Gyömbéres sárgarépa krémleves

Hozzávalók:

  • 3-4 nagyobb répa
  • 1 fehér répa
  • 1 kisebb krumpli
  • gyömbér (reszelve vagy por)
  • fokhagyma (1-2 gerezd)
  • olaj
  • hántolt tökmag (vagy valamilyen mag)
  • tökmagolaj (vagy valamilyen finom olaj, de ehhez nem illik az oliva)

A répákat (a fehéret is) vágd karikára és forró olajon karamellizáld meg egy kis mézzel. Ha friss gyömbért használsz, azt a répákkal együtt tedd fel. Ha port, elég csak a folyamat végén, de mindenképpen pirítsd meg, hogy kijöjjön az aromája. Ha a répák megpirultad, tedd bele a fokhagymát, de csak nagyon rövid időre, mert könnyen megég. Öntsd föl annyi vízzel, hogy ellepje, tedd bele a kockára vágott krumplit. Főzd addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, turmixold össze az egészet, majd sózd és édesítsd ízlés szerint.

Az olajos magot pirítsd meg száraz serpenyőben, sózd meg, forgasd meg egy kevés tökmagolajban. Ez lesz a levesbetét. Tálaláskor locsold meg még egy kis olajjal a levest. Ha szeretnéd, hogy még tartalmasabb legyen, pirított baconnal is feldobhatod.

 

süti beállítások módosítása