Így add el a lakásod ingatlanos nélkül - 1. rész
2018. november 13. írta: TH Veszprém

Így add el a lakásod ingatlanos nélkül - 1. rész

Ingatlanossal vagy magán úton? Kinek való az ingatlaneladás?

Egy saját ingatlan általában a legnagyobb vagyonunk életünk folyamán, ezért nem mindegy, hogy annak értékesítését kire bízod. Megbízz egy idegenben vagy nem? Van türelmed és energiád egy saját értékesítéshez vagy keresel inkább egy jó ingatlanközvetítőt, aki a terhek nagy részét leveszi a válladról? Mi a biztosíték arra, hogy működni fog az általad választott megoldás?

 

elso_kep.jpg

Hát semmi, de az a jó hír, hogy semmi nincs kőbe vésve, bármikor változtathatsz az állásponton. Nekem személy szerint nincs rossz tapasztalatom az ingatlanosokkal, én is ingatlanközvetítőn keresztül vásároltam a lakásomat és nagyon meg voltam elégedve az ügyintézéssel. Ezen kívül én magam is ingatlanoztam jó 6 hónapig egy nagy ingatlanhálózatnál és bár nem ez volt álmaim állása (legalábbis nem abban a formában és életszakaszban) azt a véleményemet megerősítette, hogy az ingatlanközvetítő szakmának igen is van létjogosultsága ha azt jól és tisztességesen csinálják.

A következő cikksorozatom arról fog szólni, hogyan add el magánúton az ingatlanod, de a leges legfontosabb kérdést már az elején tisztáznunk kell! Egyáltalán neked való egy ingatlaneladással járó macera? 7 érvet hoztam az ingatlanközvetítő megbízása és szintén 7-et a saját magad által való értékesítés mellett. Először tanulmányozd a listát, aztán döntsd el, hogy belevágsz-e. Ha végül úgy döntesz, hogy nem, mert nagyobb munka lesz, mint gondoltad, akkor is érdemes elolvasni a többi cikket, mert legalább képben leszel vele, hogy mit is (kellene) csinál(jon) egy jó ingatlanos.

Mikor bízz meg ingatlanközvetítőt?

  1. Ha sürgősen kell eladni. Ha az ingatlan értékesítése sürgős, ne is hezitálj! Amiről neked fogalmad sincs, neki az rutinmunka és pikk-pakk megcsinálja. Ezen kívül valószínűleg már ismer is pár vevőjelöltet, kiépített kapcsolatrendszere van,
  2. Budapesten, a nagyobb városokban és olyan ingatlanok esetében, amiből nagyon sok egyforma van a piacon. A nagyon "zajos" szegmensekben nehéz magánemberként túlkiabálni az irodákat, elérni azt, hogy pont a mi hirdetésünket szúrja ki a vevő a 100 másik 13. kerületi panellakás között. Vagy pont ellenkezőleg. Annyira speciális az ingatlan, hogy nagyon szűk a célközönsége.
  3. Ha nincs időd. Az ingatlanközvetítőnek az a munkája, hogy felmérje az ingatlant, belője az árát, fényképezzen, dokumentáljon, hirdessen, telefonokat fogadjon, időpontot egyeztessen, tárgyaljon. Ha neked ehhez se időd, se energiád, jobb, ha szakemberre bízod a dolgot.
  4. Ha semmi kreativitásod és türelmed. A lakáseladás egyrészről kreatív marketinget, másrészről sok türelmet és pepecselést igényel. Egy tapasztalt ingatlanos nagy bizonyossággal jobb fényképeket fog készíteni, jobb hirdetés szöveget fog írni és tudni fogja, milyen tulajdonságait domborítsa ki az ingatlannak. 
  5. Ha nehezen érvényesíted másokkal szemben az érdekeid. Mivel te vagy a megbízó, ezért számíthatsz rá, hogy az ingatlanos a lehető legjobb árat fogja kialkudni a vevőnél és nem fog engedni egy számodra nem előnyös üzletet megkötni. Ha problémád van az önérvényesítéssel jobb, ha nem most kezded gyakorolni, mert sok pénzed bánhatja.
  6. Ha könnyen feladod a dolgokat vagy hajlamos vagy a halogatásra. Ha még az értékesítés fotózós, hirdetésfeladós, telefonálós részét élvezed is, lehetnek olyan szárazabb munkafolyamatok, amik eléggé lelombozhatnak. Mivel az ingatlanos ebből él, nem kerülheti ki a munkának ezt a részét sem és tutira képben van minden beszerzendő és elintézendő dologgal, amire a te figyelmedet is felhívja.
  7. Elfogult vagy az ingatlanoddal. Ő nem ott nőtt fel/nevelte a gyerekeit/örökölte valakitől a lakást. Ezért érzelemmentesen, pusztán a rideg valóságnak megfelelően tudja kezelni az eladást, meghatározni az árat. Lehet, hogy te kicsit hajlamos vagy túlbecsülni, mert még élénken él benned, milyen nehéz volt lefektetni azt a padlószőnyeget. Azt a padlószőnyeget, amit egyébként az új tulajdonos valószínűleg elsőként fog kidobni a kukába.

Ne felejtsd el, hogy az ingatlanközvetítés egy bizalmi állás, a legjobb, ha inkább ajánlás útján, ismerőseink pozitív tapasztalataira alapozva keresed meg a neked megfelelő szakembert. Ha nincs ilyen, akkor inkább vagy a nagy hálózatokban vagy kisebb városokban a helyi, mindenki által ismert ingatlanirodában bízz meg.

+ 1 jótanács: Ha ingatlanos mellett döntesz, akkor semmiképpen ne bízz meg több irodát az értékesítéssel, mert itt kimondottan igaz a sok bába közt elvész a gyerek mondás. A szerződéskötési módozat kiválasztásánál figyelj oda mit írsz alá, nehogy pereskedés legyen a vége. Ha kizárólagos szerződést kötsz, tisztázzátok le mi történik, ha mégis te adod el az ingatlant és ne hagyd magad megfélemlíteni egy számodra előnytelen szerződéssel. A kommentek között megtaláljátok a bírósági eseteket és egy cikk linkjét összefoglalóul. Egy kis jogi segítség itt: https://drbakonyililla.blog.hu/

haz_eladas_rajz.jpg

Mikor vágj bele közvetítő nélkül?

  1. Ha kreatív vagy. Szívesen átrendezed a lakást, elszórakozol a fényképek készítésével, szívesen írsz szöveget, rajzolsz alaprajzot.
  2. Ha precíz vagy. Beszerzed az összes dokumentumot, utána nézel mikre lesz szükséged az értékesítés során, számon tudod tartani hol hirdetsz és mikor jönnek a lakást nézni.
  3. Ha türelmes vagy. Emberekkel is és úgy általában is. Lesznek hülye kérdések, érthetetlen telefonhívások, idegőrlő ügyintézés és az értékesítés is elhúzódhat.
  4. Ha emberbarát vagy. A türelemmel erősen összefüggő tulajdonság. Nem tesz jót az értékesítésnek, ha te vagy a "bunkó tulaj". A vevő jelölttel kedvesnek kell lenni, akkor is, ha nincs jó napod, nem tudhatod, hogy min áll vagy bukik az üzlet, főleg ha sok a tiédhez hasonló ingatlan van a piacon.
  5. Ha bírod a strapát. Egy ingatlanértékesítés folyamán tényleg nagyon sok a tenni és elintézni való, még akkor is, ha van hozzá segítséged. Ha úgy érzed, hogy terhelhető vagy és kihívást keresel, akkor nyugodtan vágj bele.
  6. Ha tájékozott vagy. Úgy általában mindenben. Tudod milyen a piaci és ingatlan helyzet, tisztában vagy azzal, hogy milyen hivatalok és hatóságok vannak, nem lepődsz meg azon, hogy egy közmű szolgáltatónak nem egy számla kinyomtatása pusztán a feladata (és legalább egyszer használtad már élő nyelvben, hogy közmű). Nem árt egy kis műszaki véna sem, mert az érdeklődőnek lesznek kérdései az ingatlannak kapcsolatban a fal színén kívül is.
  7. Objektív tudsz maradni. Hiába építette ezt a házat a nagyapád a két kezével a háború után a semmiből (true story) és hiába nevelted ott fel az 1-2-3 gyereked és még érzed a finom babaillatukat a lelki orroddal, sajnos attól az az ingatlan nem fog többet érni és nem is hatják meg a vevődet a fenti történetek. Ő a saját új otthonát keresi vagy csak rideg szemmel azt nézni, hogyan tudja majd minél több pénzért kiadni. Ha nem tudsz elvonatkoztatni és árnövelő tényezőként és előnyként csak a fenti példákat tudod felsorakoztatni akkor inkább hagyd másra az eladást. Ha annak látod az ingatlanodat ami és előnyként a redőnyök vagy új nyílászárók jutnak eszedbe, akkor nyert ügyed van.sajat_eladas2.jpg

 

 

A következő rész a kreativitásról szól. Fényképek, home staging szövegírás, alaprajz és negatív példák. Így add el a lakásod ingatlanos nélkül 2.

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, akkor kövess a Veszprém Home Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal várlak.

Instagramon is jelen vagyok Itt olyan képeket és rövid bejegyzéseket találhatsz a bloggal kapcsolatosan, amelyek nem jelennek meg a posztokban, érdemes itt is követni.

Ha pedig még több inspiráló képet szeretnél nézegetni, akkor kövess Pinteresten, ahol téma szerint válogatom ki a jobbnál jobb képeket.

 

 

 

 

süti beállítások módosítása