Így add el a lakásod ingatlanos nélkül 2. rész
2018. november 20. írta: TH Veszprém

Így add el a lakásod ingatlanos nélkül 2. rész

Mit kell tenned, mielőtt feldod a hirdetést?

Ha csak úgy, mindenféle előkészület nélkül egyik délután lefényképezed a lakásod és gyorsan feltolod valamelyik ingatlanos portálra, könnyen milliókat bukhatsz rajta. Ahhoz, hogy a lehető legkevesebb idegeskedéssel a legjobb áron tudd értékesíteni az ingatlanod némi előkészületre van szükséged.

62ed3daad4fb16e916d2515a140f0e97.jpg

Emlékszem, egyszer az egyik ismerősöm megosztotta a lakáshirdetését a Facebookon, azzal a szöveggel, hogy érkezik a baba, ezért minél előbb el szeretnék adni az egyszobás garzont. A képekre a mai napig emlékszem, mivel a lakásból semmi nem látszott rajtuk, csak mindenütt ruhák, ruhák, ruhakupacok, kiteregetett ruhák és még több ruha. És akkor még nem is mentek ilyen könnyen és jó áron a lakások, mint most. De akárhogy is van, akár mennyire pörög az ingatlanpiac, ha a saját értékesítés mellett döntesz, érdemes némi időt és energiát rászánnod az egészre és nem csak hirtelen felindulásból cselekedni, mint szegény ismerős srác, aki szerintem hirtelenjében azt sem tudta eldönteni, hogy a pozitív terhességi teszttel vagy a nagyobb lakás lehetőségével dicsekedjen el az ismerőseinek. Végül a rendetlenségével sikerült.

Az előző részben a magánúton történő értékesítés mellett és ellen sorakoztattam fel érveket. Ha úgy döntöttél, saját magad szeretnéd megpróbálni lakásod eladását, olvasd el, milyen lépéseket szükséges megtenned ehhez.

A következő pontokon sorban haladva elérheted, hogy a lakásod a lehető legjobb áron keljen el, a lehető leggyorsabban és leggördülékenyebben menjen az értékesítés és egy kevésbé piacképes ingatlan is előbb-utóbb vevőre találjon.

Home Stageing

91a959d33502edd24f3213a83603e10f.jpg

A manapság nagyon népszerű kifejezést én lakáskozmetikázásnak fordítanám és NEM azt jelenti, hogy vázát és croissant raksz az asztalra. Az ingatlan eladásra való felkészítése több lépésből áll. Először is érdemes tudnod, hogy ha eladásra készülsz, nem érdemes nagy beruházásba fognod. Vagyis a kazán és ablak csere nem fogja behozni az árát, viszont jó sok bosszúságot okozhat. Szóval, ha eddig hanyagoltad a korszerűsítést, ne most kezd el. Jelenleg nem olyan a lakáspiac, hogy megéri felújítva eladni valamit. A kozmetikázás viszont annál jobban megtérül és sokkal kevesebb befektetett pénzt és energiát igényel. Mit értek ez alatt pontosan?

  • javítsd ki az apró hibákat: lógó kilincs, leszakad szigetelés vagy vezeték, hiányzó szegély, mozgó parketta, kiégett villanykörte. Ezek mind olyan tételek, amiket valószínűleg lustaságból nem javítottál meg az elmúlt hónapok/évek alatt. Most eljött az ideje. Nagyon sokat számít egy lakás értékének meghatározásakor, ha az látszik, hogy nincs elhanyagolva
  • tisztasági festés: nem kell az egész lakást tetőtől talpig kifestened, de ha túl harsány színűek a falak vagy például a konyha vagy fürdő elkoszosodott, érdemes rászánni egy pár vödör festéket. A tiszta, fehér falak új hatást keltenek és semleges hátteret biztosítanak.
  • lomtalanítás: minél kevésbé zsúfolt egy lakás, annál jobban látszik a lényeg. Az ingatlan és annak elrendezése. Pakold ki a felesleges bútorokat és tárgyakat. Csak azt tartsd meg, amit magaddal viszel, esetleg ami a lakásban marad. A költözés is sokkal egyszerűbb lesz, ha már most megteszed ezt a lépést. A kevés bútor segít a vevőnek, hogy a saját bútorait és életét képzelje az ingatlanba.
  • alapos takarítás: itt most tényleg alapos legyen az a takarítás, akár még szakembereket is felfogadhatsz erre a feladatra. Súrold le az ajtókat, kapcsolókat, ablakokat, mosd ki a függönyöket és tisztítsd ki a kárpitokat. Friss és jó illatú lesz a lakás. Ha egy olyan ingatlant szeretnél eladni, ahol évek óta nem laknak, és esetleg még egy romhalmaz is, ott különösen fontos a takarítás és lomtalanítás.

Várd tiszta és jó illatú ülőalkalmatosságokkal a vevőjelölteket! - Így tisztítsd ki a kanapéd kárpitját.

Kicsi a lakásod? Még nem késő átrendezni, hogy nagyobbnak tűnjön. - 7 térnövelő trükk

Ha minden tiszta, rendezett és nett, akkor jöhet a klasszikus értelemben vett home stageing vagyis a díszítés és a deperszonalizáció, magyarul a lakás lecsupaszítása a te személyes tárgyaidtól. Ennek végül is a fotókon lesz értelme, vagyis nem muszáj beruháznod vadi új dolgokba, kölcsön is kérheted azokat vagy akár egy erre szakosodott céget is megbízhatsz a dologgal. Mit érdemes kicsit feltuningolnod?

  • lakástextilek: terítő, függöny, párnahuzatok, pokrócok, takarók, lábtörlő
  • dekorációk: váza, képek (a fotók és eladás idejére a családi fotókat például jobb, ha eltünteted), konyhai kiegészítők, illatos gyertyák, stb.
  • fürdőszoba kellékek: zuhanyfüggöny, kádkilépő, szappantartó

Ha úgy döntesz, hogy magad vásárolod meg a kiegészítőket érdemes valamelyik olcsó lakberendezési bolt aktuális kollekcióját beszerezned, mert ott általában szezonálisan árulják a termékeket és minden megy mindenhez.

Az újítással egy időben ideje, hogy elpakold a rád emlékeztető dolgokat, mint a családi képek, a gyerekek rajzai, hogy az ingatlanod minél személytelenebb benyomást keltsen és az új tulajdonos minél könnyebben el tudja magát képzelni új otthonában.

sajat_furdo.jpg

Saját kép: a baloldalinál bementem és fényképeztem. A jobb oldali képre rászántam kb. 1 órát, de nem többet. Takarítottam, elpakoltam, díszítettem, megkerestem a legjobb szöget.

Minél nehezebben eladható egy ingatlan, annál fontosabb, hogy ezekre a dolgokra időt és energiát szánj. Egy potenciális vevő jelölt pár fénykép és egy rövid leírás alapján dönti el, hogy bekerüljön-e a kosarába a te lakásod. Minél csinosabban mutat a fényképeken, annál nagyobb az esélyed rá.

+1 tipp: A hirdetésnél nagyon fontos a jó alaprajz. Erre majd később kitérek, de a lakásod érdemes már most felmérned. Ne felejtsd el bejelölni a nyílászárók helyzetét és méretét sem.

Jó fényképek

f4352dfc3989dd13d605801010b88f0e.jpg

Ha a lakás csillog-villog és pár kiegészítővel az összképet is feldobtad, jöhet a fotózás. Ma már a telefonok is remek képeket tudnak készíteni, de ha nagyon tutira akarsz menni fotóst is hívhatsz. A képek rendkívül fontosak, hiszen ez lesz az első benyomás a lakásodról.

Amit mindenképpen érdemes megfogadnod a képek készítésekor:

  • Figyelj a fényekre. Ne este fotózz és ne is tűző napfényben. Mindenképpen világos órákat válassz.
  • Kapcsolj fel néhány lámpát. Ezzel a trükkel sokkal otthonosabb benyomást kelthetsz.
  • Ne a bútorokat és sarkokat fényképezd. Nem az ülőgarnitúrát szeretnéd eladni és nem is a szépen elrendezett vázát az asztalon. Látszódjanak a helyiség kapcsolatok és a nyílászárók. Minden helyiségről csinálj képet, főleg a konyháról és a fürdőről, mert ezek tudnak a leggyengébb pontjai lenni egy lakásnak.
  • Külső képeket is készíthetsz és mindenképpen dicsekedj el vele, ha szép a lépcsőház.
  • Másolj! Nézz meg pár szép képet ingatlanokról és próbáld meg lemásolni a beállítást.

Galéria negatív példákkal. A legszomorúbb, hogy 10 percet sem töltöttem a képek keresésével és szinte mind ingatlanos által készített.

Aranyszabály: ne legyen élőlény és kínos dolog a képen. Még a kutya se! A kínos dolgot, gondolom, nem kell magyarázni.

További fotós tippek az Otthontérkép oldalán.

Ha hangulatos fényeket szeretnél, olvasd el ezt: Színek és fények a lakásban

Ármeghatározás

b798ae001aef983b0bbdbc63b24a6728.jpg

Egy ingatlan esetében a hirdetett ár és az értékesítési ár sokszor köszönő viszonyban sincs egymással. Az, hogy ténylegesen mennyiért tudod majd végül eladni az ingatlan, rengeteg dologtól függ. Mivel valószínűleg fogalmad sincs, hogy mennyibe kerül valójában egy tiédhez hasonló ingatlan, egy dolgot tehetsz, piackutatást végzel. Ülj le a gép elé és nézz meg legalább 10-15 a tiédhez hasonló lakást. Mik legyen a fő szempontok?

  • lokáció, vagyis elhelyezkedés. Ez a legfontosabb és a legmeghatározóbb tulajdonság. Kizárólag a környékeden keress.
  • ingatlan mérete és jellege. Vagyis ha neked egyszobás garzonod van, ne a környék családi házaival hasonlítsd össze az árát. Egyszobás garzonok között nézz szét.
  • állapot: vedd figyelembe az ingatlan állapotát és műszaki paramétereit. Az sem mindegy, hogy panelben, új építésű házban vagy régi bérházban van a lakásod.

Ha megnéztél egy csomó, a tiédhez hasonló lakást, akkor próbáld meg a felső-középárfolyamot belőni. A túlárazással csak annyit érsz el, hogy az ingatlanod ún. vattává változik. Ez a kifejezés a kvázi eladhatatlan ingatlant jelöli, ami csak azért van, hogy legyen a kínálatban. Ez olyankor szokott előfordulni, amikor valaki valójában nem is akarja eladni a lakását. Inkább maradj a középmezőnynél, amibe még egy kis alkuteret is beépítesz, így a vevőd is örülni fog és te sem jársz rosszul majd. Ha a meghirdetett áron két-három hónapig sincs komoly érdeklődő, akkor érdemes elgondolkoznod az árcsökkentésen. 4-5 hónapnál tovább azonban semmiképp ne várj. Ha ennyi idő alatt sem megy az értékesítés, érdemes újragondolni az egész folyamatot és profi segítségét kérni.

Figyelem! Erős árcsökkentő tényező lehet a rendezetlen jogi helyzet is. Egy osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanra például sokkal nehezebb hitelt felvenni, ezzel pedig nagyon leszűkül a vevői kör. A te ingatlanoddal minden rendben van? Ha nincs, érdemes még az értékesítés előtt utána járni a jogi buktatóknak és orvosolni azokat, amennyiben lehetséges. Cikk a témában itt.

Még nincs vége, hiszen el sem kezdtünk hirdetni. A következő részben szárazabb téma következik. Milyen papírokat szükséges beszerezni az értékesítés előtt, milyen a jó alaprajz, mit kell tudnod a lakásod műszaki tartalmáról és hogyan írj meg egy hirdetést?

A felhasznált képeket és forrásaikat keresd a Veszprém Home Pinterest oldalán.

süti beállítások módosítása