Így válassz lakberendezési stílust az ingatlanodhoz- 1. polgári stílus
2019. november 12. írta: TH Veszprém

Így válassz lakberendezési stílust az ingatlanodhoz- 1. polgári stílus

Gombhoz a kabátot, vagy kabáthoz a gombot? Ahogy vesszük, de tény, hogy a harmonikus otthonhoz elengedhetetlen, hogy a lakás külső és belső megjelenése passzoljon egymáshoz.

 

cimlap2.jpgMivel én is a Nagy Magyar Valóságban élek, ezért nincs olyan jellegű tévképzetem, hogy egy átlagos ingatlan vásárló szájhúzogatva nézegeti a frissen felújított, legalább 300 m2-es kolonial/viktória/tudor meg mit tudom én milyen stílusú házakat, hogy ez bizony sajnos kicsi, mert csak 3 hálószoba és két fürdő van hozzá és ők 4-en vannak, mint a Spetrum Home-on. (Az egyik műsorban jótékonysági gyűjtést és újjáépítő műsort szerveztek egy házaspárnak, mert csak 97 m2-es volt a házuk). Itt bizony, örülünk ha találunk egy viszonylag épkézláb ingatlant, ahonnan nagyjából meg tudjuk közelíteni a munkahelyünket és még ebben az életünkben ki tudjuk majd fizetni.

DE!! Ennek ellenére igen is fontos, hogy saját személyiségünknek és stílusunknak megfelelően formáljuk az otthonunkat és valami öröm félét érezzünk, amikor ránézünk az épületre, amiben helyet foglal. És akkor nem futunk bele olyan anomáliákba, mint anyukám rendszeresen, akinek mindig tetszett a nagy belmagasság és polgári stílus de csak és kizárólag 1960 után épült ingatlanokat volt hajlandó megnézni és megvenni, majd az áhított polgári stílust valamilyen elképzelt furcsa magyar lenyomatában berendezni és nem érti, hogy nem működik. Pedig a barátnőjénél ugyan ez a miliő igen. Anya, elárulom, hogy az ingatlan miatt van ez az egész.

Na de akkor. Azért így 30+-os éveinkre tegyük föl, hogy ideálisak a körülmények és lehetőségünk nyílik megvenni vagy felújítani egy ingatlant. Ilyenkorra nagyjából az is körvonalazódik, hogy inkább modern vagy hagyományos vonalon mozgunk. Természetesen a szabályokat azért nem kell túl mereven venni, de a saját dolgunkat könnyítjük meg, ha tartjuk magunkat bizonyos elképzeléshez és célhoz a kellemes megjelenés érdekében.

A Magyarországon leggyakrabban fellelhető lakás/háztípusokat vettem szemügyre és tettem melléjük egy kis társadalomtörténeti okoskodást is. Szerintem ez azért fontos, mert egy adott korszakban épült ingatlan, rengeteget elmond a korszak társadalmi berendezkedéséről, a benne lévő emberek igényeiről és így nekünk is könnyebb belőni, hogy tudunk-e azonosulni azzal a stílussal. Én például soha nem választanék ingatlant az '50-es évekből, mert nagyon nyomaszt a terek elrendezése.

Szóval nyugalom, engem is feszélyez a téma, mert nem érzem úgy, hogy túl sok lehetőségünk lenne válogatni itten. A sorozat a reformkorban indul, ma csak ezzel foglalkozom.

Polgári bérházak/villák

 

kivul.jpg

Vízszintes osztás. A lakások renoméja a homlokzat díszítettségével együtt csökken felfelé haladva

Társadalom

A bérházak túlnyomórészt Budapesten épültek az 1870-es évek környékén. Jellemzőjük a monumetalizmus és a historizmus vagyis minél nagyobbnak és minél régiesebbnek ( pl.klasszicista, reneszánsz) tűnt egy épület, annál jobb volt. Persze, hiszen az Észak-Olasz palotákat szerették volna utánozni. A Nagykörúton belüli részen találjuk a legtöbb ilyen épületet. Jellemzően a közép és nagypolgárság lakott bennük, de nem feltétlenül tulajdonosként. A tulajdonosok rendszerint gazdag arisztokraták vagy nagytőkések voltak, akik viszont inkább a vidéki birtokukon laktak és akár több ilyen házzal is rendelkeztek.  Az első emeleten találhatóak a legnagyobb 4-10 szobás lakások, látványos erkéllyel, itt élt a nagypolgárság - vagy a tulajdonos tartott fent itt egy pesti lakás, de vagyon helyzettől függően lehet, inkább villája volt az Andrássy úton- majd az épületben egyre följebb haladva a lakások szobaszáma is csökkent,a lakók is szerényebb társadalmi ranggal büszkélkedhettek. A második világháború után a lakásgondok miatt ezeket a lakásokat felosztották, most ezekkel a szétszabdalt, sokszor csőszerű alaprajzokkal kell megküzdenie a tulajdonosoknak.

A vidéki városokban jellemzően saját villákban, házakban lakott a polgári réteg. És kik voltak a rejtélyes polgári réteg? Orvos, tisztviselők, gyártulajdonosok, tőkések, ügyvédek. Sajnos Magyarországon csak egy elég szűk réteget alkottak, akkor sem volt jobb a helyzet. A polgárság elsősorban a nagyobb esetleg közepes méretű. Minden történelmi nagyobb és közepes városban találunk olyan városrészt, ahol a régi polgári villák állnak. (nagyvonalakban). Érdekesség: Nógrád megye megyeszékhelye ebben az időben Balassagyarmat volt, ahol a mai napig állnak és komoly értéket képviselnek az ún. tisztviselőtelep házai. Ezek kisebb-nagyobb polgári stílusú villák, házak. Ezzel szemben Salgótarján ebben az időben még csak nyomokban létező kis bányászfalu volt, nincs ilyen városrésze.

Térszerkezet

A lakások nagy, egybenyíló terekből állnak, aminek oka a házak külső homlokzata, a palotajelleget csak ilyen belső elrendezéssel tudták megtartani  (és máris láthatjuk a külső megjelenés hatását a belső térre).

Stílus

Mindenképpen valamilyen, stilizáló, klasszikus stílus illik hozzá. Eredetileg nagyon szerették színes selyemtapétákkal, bordűrökkel díszíteni a falakat, fa bútorokkal berendezni a tereket. Ilyenkor terjedt el a biedermeier irányzat, a maga nyugalmat és egyszerűséget árasztó stílusával.

A lakás hangulata nyugalmas, amolyan "minden rendben lesz" hangulatot áraszt. Egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a higiéniára, a lakásokat rendszeresen, sőt, sokszor minden nap takarították. Itt nem fér meg semmi bohém vagy jópofa rendetlenség. Ebben a korban kezdtek elterjedni a távoli tájakról érkezett szobanövények is. Mivel a polgári stílus mindig az arisztokráciát próbáltak utánozni, ezért jellemző a díszes világítás, a nagy terek látványa (folyamatosan kinyitott, dupla, nagyméretű szobaajtók). Megjelennek a falakon a festmények, amik általában portrék, csendéletek vagy romantikusan próbálják ábrázolni a szegénységet.

Nemrég jártam egy Biedermeier kiállításon, ahol ilyen műremekeket láttam. Ilyen festmények lógtak a polgárok szalonjainak falán.

Itt láthatsz egy eredeti polgári lakást: https://index.hu/fortepan/2015/07/26/ilyen_volt_az_igazi_nagypolgari_lakas/

Hogyan kivitelezd?

Nem biztos, hogy 2019-ben is 1889-es miliőre vágysz, de nem is a kor rekonstruálása a cél. Először is vedd figyelembe az épület adottságait. Nagy belmagasság, vastag falak. óriási nyílászárók. Hőtechnikailag nem a legjobb, szóval akárcsak régen, most is szükséged lesz vastag függönyökre és kiegészítő fűtésre. Egy ilyen lakásban bámulatosan jól mutat a kandalló vagy kályha, még ha nem is fatüzelésű. A falakat tekintsd az épület szoros részének és mindenképpen használj stukkókat és rozettákat. Ezek nem csak látványelemnek  kiválóak, hanem megtörik a grandiózus méreteket is, segítenek vezetni a szemet. A padló lehetőleg fából készüljön, de mindenképpen sötétebb legyen, hogy kicsit összenyomja a teret, érezd, hogy van talaj a lábad alatt, különben nem fogod jól érezni magad egy se eleje, se vége "hodályban".

Ha megadod a tiszteletet az eredeti épületnek a falakkal és a padlókkal, akkor nem számít, hogy maguk a bútorok modernek vagy régiesek-e. Mindenhogy jól fognak mutatni.

nappali_2_1.jpgFalak, függönyök, padló, világítás. Csupán ezek az elemek, amik akár az 1800-as években is simán megállták volna a helyüket. A szőnyeg nomád keleties, a bútorok század közepiek. Mégis remek az összhatás.

nappali_4.jpg

Bátran használj feketét a nagy terekben, akár a falon is, ha szereted, egyedül itt nem lesz túl sötét az összhatás. (Mercinél és Ancsánál láttam már, ott is nagyon tetszett.) A stukkó, a csillár és a padló klasszikus, akár csak a kandalló. Ugye, hogy egyáltalán nem túlzás, mégis modern hangulatot áraszt a szoba?

 nappali_3_1.jpgPortré, kis íróasztal, klasszikus szőnyeg. Nekem ez kimondottan tetszik.

cimlap_1.jpg

Erőteljes színek, orientális vagyis a keleti gyarmatokra emlékeztető beütés.

etkezo_modern.jpg

Felstukkózod a lakást, a székek meg jöhetnek a Jyskből. Egyébként így az értékét is jobban tartja.

klasszik.jpg

Itt minden részlet stimmel. Kecses kanapé, csíkos vászon huzatok. Szerintem anyukám valójában erre gondolt.

 

halo_1.jpg

A polgári lakások sajnos elég szerencsétlenül lettek felosztva. Szerencsések vagyunk, ha legalább egy nagy szobánk maradt, inkább ehhez hasonló csőszerű elrendezéssel találkozhatunk. A stukkó és drapéria miatt egyáltalán nem túlzás a tűzött ágy. A szoba kis mérete miatt a világ padló is jól mutat.

konyha2_2.jpg

Mivel a konyha akkoriban nem volt egy túl divatos helyiség, ezért abból nincs autentikus (hacsak nem a kő, a fával fűtött tűzhely és a mosódézsa), de most valami ilyesmit tudnék elképzelni

konyha3_1.jpg

Modern bútorokhoz pedig ezt. A háttér itt is megmaradt a klasszikus vonalon.

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, akkor kövess a Veszprém Home Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal várlak.

Instagramon is jelen vagyok Itt olyan képeket és rövid bejegyzéseket találhatsz a bloggal kapcsolatosan, amelyek nem jelennek meg a posztokban, érdemes itt is követni.

Ha pedig még több inspiráló képet szeretnél nézegetni, akkor kövess Pinteresten, ahol téma szerint válogatom ki a jobbnál jobb képeket.