Szőnyeg az előtérben. Ezért erre esett a választásom
2020. június 02. írta: TH Veszprém

Szőnyeg az előtérben. Ezért erre esett a választásom

A tegnapi egy jeles nap volt a számomra, mert sikerült végre az emeleti előtérbe is beszereznem a régóta áhított szőnyeget. Eredetileg mindenáron állatbőrt akartam ide, de végül egy antik kézi szőnyegre esett a választásom. Megmutatom mi alapján választottam.

borito_1.jpg

Az emeleti előtér egy sok kihívást rejtő helyiség a lakásban, mivel 7, azaz hét darab ajtó + 1 lépcsőlejáró van egy kb 2x3 m2-es előszobán. Ide érkezel fel az emeletre, innen nyílik minden háló, wc, fürdőszoba, mosókonyha és folytatódik a lépcső. Szóval az biztos volt, hogy bútort nem lehet ide tenni. De akkor mivel lehet látványossá varázsolni a helyet? Csak a szőnyeg és a lámpa jöhetett szóba. Maximum egy tükör.

Lámpát talátam az Iikeában, olcsón, látványosat, nekem nagyon bejön és brámikor cserélhető. Tükröt találtam a Jyskben, ez is olcsó volt és tényleg szép. És akkor a szőnyeg! Nem lehet túl nagy, ki kell tudni nyílnia az ajtóknak. Emelje ki a tükrőt és a lámpát és a lámpa is a szőnyeget. Nézegettem hónapig, majd végül megvilágosodtam, hogy az állatbőr lesz az én befutóm.

Valami ilyesmi feelingre gondoltam (kicsit visszafogottabban persze és a lehetőségek talaján maradva):

allat_szonyeg.jpg

 

És akkor a szűcs Balatonudvariban - aki gyönyörű bőröket rak ki az út mellé, évek óta csodálom és áhítozom egyre -nem nyitott ki többé. Minden hónapban legalább egyszer, de az utóbbi időben kétszer, arra jártunk és én egy csomó kp-val felszerelkezve ültem vágyakozva a kocsiban. Amikor beértünk Udvariba megdobbant a szívem. majd a mély csalódottság ütött bele a gyomromba, mert még mindig nem volt egy pettyes őzike vagy a szürke 50 áranyalatában játszó marha sem.

Igaz visszafelé mindig mindtam a férjemnek, hogy a szintén régóta nézegetett, de soha nyitva nem lévő balatonfüredi régi szőnyegesnél is álljunk már meg, de valahogy a férfiak gázra tapadt lábbal vezetnek, így nem lett belőle semmi. Egészen tegnapig, amikor megmondtam, hogy na mostmár elég, állatbőr nincs, megőrülök attól, hogy szőnyeg sincs, mert így csupasz az egész. Álljunk szépen meg Füreden. 

És akkor kiderült, hogy ott a szőnyegesnél egy csomó, szebbnél szebb, anyagához és stílusához képest nem is drága gyönyörű keleti szőnyegek vannak. Kitisztítva, alkuképesen.

Ezek között vaciláltunk:

 

Végül az 1. vettük meg, mert ezt a szőnyeget amikor megláttam, rögtön a palóc hímzés és a magyar népi motívumok jutottak róla eszembe (és nem utolsó sorban ennek volt jó a mérete és árban sem mentünk túl a keretünkön). A kereskedő azt mondta, hogy ez egy török yagcibedir szőnyeg. Rákerestem és kiderült, hogy tényleg, valamint a mintáknak jelentése is van.

konyvjelzo.jpg

gondolkodo_szek.jpg

Palóc hímzés Hollókőről és gondolkodó szék Erdélyből (ezek is az enyémek)

A szőnyegeket a yayci yoruk nevű törzs készíti, legrégebbi példányuk a 17. századból való. Az különbözteti meg őket a többi török szőnyegtől, hogy kizárólag kék, piros és fehér színekből áll. csakúgy, mint a palóc hímzés. Fogalmam sincs, hogy lehet-e egyáltalán bármi köze egymáshoz a kettőnek, de nem is érdekel. Engem arra emlékeztet és kész és mivel én palóc vagyok, ezért mindig otthon érzem magam kicsit, amikor ránézek :)

Akit érdekel, itt elolvashatja a motívumok pontos jelentését. 

https://www.jozan.net/local-names-and-meaning-of-motifs-used-on-anatolian-yagcibedir-carpets/

És íme a válaszottam a helyén:

szonyeg.jpg

szonyeg2.jpg

Nem is tudom, hogy tudtam csupasz padlóval élni eddig. Az ajtók miatt nem lehet nagyobb a méret, különben bele akadna, de napközben egyébként sem áll itt minden ilyen katonás rendben.  A padló is egy boldog és tökéletlen fa, a szűnyeg szintén. A küszöbök boldog és tökéletlen réz lemezek, amiket nem tudok kiszilózni, mert a sziló összefogja a padlót (ami nem lakkozott), szóval marad inkább minden a maga természetes valójában.

Ebben a galériában pár inspirációt találsz, hogy milyen jól tud mutatni egy keleti szőnyeg bámilyen stílusú és funkciójú térben.

Szóval bátran válogassatok az antik szőnyegek között és csapjatok le egy olyanra, amiről mindig eszetekbe jut egy kedves emlék, amikor csak ránéztek. 

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, akkor kövess a Veszprém Home Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal várlak.

Instagramon is jelen vagyok Itt olyan képeket és rövid bejegyzéseket találhatsz a bloggal kapcsolatosan, amelyek nem jelennek meg a posztokban, érdemes itt is követni.

Ha pedig még több inspiráló képet szeretnél nézegetni, akkor kövess Pinteresten, ahol téma szerint válogatom ki a jobbnál jobb képeket.