7 apró trükk, hogy kellemesebben érezd magad a munkahelyeden
2018. február 14. írta: TH Veszprém

7 apró trükk, hogy kellemesebben érezd magad a munkahelyeden

 

Olyan egyszerű trükköket hoztam neked, szám szerint 7-et, amivel kellemesebbé teheted az monoton irodai napokat. Szerintem semmi újat nem fogok mondani, de ha már ennyien mondják, lehet érdemes megfontolnod?!

 

perszonalizacio_canva.jpg

Ismert tény, hogy az ember alapvetően törekszik arra, hogy otthonosan érezze magát, bárhol is legyen. (Hogyan hat a környezetünk a közérzetünkre című cikkemben olvashatsz bővebben erről a témáról.)

Egy új helyen ösztönösen elkezdünk "lakberendezni", apró, személyes tárgyakkal vesszük körül magunkat. Személyes teret húzunk magunk köré, aminek nagy-nagy előnye, hogy stresszcsökkentő hatással bír. A munkahely általában pedig egy elég stresszes dolog (még akkor is, ha imádod, elvégre egész nap problémákat kell megoldanod).

1. Tarts növényeket

Egyedi betonkaspók a Brighty Hometól

Ezt a növény dolgot nem győzőm elégszer hangsúlyozni. Mindenféle kutatás (itt  olvashatsz egy nagyon érdekes és hiteles tanulmányról) és tapasztalat ódákat zeng a növények közérzetünkre tett pozitív hatásáról. Vagyis jól fogjuk érezni magunkat tőlük, a puszta látványuk képes megnyugtatni és jobb kedvre deríteni. Élő, lélegző dolgok. Szeretik és meghálálják a gondoskodást. Szerezz be valami egyszerű, fényt és vizet könnyen nélkülözni tudó, irodatűrő példányt és egy szép kaspóban tedd az asztalodra.

2. Legyen valami finom, saját italod

Különleges teákat találhatsz például a Ronnefeldt webshopban.

Sok munkahelyen ingyen adják a kávét, teát. Hurrá, de a minőségük legtöbbször nem a legjobb. A karácsonyra/születésnapra, egyéb ünnepekre kapott drága teákat, kávékat, csokikanalakat régen olyan fantáziátlan ajándéknak gondoltam. Hát ez a véleményem megváltozott amióta 8 óra 30 percre bezártak egy rideg irodába egy halom papír közé! Legyen a napod egyik fénypontja, amikor ezeket a finomságokat elkészíted, félretolod a melót és megiszod! Élvezd kicsit a pillanatot! Végül is a Ferrarit nem élvezheted.

3. Vegyél egy nagyon szép bögrét (vagy akár bármilyen más konyhai dolgot) és azt használd

Star Wars bögre NorbDSGN-tól

A fenti ponthoz kapcsolódóan: jobban fog esni az italod, ha nem az irodai, mosogatógép által elkoptatott egyen bögréből iszod. Én régen mindig az otthon nem szeretett bögréket vittem be az irodába, aztán csodálkoztam, hogy ott sem szeretem. Válassz olyat, ami tényleg tetszik, amiből örömmel iszol/eszel.

4. Szerezz be vidám/jó minőségű irodaszereket

Az Aliexpressen minden van, ami szem-szájnak ingere

Nem csak bögréből lehet sajátod. Egy szép toll, gyerekkorod illatos radírja vagy egy egyedi asztali ceruzatartó sokkal személyesebbé teszi az asztalodat. Az egyik cégnél neon színű, szív alakú post-it-et használtam. Alá sem kellet írnom, mindenki rögtön tudta, hogy én tettem az asztalára.

5. Gyönyörködtető háttér

A blazersandbluejeans.com-on minden hónapban új háttérkép gyűjteményt találsz.

Ha még nem tetted meg, állítsd be magadnak egy egyedi asztali hátteret valami olyanról, ami gyönyörködtet, amire kellemes ránézni. Két feladat között, amikor átkattintasz máris egy kis jó érzés löketet adsz az agyadnak.

6. Vezess be napi szertartásokat

 

Egy egészség pszichológiai tanulmány összefoglalója arról, hogy alakíthatsz ki új szokásokat.

A szertartások jó érzéssel töltenek el. Tudod, hogy mi miután fog következni, van igazodási pontod. Ez biztonság érzetet ad (ezért ajánlják a csecsemőknél is a napirendet) és tudod, hogy apró, ám kellemes dolgok fogják segíteni a napi robot elviselését. Én például minden reggel iszom egy teát. 10 órakor kávészünetet tartok. Délben sétálok egy rövidet. Délutánra hagyom a rutinszerű, nem sok odafigyelést igénylő munkát, ami közben kabarét hallgatok. Igen, kabarét, pontosabban Kőhalmi Zoltánt, mert rettenetesen viccesnek tartom. A zenét gyorsan megunom, sőt idegesít egy idő után, a kabaré viszont feldob, a lassan vánszorgó délután sokkal elviselhetőbb tőle.

7. Mozogj

 Azt most nem fejteném ki, hogy milyen fontos a mozgás, főleg az irodai munkát végzőknek stb, stb. De azt igen, hogyan tudod észrevétlenül becsempészni a mindennapjaidba. Ez is lehet egy szertartás, amit hozzáköthetsz egy másik szertartáshoz vagy cselekvéshez. Pl. kávé előtt 10 fejkörzés, 10 vállkörzés. Én minden alkalommal, amikor kimegyek a mosdóba megcsinálok 10 guggolást. Igen, ott a mosdóban. Délben 10 percet sétálok. Csak úgy céltalanul, az épület körül. Egy héten legalább kétszer gyalog jövök dolgozni ha esik, ha fúj (van gyerekem és még az oviba is el kell vinnem, szóval ez nem kifogás). Rengeteget számít ez a sok pici apró mozdulat. Ha összeszámolod könnyen összejön belőle napi 30-40 perc séta és 60 guggolás. 6 hét múlva látványos lesz az eredmény és a közérzeted is sokat javul. Otthon is be szoktam iktatni egy héten legalább háromszor egy kis irodistáknak szóló gyógytornát. Kedvencem a Will.go.life. Tényleg max 10 perc a videó és igazi, SOTE-n végzett gyógytornász csinálja és állítja össze.

Remélem sikerült meghoznom a kedved a változtatásokhoz. Neked milyen praktikád van?

 

 

 

 

süti beállítások módosítása