Vasárnapi ebéd: Hal panko morzsával, édeskömény pürével és pirított ördögszekér gombával
2018. március 11. írta: TH Veszprém

Vasárnapi ebéd: Hal panko morzsával, édeskömény pürével és pirított ördögszekér gombával

hal_pankomorzsaval.JPG

Hozzávalók:

  • 0,5 kg hal
  • 2 db édeskömény gumó
  • 1 nagyobb burgonya
  • 25 dkg ördögszekér gomba
  • panko morzsa
  • vaj
  • csilipehely, só, fehér bors, fokhagyma
  • tejszín
  • fehérbor
  • húsleves alaplé

1. Készíts panko morzsát! A panko egy japán, szilánkos kenyérmorzsa, ami a kenyér beléből készül. Vágd le egy fél kg-os kenyér héját, a belét aprítógépben daráld le, majd sütőpapíron 60 °C-os sütőben szárítsd ki (ne hagyd megbarnulni). A morzsát a sütőből kivéve hagyd kihűlni. Jól záródó üvegben ugyan úgy eláll, mint a zsemlemorzsa.

2. A morzsát keverd össze vajjal és fűszerekkel (csili, zöld fűszerek, ki, mit szeret). A vajas, befűzerezett morzsa jól fagyasztható, szóval nyugodtan tehetsz el belőle és legközelebbi felhasználásnál csak előkapod.

3. Hámozz meg egy nagyobb krumplit, vágd kockákra és tedd fel főni. Az édesköményt is vágd darabokra és tedd fel a krumpli fölé egy szűrőben vagy párolóban. Ezt csak megpároljuk.

4. Amikor az édeskömény megpuhult, turmixold le és paszírozd le egy szűrőn (nem muszáj, de akkor szálas marad), a krumplit törd össze, tedd hozzá az édeskömény pürét, majd mint egy sima krumplipürét keverd ki vajjal, egy kis tejjel vagy tejszínnel, sóval és fehérborssal. Az édeskömény gumó hihetetlenül jól illik a halhoz, nagyon kidobják egymás ízét.

5. A vajas morzsát halmozd a kivajazott tepsibe rakott halszeletekre ujjnyi vastagon és előmelegített sütőben 180 °C-on süsd kb 20-25 percig.

6. Vajon, tűz forró serpenyőben pirítsd meg a szeletekre vágott ördögszekér gombát. Ezt a fajta gombát nemrég fedeztük fel, néha lehet kapni a Lidl-ben például. Drágább, mint a sima csiperke, de nagyon finom és egy-egy ünnepi vagy vasárnapi ebédhez érdemes kipróbálni. (Hard core változat: a gombák után visszamaradt vajon piríts meg 1 gerezd apróra vágott fokhagymát nagyon rövid ideig, mert könnyen megég. Ehhez önts hozzá kb 1,5-2 dl húslevest, adj hozzá egy kis fehérbort, majd amikor már kellőképpen visszaredukálódott adj hozzá egy kis tejszínt. Ezzel is forrjon egyet, majd tedd vissza a szószba a gombát.)

Az étel egy panel lakás konyhájában készült, az alapanyagok bármelyik szupermarketben beszerezhetőek.

süti beállítások módosítása