Könnyen elkészíthető, egyszerű étel, felhasználhatod hozzá a maradékot és jól bírja a melegítést, ezért a munkahelyedre is elviheted. Ez a pásztorpite!
A pásztorpitéről nekem mindig Bridget Jones jut eszembe, aki azt hiszi magáról, hogy ő majd "félkézzel odakenve" megfőzi ezt az egyszerű, ámde finom ételt a barátainak, aztán kiderül, hogy nem. Mert rájön, hogy nem tud főzni, az alapanyagok felét a boltban hagyja, majd még bele is lép a ragus serpenyőbe. Hát én is így éreztem magam valahogy a múlt héten, csak én mézes-krémes próbáltam sütni. A tészta nyers maradt, a krém kicsapódott. Ezért inkább továbbra is Petire bízom a főzést, mert ő nem esett kétségbe, amikor a darált hús felengedése után kiderült, hogy kevés a krumpli és nincs otthon tojás (mert dupla adagot kellett elhasználnom a balul sikerül mézes krémes krémjéhez), hanem simán megfőzte a kigondolt pitét és finom is lett. Meg kiadós, mert jó sok hús van benne.
Az angolok tulajdonképpen mindent pitének hívnak, ami piteformában készül. A pásztorpite egy darált húsos, zöldséges ragu, amit krumplipürével kell beborítani, aztán összesütni. Az 1800-as években terjedt el, igazából Cottage pie (a cottage az egyszerű parasztházat jelenti) néven, ami arra utal, hogy ez a szegények eledele volt. A maradék húsos ragut beborították egy kis maradék krumplival és megsütötték. Ennek köszönhetően számtalan variáció és recept létezik belőle, nincs olyan, hogy autentikus pásztor pite. Kicsit olyan, mint nálunk a lecsó, mindenkinek az az eredeti, ahogy az ő családja készíti.
Peti pásztorpitéje egy egyszerű, fél óra alatt munka után is könnyen összedobható változat.
Hozzávalók
A raguhoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 50 dkg darált hús
- 2 sárgarépa
- kevés fagyasztott zöldborsó
- rozmaring, kakukkfű, só, bor, babérlevél
- kevés vörösbor
- 2 dl víz
- 1 ek liszt
- olaj
A krumplipüréhez:
- 4 nagyobb burgonya
- vaj
- tej
- zsemlemorzsa a tetejére
Elkészítés
A hagymát dinszteld meg, add hozzá a darált húst és az apró kockára vágott sárgarépát. Tedd bele a rozmaringot, kakukkfüvet és babérlevelet, sózd, borsozd, pirítsd le az egészet. Szórj rá egy kanál lisztet, keverd össze alaposan vele és így is pirítsd meg egy kicsit. Öntsd hozzá a vörösbort és a vizet, majd párold kb. 20 percig. A borsót csak akkor add hozzá amikor már majdnem kész, nem kell neki sok idő különben kemény lesz.
Főzd meg a burgonyát (héjában is meglehet, de akkor kisebbeket válassz). Ha megfőtt, öntsd le róla a vizet és egy kevés tejjel és vajjal készíts belőle kicsit keményebb krumplipürét. Az előző napi maradékot is felhasználhatod, ennek az ételnek ugyanis pont a maradékmentés a lényege.
Egy piteformába vagy egy jénaiba öntsd bele a ragut (a babérlevelet és a rozmaringágat vedd ki belőle), majd simítsd a tetejére a krumplipürét. Szórd meg zsemlemorzsával vagy reszelt sajttal és mehet a sütőbe. 2 perc és egy kis grillezés elég is neki. A lényeg, hogy kicsit összesüljön és megpiruljon a teteje.