Pásztorpite- egyszerű angol klasszikus maradékokból
2018. szeptember 09. írta: TH Veszprém

Pásztorpite- egyszerű angol klasszikus maradékokból

Könnyen elkészíthető, egyszerű étel, felhasználhatod hozzá a maradékot és jól bírja a melegítést, ezért a munkahelyedre is elviheted. Ez a pásztorpite!

A pásztorpitéről nekem mindig Bridget Jones jut eszembe, aki azt hiszi magáról, hogy ő majd "félkézzel odakenve" megfőzi ezt az egyszerű, ámde finom ételt a barátainak, aztán kiderül, hogy nem. Mert rájön, hogy nem tud főzni, az alapanyagok felét a boltban hagyja, majd még bele is lép a ragus serpenyőbe. Hát én is így éreztem magam valahogy a múlt héten, csak én mézes-krémes próbáltam sütni. A tészta nyers maradt, a krém kicsapódott. Ezért inkább továbbra is Petire bízom a főzést, mert ő nem esett kétségbe, amikor a darált hús felengedése után kiderült, hogy kevés a krumpli és nincs otthon tojás (mert dupla adagot kellett elhasználnom a balul sikerül mézes krémes krémjéhez), hanem simán megfőzte a kigondolt pitét és finom is lett. Meg kiadós, mert jó sok hús van benne.

pasztor_pite.jpg

Az angolok tulajdonképpen mindent pitének hívnak, ami piteformában készül. A pásztorpite egy darált húsos, zöldséges ragu, amit krumplipürével kell beborítani, aztán összesütni. Az 1800-as években terjedt el, igazából Cottage pie (a cottage az egyszerű parasztházat jelenti) néven, ami arra utal, hogy ez a szegények eledele volt. A maradék húsos ragut beborították egy kis maradék krumplival és megsütötték. Ennek köszönhetően számtalan variáció és recept létezik belőle, nincs olyan, hogy autentikus pásztor pite. Kicsit olyan, mint nálunk a lecsó, mindenkinek az az eredeti, ahogy az ő családja készíti.

Peti pásztorpitéje egy egyszerű, fél óra alatt munka után is könnyen összedobható változat.

Hozzávalók

A raguhoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg darált hús
  • 2 sárgarépa
  • kevés fagyasztott zöldborsó
  • rozmaring, kakukkfű, só, bor, babérlevél
  • kevés vörösbor
  • 2 dl víz
  • 1 ek liszt
  • olaj

A krumplipüréhez:

  • 4 nagyobb burgonya
  • vaj
  • tej
  • zsemlemorzsa a tetejére

Elkészítés

A hagymát dinszteld meg, add hozzá a darált húst és az apró kockára vágott sárgarépát. Tedd bele a rozmaringot, kakukkfüvet és babérlevelet, sózd, borsozd, pirítsd le az egészet. Szórj rá egy kanál lisztet, keverd össze alaposan vele és így is pirítsd meg egy kicsit. Öntsd hozzá a vörösbort és a vizet, majd párold kb. 20 percig. A borsót csak akkor add hozzá amikor már majdnem kész, nem kell neki sok idő különben kemény lesz.

Főzd meg a burgonyát (héjában is meglehet, de akkor kisebbeket válassz). Ha megfőtt, öntsd le róla a vizet és egy kevés tejjel és vajjal készíts belőle kicsit keményebb krumplipürét. Az előző napi maradékot is felhasználhatod, ennek az ételnek ugyanis pont a maradékmentés a lényege.

Egy piteformába vagy egy jénaiba öntsd bele a ragut (a babérlevelet és a rozmaringágat vedd ki belőle), majd simítsd a tetejére a krumplipürét. Szórd meg zsemlemorzsával vagy reszelt sajttal és mehet a sütőbe. 2 perc és egy kis grillezés elég is neki. A lényeg, hogy kicsit összesüljön és megpiruljon a teteje.

 

 

süti beállítások módosítása