Párizsi lakás ötletes megoldásokkal 37 m2-en
2019. január 15. írta: TH Veszprém

Párizsi lakás ötletes megoldásokkal 37 m2-en

Szeretem a francia lakberendezési oldalakat, mert sokkal közelebb állnak a Magyar Valósághoz mint egy amerikai, kanadai vagy akár egy angol. Az angolszász népeknél minden olyan teátrális, minden hangsúlyos és luxus és szép ugyan, de itthon valahogy nem tudom elképzelni.

Nem úgy a francia lakásokat! Párizs építészeti jellegében elég közel áll Budapesthez, tele nagy belmagasságú, furcsa méretű és elosztású lakásokkal. A 100-200 m2-es igazán mutatós nagypolgári lakásoktól a 16m2-es sikkesen berendezett minigarzonokon keresztül mindenféle ingatlant találunk a francia portálokon. Anyaghasználatban is közelebb állnak hozzánk. Semmi felesleges cicoma, vastag szegélyek és érthetetlen (és nálunk megvalósíthatatlan) kivitelezés. Letisztultság, praktikusság és egy kis je ne sais quoi könnyedség jellemzi a francia ingatlanokat. Legalábbis az interneten :)

Ez a párizsi kislakás is csupán 37 m2-es, nagy belmagasságú és semmi olyan nincs benne, amit nálunk ne lehetne megvalósítani.

eloszoba.jpg

Az előszoba. Fehér falak, egyszerű kapcsolók. Balra a fürdő, jobbra a konyha, szemben a nappali és a háló. Párizsban sem lehet egyszerű megfelelni a hatósági előírásoknak, ezért a gáz fűtés helyett a norvég típusú elektromos fűtés mellett döntöttek.konyha2.jpg

A konyhát úgy nyitották ki, hogy mégis megmaradt külön helyiség. Nekem sokkal szimpatikusabb, mint a klasszikussá vált amerikai konyha, ami gyakorlatilag egy konyhasarok a nappaliban.

konyha3.jpg

Ebből a szögből látszik igazán milyen ötletesen oldották meg a konyhát. Megmaradtak a felső és alsó szekrények, de a pult egyben étkezőasztalként is funkcionál.

nappali_1.jpg

Puritán nappali és az elmaradhatatlan francia erkély.

nappali3.jpg

Elég közel a szomszéd, mégsincs átlátszó függöny. Ezt mondjuk nem értem Nyugat-Európában. Aki igen, az legyen kedves elmagyarázni. Mivel a karnis a plafontól indul és a sötétítő a földig ér, igazán szépen lezárja a szobát és otthonossá teszi a hangsúlyos textil. Nincs sem szekrénysor, sem komód. Beépített nappali bútor van, ami tökéletesen illeszkedik a kis térbe.

halo1.jpg

A hálószoba. Eredetileg nem így nézhetett ki a formájából ítélve.

halo2.jpg

Itt is beépített szekrény van, így maximálisan ki lehet használni minden centimétert.

furdo1.jpg

A francia ablak itt azért kicsit furcsa, de a beépített mosdószekrénybe nagyon sok minden elfér.

furdo2.jpg

A nagy üvegtábla és a zuhanyfülkébe befutó egységes járólap is tágítja a teret.

furdo3.jpg

A bejárat mellett van a wc külön, szintén plafonig polcozva, a szerelvényezés gipszkartonnal elrejtve.

Párizsi lakásért már rajongtam korábban is. A 20 m2-es kis csodáról ITT olvashatsz.

Képek forrása: Agence June

süti beállítások módosítása