Back to the basic, vissza a régi alaprajzot
2019. július 31. írta: TH Veszprém

Back to the basic, vissza a régi alaprajzot

Előzmények: jelenleg egy lakásban lakunk, de jött egy nagyon jó lehetőség és vettünk egy kis sorházat a lakásunkkal pont szemben. Mivel a ház 1980 körül épült és azóta csak részben lett felújítva, úgy döntöttük, hogy belevágunk egy nagyobb horderejű átalakításba. Családilag fertőzöttek vagyunk úgyis, ha ingatlanról van szó, mivel a férjem építész, én meg szívem mélyén egy elhivatott lakberendező, aki szociológiai tudását latba vetve küldetésének érzi, hogy legalább pár emberhez eljuttassa az üzenetet: szeresd az otthonod és nyugodtabb lesz az életed.

jeshoots-com-puam5hpacri-unsplash.jpg

Szóval márciusban egy véletlen folytán vettünk egy sorházat. Amikor először megnéztük, megállapítottuk, hogy nagyon tetszik az elosztása, de egy-két változtatást azért szeretnénk végezni rajta. Szerencsére a lépcsőházon kívül minden fal mozgatható, köszönhetően a 6 méteres gerenda fesztávnak. Mint megtudtam a családi építészemtől, ez a bűvös szám, ennél szélesebb házaknál biztos, hogy van a házon belül is főfal.

Ha régi házat vásárolunk, mindig nézzük meg, mennyire rugalmasan alakítható át a jelenlegi igényeknek megfelelően. 30-40-50 évvel ezelőtti funkciók egyáltalán nem biztos, hogy most is megfelelőek, sőt, szinte le merem fogadni, hogy majdnem minden régi házban szükséges falat mozgatni. Ha még a vásárlás előtt készítünk vagy szerzünk egy alaprajzot, könnyen megállapíthatjuk, hogy melyik a főfal: nagyon vastag. Ha nem vagyunk benne teljesen biztosak, mert sok fal vastag vagy nem egyértelmű, akkor hívjunk ki egy építészt (erről ITT írtam korábban). Segít megmondani melyik fal milyen funkciót tölt be, melyiken vágható és mekkora nyílás. Ne sajnáljuk rá a pénzt, a ház sokkal drágább lesz, ha utólag derül ki, hogy nem lehet kihozni belőle, amit szeretnénk. Necces esetekben vagy repedéseknél statikus is indokolt lehet, de szintén a nagyon megéri szakemberek közé tartozik (legalábbis ha nem szeretnénk, hogy ránk dőljön egyszer valamelyik fal). Mi kb. 10 házat vetettünk el amiatt, hogy nem voltak nekünk megfelelő helyen a főfalak vagy stitikailag nem voltak jó állapotban, de egyiket sem bántuk meg. Sőt, utólag kimondottan örülök neki, hogy nem vettük meg azokat a házakat, soha nem lettek volna igazán élhető, értékes ingatlanok.

Szóval ennél a mostani házunknál megállapítottuk, hogy nagyon jó minden, de egy falat szeretnénk kibontani, egy másikat meg felhúzni. Amikor megkaptuk az eredeti terveket, láss csodát, minden úgy volt rajta, ahogy azt most is szeretnénk. Vagyis az építész eredetileg is úgy tervezte, ahogy még most is logikus és jól használható csak az eredeti tulajdonosa természetesen jobban tudta egy csapat állami tervezőnél, szóval a saját elképzelései szerint építtette föl és lett az eredmény ez:

meglevo_fsz.JPG

Ez az alaprajz már ránézésre is rendetlen, érezni, hogy valami nem oké.

Bekarikáztam a problémás részletet. A konyha túl nagy, az étkező túl szűkös és rengeteg ajtó nyílik egymásra. Az eredeti terveket sajnos nem tudom megmutatni, de nagyon hasonló ahhoz, amit mi újraterveztünk vagyis ehhez:

tervezett_fsz.JPGEz a változat már jobb, kezd rend lenni, de még nem az igazi.

Kicsit kicsi az előszoba, kicsit nehézkes a berendezése és az étkező-nappali találkozása sem az igazi azzal a térdfallal, de állítólag betonból van (mondjuk elég gyanús volt, hogy az nem lehet) és nagyon nem akartunk betont vágatni. Majd amikor már felvonultak a mesterek és megkezdődött a bontás betévedtünk két olyan szomszédunkhoz, akiknél még eredeti állapotok vannak és nem volt okosabb az első tulajdonos senkinél, hanem szépen megépítette a terveken szereplő alaprajzzal a házat és kiderült, hogy természetesen a nappali-étkező közötti térdfal nincs betonból, sőt, soha nem is volt ott és ha a WC-t megcseréljük az előszobával, akkor a későbbiekben lehetőségünk lesz kibővíteni az előszobát a most semmire nem használható első terasz beépítésével. Plusz költséget ez a módosítás nem jelent, a WC-t mindenképp át kellett alakítani és az ajtaját is kijjebb kellett vinni pár centivel. Szerencsére a szellőzés is megoldott, mivel eredetileg is ide volt tervezve a WC, a szellőző aknát megépítették.foldszint_vegleges.JPG

És végre helyre állt a rend, minden funkció a helyén.

Erre a tervezett alaprajzra már a bútorokat is berajzoltuk, anélkül elég nehéz lett volna bármit is tervezni. Ha nem a meglévő bútorainkat használjuk, hanem újakat szeretnénk venni, akkor is érdemes kinézni mi az elképzelés, majd belerajzolni a tervbe. Ha nem áll rendelkezésünkre Archicad, akkor sincs baj, egy miliméter lapra is felrajzolhatjuk az alaprajzot, majd a bútorokat papírból méretarányosan kivágva indulhat a tervezgetés. Ezt a lépést semmiképp ne mulasszuk el. Nekünk is így derült ki pl., hogy a cipős szekrény csak akkor fér el, ha 5 cm-el hosszabb falat építünk az előszobába. Szerencsére még minden csak papíron létezik, így nem okozott problémát ez az 5 cm. Az ytongot már kínos lett volna visszabontani.

Méretarányos: Mit is jelent ez a fogalom és hogyan használjuk? A jelentése egyértelmű, arányosan kicsinyítünk/ nagyítunk valamit. Na jó, de hogyan? Végre sikerült megértenem így 33 évesen ezt is. A legegyszerűbb, ha 1:20 arányt használunk egy lakás esetében. Minden méretet cm-ben megadva elosztunk 20-al. Pl: vegyünk egy 135 cm hosszú és 80 cm széles helyet (itt az előszoba beugrója). Ez papíron 135/20= 6,75 cm hosszt és 80/20=4 cm szélességet jelent. Ebbe belerajzoljuk a 107 cm széles, 20 centi mély cipős szekrényt vagyis egy 107/20=5,35 x 20/20=1 cm-es négyzetet és máris látjuk, hogyan fér el.ciposszekreny.JPG

. Az emelet alaprajza átépítés előtt így néz ki:

meglevo_emelet.JPG

Nagyon jó, hogy van háztartási helyiség, de a fürdő formája elég fura és a mérete is feleslegesen nagy, plusz a WC-is itt van most, ami szerintem nem túl higiénikus. A három hálószoba szintén nagyon jó.

Mint a földszint esetében, itt is ért bennünket menet közben megvilágosodás. Ezt terveztük az emeletre eredetileg.

emelet_tervezett.JPG

Még nem az igazi, de alakul. A wc külön helyiségbe kerül, a mosógép nem foglal helyet a fürdőben, ezért zuhanyra és kádra egyaránt van lehetőség. A gardróbot gipszkartonból terveztük megépíteni a vendégszobába.

Aztán aludtunk rá párat és ez lett a végeredmény:

emelet_vegleges.JPG

A zuhany jóval nagyobb, 160-as lett, megszűnt a fölösleges kis ficak ezálatal, a gardróbban pedig rájöttünk, hogy túl sok helyet foglalna az épített szekrény, ezért inkább sima gardróbszekrényeket tervezünk.

A "negyedik" emelet a kedvencem. Dolgozó, konditerem és egy elég nagy padlás ahhoz, hogy kis kézműves műhely is elférjen. Itt csak festünk és pár plusz konnektort rakunk, plusz kiépítettük a csatorna és víz kiállást, hogy meglegyen a fürdő lehetősége itt is.

tetoter.JPGÖsszességében tehát a ház kisebb-nagyobb hibáival együtt (túl szűkös lépcsőház, három szintes lakótér) úgy gondoljuk, hogy nagyon is megfelel a mostani igényeinknek és életstílusunknak. Ha közel lenne a család, több gyerekünk lenne és nem dolgoznánk otthonról egészen biztos, hogy másfajta elrendezést válaszottunk volna. Szóval mindenkit arra bíztatok, hogy mielőtt megvesz egy házat vagy lakást, gondolja át a következőket:

1. Melyik környéken szeretne lakni? Milyen ott az infrastruktúra? Hogyan jut el onnan a munkahelyére? A gyerekek az iskolába, óvodába? Van bolt a környéken? Parkolóhely, zajterhelés milyen?

2. Milyen életstílust él jelenleg és mi várható a következő 10-15 évben? Hány gyerek van? Mi várható, meddig laknak otthon? Egy nagyobb méretű ház esetén érdemes lehet szakaszolhatóságban is gondolkozni.

3. Sokat dolgozik otthonról vagy tervezi a jövőben? Például egy mérnök/grafikus/író esetében szükséges egy szoba, ahova el tud vonulni dolgozni, ahol tudja tárolni a papírjait. Egy masszőrhöz, aki otthon fogadja a vendégeit sok kuncsaft érkezik, érdemesebb egy, a bejárat közelében elhelyezkedő szobát kijelölni. Aki semmilyen körülmények között nem akarja hazavinni a munkáját, annak valószínűleg nincs szüksége plusz egy szobára.

4. Egyszerre tartózkodik otthon a család vagy külön-külön? Sok vendéget fogadnak vagy inkább maguknak valók? Szeretnek otthon lenni vagy sokat járnak el otthonról?

 Ha ezeket a kérdéseket átgondolva választunk otthont, biztos jól fogjuk magunkat érezni benne.

Itt pedig egy galéria az eredeti állapotról és a jelenlegi hadszintérről:

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, akkor kövess a Veszprém Home Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal várlak.

Instagramon is jelen vagyok Itt olyan képeket és rövid bejegyzéseket találhatsz a bloggal kapcsolatosan, amelyek nem jelennek meg a posztokban, érdemes itt is követni.

Ha pedig még több inspiráló képet szeretnél nézegetni, akkor kövess Pinteresten, ahol téma szerint válogatom ki a jobbnál jobb képeket.

süti beállítások módosítása