Rezsi befizetése otthonról: így keresek pénzt vele
2017. szeptember 12. írta: TH Veszprém

Rezsi befizetése otthonról: így keresek pénzt vele

Igen, tényleg keresek pénzt azzal, hogy otthonról fizetem ki a rezsiszámlákat, legalábbis azokban az esetekben, ahol a szolgáltató engedi a bankkártyás fizetést és el fogom mesélni, hogyan.

Először nézzük meg milyen rezsiszámlák vannak általában egy társasházi lakás esetében, melyik szolgáltatónál hogyan lehet fizetni. A példa veszprémi, országos eltérések természetesen lehetnek.

1. Villany, gáz (itt E.ON)

Az E.ON-nál a honlapjukon keresztül lehetőségünk van a gáz- és villanyóra állás bejelentésére, a számlák kiegyenlítésére, kereshetünk regisztrált villanyszerelőt (ez nagyon fontos, csak ők nyúlhatnak villanyórához), sőt, most már lehetőségünk van arra is, hogy kérjünk egy PIN kódot és az ügyfélszolgálaton bárki intézkedhet a nevünkben a PIN ismeretével. Végre nem kell kell szabadságot kérni vagy elkönyörögni magunkat a főnöktől, hogy aláírjunk két papírt, szívathatjuk vele az épp ráérő családtagot is. Ahhoz, hogy intézkedni tudjunk regisztráció szükséges, ami pont annyi vesződséggel jár csak, mint bármelyik másik honlapon (email, jelszó, aktiváló link). A szolgáltatói szerződést azért készítsük magunk melléÉn a fizetést Díjneten keresztül teszem meg, lásd a 3. pontot.

Még egy jó kis videót is küldenek a bankkártyás fizetésről a felszólító emailben (igen, már ezt emailen küldik), nehogy ezen múljon.

 

2. Közös költség

A közös költséget sajnos jelenleg csak átutalással, illetve csoportos beszedési megbízással tudjuk otthonról befizetni. Az átutalást is be lehet állítani rendszeresre, hogy ne kelljen mindig észben tartani a fizetési határidőt és az összeget. A magyar viszonyok egyenlőre nem alkalmasak arra, hogy egy társasház is elfogadjon bankkártyát vagy regisztráljon valamelyik díjbeszedőnél.

3. TV/Internet/Mobiltelefon

Nem írok konkrét szolgáltatót, mert mindenkinek más, de szinte mindegyiket lehet már neten fizetni saját honlapjukon keresztül bankkártyával vagy a Díjnet rendszeren keresztül.

Tipp: Jelenleg ezen szolgáltatók számlái egyenlíthetők ki Díjneten keresztül. A bankkártyáinkat is tudjuk regisztrálni, így tényleg egy (na jó kettő) kattintás a számla befizetése, nem kell minden alkalommal újra beírni az adatokat. A kiegyenlített számlák is visszakereshetőek, letölthetőek pdf formátumban. Van aplikációjuk is icsekk néven azoknak, akik szeretnek még kávézás közben is áramszámlát kapni/fizetni

kepkivagas.JPG

 

4. Vízdíj

Veszprémben a Bakonykarszt szolgáltatja a vizet, akik sajnos a Díjnettel nincsenek szerződében, de szerencsére a https://www.szamlakozpont.hu/ - val igen, így itt is lehetséges az online fizetés. A kártya adatait ezen az oldalon nem tudjuk elmenteni, az OTP oldalára irányítanak át, ott van lehetőség a fizetésre. Természetesen a számla letölthető pdf formátumban, valamint a korábbi számlákat is látjuk. 

Más számlánk nekünk nincs, mivel minden egyéb költséget a közös költség tartalmaz. 

Tipp: Érdemes létrehozni egy olyan dokumentum fájl a gépünkön, ami tartalmazza a szolgáltatóinkat, a linket, ahol a számlákat fizetjük és a hozzá tartozó azonosítókat és jelszavakat, mivel 4-5-6 helyre is be kell lépni minden hónapban.

És a lényeg, hogyan keresek ezzel pénzt? Hát úgy, hogy amit lehet, hitelkártyával fizetek és így nincs tranzakciós költség, sőt én kapok jóváírást a befizetések után (ITT pontosabban kifejtették a hitelkártyával kapcsolatos lényeges tudnivalókat). Még 2008 környékén néztük át a havi fix költségeinket azt keresve, hogy min tudnánk spórolni kicsit, amikor kiderült, hogy évente kb. 20.000 Ft csak a banki költségünk (és akkor még nem volt kamatadó és tranzakciós illeték). Másik folyószámlacsomagra váltottunk és igényeltünk hitelkártyát. Két dologra kell nagyon odafigyelni a kártyahasználat során: 1. időben fizessük vissza, 2. ne vegyünk fel készpénzt!

És hogy melyik a nekünk legmegfelelőbb folyószámla és hitelkártya ajánlat? Kezdjünk egy ilyen oldalon például, ahol tájékozódunk.

https://www.bankkalkulator.hu/hitelkartya/ajanlatok/

Majd menjünk be bankunkba és kérdezzük ügyintézőnket az egyéni ajánlatokról. Higgyük el, hogy sok bank ad egyedi ajánlatot régi ügyfelüknek, valamint itt is ajánlatos, mint a biztosítás esetében megversenyeztetni a bankokat, megemlíteni, hogy nem feltétlenül maradunk hűséges ügyfelek, ha találunk máshol kedvezőbb feltételeket.

És egyébként se felejtsük el monitorozni kiadásainkat, rengeteget tanulhatunk fogyasztói szokásainkról már pár hónap alatt. Nálunk érdekes megfigyelés volt például, hogy nem a rezsi és nem a kaja nyeli be a pénzt, hanem az "egyéb" kiadások. Kezdőknek kockás füzet, haladóknak: http://wyze.me/

Melós, amiket itt leírtam? Igen. Rendszerességet és önfegyelmet igényel? Igen. Megéri? IGEN. A pénz nincs ingyen, ez is egy munka, de legalább ezzel magunknak keresünk. Hosszú távon mindenképpen megéri. Ha továbbra is 20.000 Ft-os éves bankköltséggel számolunk ez konkrétan azt jelenti, hogy 2008 óta már legalább 200.000 Ft pluszban zártunk, mert voltak kimondottan pozitív  mérlegű éveink is, már ami a banki költségeinket illeti.

süti beállítások módosítása