Itt a tavasz! 9 teendő a lakásban
2018. április 09. írta: TH Veszprém

Itt a tavasz! 9 teendő a lakásban

Kicsit megkésve, de végre megérkezett a várva várt TAVASZ! Ha a természetet nézzük az igazi évkezdet semmiképpen nem január 1-jére esik, sokkal inkább március 21-e környékére, amikor hirtelen elkezdjük érezni, hogy végre ér minket egy kis napfény, a csernobilra hajazó táj kezd magához térni és színeket ölt. Ezzel egy időben (jó esetben) jobb kedvünk támad (a fény hatására) és egyre inkább tettre késznek érezzük magunkat (szintén a fény tehet róla). Január helyett érdemes inkább ilyenkor valami új tevékenységbe kezdeni (mondjuk elkezdeni mozogni), mert nézzünk szembe vele, hogy sötétben és hidegben általában marhára nincs kedvünk az egészhez. Szóval a tavasz nagyon is ideális elkezdeni olyan dolgokat csinálni, amiket eddig csak tervezgettünk vagy elkezdtük, de dugába dőlt a nagy igyekezet. Tavasz a pszichológus szemszögéből.

f6b61eb1627d00f86b79bfdcd7b1f13e.jpg

Téged is érint a tavaszi fáradság? Teljesen természetes érzés. Itt el is magyarázzák az okát és hogy mit tehetsz ellene.

Tavasszal a természet tudja a dolgát, magától is megújul, felfrissül. A lakásunktól sajnos hiába várjuk mindezt, nekünk kell tenni érte, ha azt szeretnénk, hogy az otthonunk is friss és üde legyen. Összeszedtem 8 teendőt, amit ha megteszel, sokkal kellemesebb lesz az otthoni légkör és akár a tavaszi fáradságon is segíthet. FIGYELEM! Nem kell egyszerre, nem kell mindent. Úgysem fogja más megcsinálni helyetted és ha túlhajtod magad, akkor csak nyűg lesz az egész a  nyakadon. Szóval csak szépen, lassan. A fa sem egy nap alatt lesz tele óriási zöld levelekkel. Írd fel egy listára, hogy mit szeretnél megcsinálni a tavaszi megújulás jegyében szobánként vagy területenként haladva. Tervezd meg mire mennyi idő kell vagy mennyit szánsz rá és oszd be egyenletesen. Pipáld ki, amit már megcsináltál és élvezd, hogy fogy a lista. Ha azt veszed észre, hogy nem haladsz és nincs kedved az egészhez, gyűrd össze a listát és dobd a szemétbe! Semmiképpen ne tartogasd, mert csak nyomasztani fog. Majd tetszőleges időpontban újrakezded (ha akarod).

Nagytakarításra fel!

Anyáink kedvenc foglalatossága (legalábbis régen azt hittem ez egyfajta ünnep, de kiderült, hogy nem), már a mi életünkbe is beköltözött. A nagytakarítás lényege nem az, hogy a szomszéd asszonynak megmutassok mi milyen dolgos menyecskék is vagyunk, hanem, hogy az ősz-tél folyamán lerakódott portól, összeszáradt baciktól és vírusoktól megszabaduljunk. A porban mindenféle nem túl egészséges dolog megtalálható, többek között nehéz fémek, poratkák maradvány és ürüléke. Amit feltétlenül takaríts le legalább egy évben egyszer: fűtéscsövek, radiátorok, lámpa búrák, pókhálók, szekrények teteje (wc tartály és fürdő szekrény is), ablakok kívül, belül. Húzd el a háztartási gépeket, és takarítsd ki őket kívül-belül). Ha van szúnyoghálód, akkor azt is mosd le, hihetetlen mennyiségű port képes megkötni. Mosd ki a függönyöket és az egyéb lakástextileket (párnák, pokrócok). Én a kisebb futószőnyegeket is bedobom a mosógépbe. Ha van rá lehetőséget tisztíttasd ki a nagyobb szőnyegeket és a bútorok kárpitját. Ne hagyd ki az autót sem!

Rakd el a téli ruháidat

Mosd ki a télikabátot, sálakat, sapkákat és tedd el jó mélyre őket. Pucold ki a csizmákat és tömd ki újsággal az orrukat, úgy dobozold be. A vastag téli pulóvereket, síruhákat szintén érdemes frissen mosva száműzni a szemünk elől. Ha kimosva, szépen összehajtva teszed el őket, jövőre rettenetesen hálás leszel magadnak az előre látásodért.

Cseréld le a lakástextileket

 

Amióta megnyílt a Pepco lakástextil függő lettem. Akár minden évszakra beszerezhetsz új párna huzatokat és pokrócokat. Vagy lehet egy sötétebb őszi-téli és egy világosabb tavaszi-nyári garnitúrád. Rengeteget változtat a lakás hangulatán a textilek színe és textúrája.

Újítsd meg a kiegészítőket

Nemcsak a textileket, hanem a lakás többi kiegészítőjét is jó dolog lecserélni évszakonként vagy legalább félévente. Sokszor írtam már róla, hogy nem jó az összes emléktárgyunkat folyton szem előtt tartani, mert zsúfolt érzetünk lesz tőle. Azonban ha a tárgyakat váltogatod, nem unod meg őket és mindig örülszhetsz egy-egy régi ismerős felbukkanásának. Teheted ugyan ezt a családi képekkel is. Miért ne cserélhetnéd ki a gyerek karácsonyi fotózását húsvéti emlékekre, majd nyaralós képekre? Aztán majd karácsonykor vissza teszed.

Konyha, étkező

A konyha és étkező se maradjon ki a frissítési sorból. Általában ez a két (vagy egy) helyiség a legtöbbet használt a lakásban. A konyhába szerezz be pár friss fűszernövényt, az étkező asztalra tegyél új asztaldíszt. A virág mintás szalvéta, és pár színes bögre tovább fokozzák a hangulatod.

Nézz bele a kamrába és a mélyhűtőbe (és főzd meg, amit benne találsz)

 

sargaborso-fozelek-koles-fasirttal4.jpg

Sárgaborsó főzelék újhagymával. Téli alapanyag, tavaszi hozzávalóval.

Edd meg a maradék eper lekvárt (mindjárt itt az új), hétvégén süsd meg az utolsó pár hurkát. Attól, hogy egy élelmiszer tartós vagy fagyasztott, nem áll el örökké. Az idő melegedésével együtt egyre kevésbé kívánjuk a zsíros ételeket, szívesebben eszünk friss zöldséget, mint hüvelyeseket. Adj nekik egy utolsó esélyt és éld fel a kamrád tartalékait. Spórolásnak sem utolsó!

Kapcsold ki a fűtést!

Hivatalosan április 15-e a fűtési szezon vége vagy amikor a napi átlaghőmérséklet eléri a 12-15°C-ot. Nem úgy tűnik, mintha ez mostanában szeretne megtörténni, de aztán egyszer csak melegebbre vált az idő. Hirtelen 23°C lett, de a falak még hűvösek lehetnek. Sokat lehet spórolni ha valamilyen kiegészítő fűtést is beszerzünk és a központi fűtésünket kikapcsoljuk erre az átmeneti időszakra. Egy jó és energia hatékony kiegészítő fűtés lokálisan használható, azonnal meleget ad és esztétikus. Hogy pontosan milyen megoldások vannak és mennyiért, arról itt írtam bővebben. Ha nem egyedi fűtéses lakásban laksz, akkor is érdemes beruházni valamelyikre, hogy ne a többiek hőérzetétől függj.

Tedd rendbe az erkélyt!

Mosd le rendesen a korlátokat (esetleg át is festheted) és párkányokat. Dobd ki az elszáradt virágokat. Ha járólapod van, érdemes megfontolni, hogy egy meleg burkolatot válassz helyette. Nekünk műfű van és imádom, de a fa vagy egy kültéri szőnyeg is jó választás. Mindegyiket könnyű lerakni és pár négyzetméternyi a legdrágább anyagból sem kerül megfizethetetlenül sokba. Ha kész vannak az alapok, dekorálhatod kedved szerint. Pár színes kaspó, jópofa bútor, zöld növények és olyan, mintha saját kerted lenne. És légyszi, NE HASZNÁLD TÁROLÓNAK AZ ERKÉLYT! A te élettered is kisebb lesz és az utcáról nézve is ronda látvány.

 

További inspirációt a Pinteresten találsz. Home, spring, decor lesznek a kulcsszavaid.

 

 

 

süti beállítások módosítása