Okosodik a panelom 1. - A robotporszívó
2019. január 29. írta: TH Veszprém

Okosodik a panelom 1. - A robotporszívó

Nagymamám még hamulúggal mosott a teknőben, helyettem meg  már a telefonom kapcsolgatja a villanyt 16 millió féle árnyalatban, színhőmérsékeltben és fényerővel. Ja, és már porszívóznom sem kell, azt is megcsinálja Robi néni.

Be kell, hogy valljam, porszívózni utálok a legjobban. Csak azért nem mosogatni, mert azt már régen kiszerveztem a férjemnek, aki kiszervezte a mosogatógépnek kb 10 éve. De idén karácsonykor eljött az én időm is és végre vége a görnyedve, megsüketülve, „háromszor átdugva a vezetéket a hiányzó 20 cm miatt” heti porszívózásnak! Sőt, igazából nem is volt elég a heti egy alkalom és már szerdán idegesítettek a porcicák, de nem volt lelki erőm munka után nekiállni.

okos_otthon.jpg

Az okos otthon vonatra tavaly ültünk fel. Mert ez bizony, egy vonat, rengeteg állomással és vagonnal, amit tetszés szerint mi állíthatunk össze. Nálunk egyenlőre okos világítás, robot porszívó, klíma okosító és okos párásító van. Az okos zár és levegő tisztító elől még elzárkóztam. Lassan tényleg hülyének érzem magam a saját otthonomban.

De vissza Robi nénihez -akit a férjem és gyerekem nevezett el valamiért, számomra kicsit mesterkélt a dolog, de mindegy, ameddig teszi a dolgát-  aki márkáját tekintve Xiaomi Roborock S50. Aliexpressről rendeltük még szeptember vége felé (azóta már itthon is kapható) és 380 USD-be került, amivel az itthon kapható márkákhoz képest ár/érték arányban verhetetlen. Van hozzá egy dokkoló, ahova elvonul ha végzett, ez egyben a töltője is. Remekül elfér az ágy vagy kanapé alatt. 

porszivo.jpg

Mintha egy kis bogár mászkálna az otthonunkban kedves női hanggal.

porszivo_nyitva.JPG

Ennyi a portartálya. Egy mozdulattal kivehető és ürthető.

kefek.JPG

Megfordítva. A kefe és a kis bajszok teszi hihtetlenül hatékonnyá.

A Xiaomi okos otthon eszközöket a MiHome nevű app segítségével tudjuk kezelni. A porszívó első használatkor térképezi fel a lakásunk alaprajzát majd a térkép megjelenik az applikációban. A későbbiekben ez segítségünkre lesz, mert itt tudjuk beállítani, ha csak egy bizonyos területet vagy szobát szeretnénk felporszívóztatni. Nekünk 68 m2 a lakás, 3 kis szoba, nappali, konyhából áll. Ezzel kb 50 perc alatt végez. A burkolatváltókon simán átmegy, a fürdőbe, WC-be nem tud bemenni, lévén panel lakásban lakunk és azoknak sokkal magasabb a szintkülönbsége. A küszöböt állítólag 2 cm-ig gond nékül viszi (nekünk sima küszöbünk nincs). 

alaprajz.png

Csak megnyomom a "Clean" gombot és már ki is porszívoztam.

Mielőtt elindítjuk, rakjunk rendet, mert a szalagokat, ruhákat, játékokat nem szereti, azokba könnyen belegabalyodik. Baj ilyenkor sincs, simán leáll, ameddig ki nem szabadítjuk. Szék lábait kikerüli, bemegy közéjük, ha befér. Mi az ebédlőasztal négy széke közül ki szoktuk venni az egyiket, így könnyebben boldogul és tényleg nagyon szépen és alaposan kiporszívóz az asztal alatt is. Hat éves gyerek mellett ez óriási kincs. Amit én nagyon szeretek még benne, hogy a konyhaszekrény alá is simán bemegy. Én például oda nem fértem be rendesen a porszívóval, mert olyan keskeny a hely.

konyha.jpeg

Ilyen keskeny helyekre is befér

Mivel alul van egy forgókeféje, ezért sokkal alaposabban tisztítja ki a szőnyeget, mint ahogy a rendes porszívó, annak ellenére, hogy a szívóereje kisebb. Nekünk nincs állatunk, de akinek van, azt mondja, hogy a kutyaszőrt, macskaszőrt nagyon jól felszedi, kikeféli a szőnyegből.  Szőnyeg tekintetében egyedül a közlekedőkben lévő rongyszőnyegekkel volt gonja, sajnos felgyűrte. A tépőzárral való leragasztás lett a megoldás (egyik felét a padlóhoz, másikat a szőnyeghez), azóta nincs ilyen gond sem.

szonyeg.JPG

Az átjárókba csak ilyen szőnyegeket tudtunk lerakni. Sajnos ezekbe beleakadt a porszívó.

tepozar.JPG

Hiába volt alattuk csúszásgátló, nem volt elég. A tépőzár viszont megoldotta a problémát.

A másik, ami miatt még kicsit aggódtam, hogy mi lesz a sarkokkal, de a kis bajuszkefék kilógnak a kör alakú testén kívülre is, így a sarkokból is ki tud takarítani. Egy két hely van, ahova mérete miatt nem tud bemenni, de azért azt kibírom, hogy párhetente azokat én takarítsam. Mivel majdnem minden nap megy (simán elindítható a munkahelyről is), ezért sokkal nagyobb a tisztaság és kevesebb a szálló por, mint a heti egyszeri porszívózás esetén.

Nem a leghalkabb, de annyira nem is vészes, mint a videón.

Felmosni is tud, kis két decis tartája és mikroszálas mopja van. A vizet ultrahanggal tisztítja, ezért elég neki két deci is a vízből és nincs szüksége 6 literes nehéz vödörre, és tisztítószerekre, mint nekem. Felmosni csak hetente szoktunk vele, mert ahhoz ki kell cserélni a tartályát és rátenni a mopot, szóval egyszerre a kettőt nem tudja, de még így is kisebb macera, mint a vödröt cipelgetni, arról nem is beszélve, hogy szebben mos fel, mint bármelyik Vileda felmosó.

És kinek ajánlom? Mindenkinek, aki utál porszívózni, de utálja a port. Nekem óriási terhet vett le a vállamról és a lakás is sokkal tisztább lett.

A szőnyegek mellett a többi kárpitról se feledkezz meg. ITT írtam róla, hogyan tudod őket szépen kitakarítani.

(Ez nem fizetett blogbejegyzés, nem reklám, tényleg imádom a porszívónkat.)

süti beállítások módosítása